Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] Szeroki U-lock (12cm+)

pesti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałem kupić jakiegoś przyzwoitego U-locka, ale zorientowałem się, że większość z dostępnych na rynku jest za wąska aby spiąć ramę wraz z kołem mojego CAADXa. Szerokość wynosi równe 12cm, a ulocki (przynajmniej Kryptonite) majá niecałe 11 cm. Jedyny szerszy jaki znam to Kryptonite Series 2 ATB, ale wydaje mi się być trochę 'za słaby'.

Zastanawiam się nad łańcuchem Kryptonite Series 4 (link poniżej), ale może mógłby ktoś polecić jakiegoś dobrego szerszego U-locka innej firmy?

https://www.kryptonitelock.com/Pages/ProductInformation.aspx?PNumber=000792

Napisano

Szerokość wynosi równe 12cm

Jak mierzona?

Przeważnie jak się spina ramę z kołem, to u-locka ustawia się mniej więcej wzdłuż roweru, a nie prostopadle do niego. Przy dobrym stojaku nie mam problemu z takim przypięciem za pomocą NewYork-a. Fakt faktem Kryptolokiem ATB było łatwiej.

Napisano

W sumie.. można go zapiąć przez tylne 'widełki', ja się upierałem w okolicach suportu :) Wtedy nie musi być szeroki, wystarczy że będzie dłuższy haha.

Napisano

Tylko wtedy ryzykujesz utratę przedniego koła. Lepiej nie kombinować i klasycznie w zapięciu uwzględnić przednie koło... To musi byc U-lock? Nie może być łańcuch w osłonie?

Napisano

No tak, ale zeby spiac oba kola, trzeba miec albo dwa u-locki, albo dodatkowa linke, albo metrowy lancuch o ile nie chce sie za kazdym razem wypinac przedniego kola (mnie sie nie chce).

Lancuch daje wieksze mozliwosci przypiecia sie do czegokolwiek, a u-lock to u-lock no i nie wiem co lepsze :)

Napisano

Tylko tylnym kołem tak bardzo bym się nie przejmował. Kradzież tylnego koła wymaga trochę zachodu. A przednie koło, jeszcze jak masz samozamykacz, to jedna chwila. Chyba, że chcesz zostawiać rower gdzieś na noc, ale wtedy jak się ktoś uprze, to i tak sobie poradzi. Sugerowałbym oczywiście U-locka z uzupełnieniem linką, gdy chcesz koniecznie dopiąć do kompletu tylne koło. Ale jak mówisz, że U-lock  jest za ciasny, to kup dobry łańcuch - do wyboru, do koloru np. tu: http://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/zamki-i-zapiecia-rowerowe/lancuchy/.

Napisano

Dzieki :)

Wlasciwie bede go zostawiac glownie pod praca, gdzie jest kamera i gdzie nigdy zaden rower nie zginal, do tego bedzie on ubezpieczony od kradziezy. 'Na miescie' bede go zostawiac raczej okazjonalnie, na krotko i to raczej w miejscach o niskim ryzyku. Wiec moze obejdzie sie bez pancernych zabezpieczen.

Kryptonite Series 4 wydaje mi sie byc najsensowniejszy, tylko mysle, czy lancuch czy D-Lock. Rower to CAADX Sora 2013.

Napisano

W sumie.. można go zapiąć przez tylne 'widełki', ja się upierałem w okolicach suportu

Ja przeważnie przez rurę podsiodłową. Przez dolne widełki spinam jak jest stojak "wyrwikółko".
Napisano

Co to jest stojak wyrwikółko? :)

No przez rurę podsiodłową oraz tylne koło tak chyba standardowo jest.. Ostatnio chodząc ulicami przyglądam się czym i jak ludzie przypinają rowery u mnie we wsi i nie dziwię się, że czasem coś zginie.

Właściwie to u-lock oraz łańcuch 55cm ważą tyle samo (okolo 1.6kg), więc to chyba już kwestia co jest bezpieczniejsze w tej samej klasie, czyli Kryptonite Evolution 4. Chyba zrobię ankietę wśród kumpli z rowerami :)

Napisano

Ha, tego mi było trzeba! Nawet na pierwszy rzut oka lepszy od Krypto 4.

Za około 250PLN już go znalazłem na szybko. Dzięki, przyjrzę się!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...