Phate Napisano 18 Sierpnia 2014 Napisano 18 Sierpnia 2014 Postanowiłem wymienić sobie osprzęt odpowiedzialny za napęd ze starego Shimano Alivio na x.7. Wymieniłem manetki, tylną przerzutkę i kasetę, łańcuch i przednią przerzutkę. Na nową korbę nie starczyło, ale stara miała przebieg mniejszy niż 1000km więc sądziłem, że się jeszcze nada. Tył ustawiłem bez problemu, chodzi jak marzenie, przód to zupełnie inna historia - o ile przełączanie między środkową tarczą a najmniejszą działa jak należy, to największa to istny koszmar - po pierwsze, nie przełącza się nigdy, niezależnie od ustawienia napięcia linki, tylko muszę jeszcze wybierakiem podciągnąć ją lekko, co bardzo często kończy się spadnięciem łańcucha, jak przykręcę śrubkę H tak, aby łańcuch nie spadał, to nie mogę na nią przerzuć łańcucha wcale. Korba ma zębatki 22, 32, 42. Przerzutka to standardowa X.7 do maks 44. Prowadnica jest równoległa do łańcucha/zębatek, zębatki są w przyzwoitym stanie, nie są pokrzywione i wcześniej poprawnie współpracowały z indeksowaną przerzutką Shimano. Odległości między tarczami są symetryczne, odległość między wewnętrzną stroną najmniejszej a zewnętrzą stroną największej tarczy to 19mm. Dystans między zębatkami to około 7mm. Pytanie - czy stara korba, która poprawnie współpracowała z indeksowaną przerzutką Shimano powinna poprawnie pracować z indeksowaną przerzutką Sram X.7? Jeżeli tak, do co może być przyczyną niepoprawnej pracy?
Mod Team Puklus Napisano 18 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 18 Sierpnia 2014 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.