Skocz do zawartości

[upgrade] Upgrade osprzętu Superior Oxide 810 2012r

johnnyno

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na ilości przełożeń mi nie zależy, raczej niezawodność i zintegrowana korba.

W przyszłym sezonie będę startować w maratonach (m. in. http://www.gpmtb.pl/) i chcę sprzęt usprawnić.

Teraz mam 8-rzędów i praktycznie nic lepszego nie wsadzę, więc muszę cały napęd zupgradować na raz.

Pytanie czy 9-cio czy 10-cio rzędowy wybrać, bo pierwszy trochę tańszy, a drugi bardziej rozwojowy.

BTW

Nawet zastanawiam się nad napędem 2x10, bo asfalt omijam jak tylko mogę (głównie lasy/szutry).

Chociaż całe życie jeździłem na 3x6/7/8 i mam trochę obawy, że nie będzie mi pasował.

Napisano

Na ilości przełożeń mi nie zależy, raczej niezawodność i zintegrowana korba.

To nie wykluczałbym Alivio, co innego jakbyś był maniakiem niskiej masy.

Nawet zastanawiam się nad napędem 2x10, bo asfalt omijam jak tylko mogę (głównie lasy/szutry).

Chociaż całe życie jeździłem na 3x6/7/8 i mam trochę obawy, że nie będzie mi pasował.

Chyba wiesz jakich przełożeń najzęściej używasz? Ja na dniach zrobiłem eksperyment i wywaliłem największy blat, bo praktycznie od dłuższego czasu go nie używałem i chcę zostać przy napędzie 2x9. Tylko ja przerabiam to co mam jak najmniejszym kosztem. Kwestia doboru dwóch blatów - tu już musisz sobie sam odpowiedzieć, kombinacji do wyboru trochę jest, dodatkowo jak i tak wymieniasz kasetę to możesz zmienić jej zakres. Ja próbuję złożyć korbę na bazie posiadanej M430, blaty będą 36T i 22T + rockring, zintegrowana oś mnie niczym nie podnieca i zostaję przy octalinku.

(przednia manetka i przerzutka na 3x10)?

Nowe lewe manetki Shimano przeważnie mają dwa tryby pracy 3x i 2x + przełącznik między nimi. Oczywiście do sprawdzenia przy wyborze konkretnego modelu.
Napisano

Jeśli tak to coś Ci przeszkadza - dostępne przełożenia, sztywność, wygląd? Czy chodzi po prostu o zmianę na "lepsze"?

Chodzi o sztywność, teraz mam kwadrat więc to jest porażka. Jeździłem na rowerze kumpla ze zintegrowaną korbą i się zakochałem :)

Chyba wiesz jakich przełożeń najzęściej używasz?

Muszę się podczas jazdy temu bardziej przyjrzeć na jakich przełożeniach jeżdżę, ale na pewno 3-8, 3-7, 3-6, 3-5, 1-2, 1-3, 2-4.

To nie wykluczałbym Alivio, co innego jakbyś był maniakiem niskiej masy.

Noo w sumie masę też chciałbym obniżyć, ale najważniejsza jest sztywność i niezawodność.

Napisano

Tylko to nie jest kilogram mniej jak przy wymianie widelca tylko gramy ;)

W kwestii przełożeń, to jednak dużo używasz największego blatu z najmniejszymi koronkami z tyłu. Głównie asfalt czy bardzo prosty teren? A z drugiej strony od razu "najmiększe" przełożenia...

Napisano

W kwestii przełożeń, to jednak dużo używasz największego blatu z najmniejszymi koronkami z tyłu. Głównie asfalt czy bardzo prosty teren? A z drugiej strony od razu "najmiększe" przełożenia...

Ogólnie dość siłowo jeżdżę, dlatego wrzucam na największy blat i staram się jedynie regulować tylnymi przełożeniami, przeważnie to mi wystarcza.

Jak teren jest trudny (stromy lub ciężki podjazd) to robię na odwrót, 1 z przodu, a z tyłu 2 i ewentualnie zrzucam na 3.

Asfalt omijam szerokim łukiem, przeważnie szutry, lasy, ogólnie trasy rowerowe wtedy największy blat i 6-7-8 z tyłu, a jak trudniejszy teren to czasami 3-5.

Ostatnio trenuję podjazdy i zjazdy na Dziewiczej Górze w Czerwonaku (

), wtedy najmniejszy blat i 2-3 z tyłu.

Praktycznie nie używam 1-1, bo wg mnie to bez sensu: koło buksuje, rower stoi w miejscu, a ja zajechany jak koń na Gubałówce.

Napisano

To może z korb 2-rzędowych np. 40/28T by Ci podeszła, nie wiem czy są "twardsze"...

Inaczej niż u mnie, gdzie zacząłem piłować całą kasetę ze środkowym blatem, zmieniając na młynek jedynie gdy zabrakło sił, a na blat 44T w ogóle nie widziałem potrzeby wrzucać - stąd chęć zachowania tylko terenowych przełożeń i pomysł na korbę 36/22T, coś a la slx m665 czy Deore m545.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...