Skocz do zawartości

[licznik] przerwany kabel

Tomm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie dotyczace kabla do licznika. Odrazu dam zdjecie i sie wyjasni o co mi chodzi.

http://img414.imageshack.us/my.php?image=dscn10362ou.jpg

I teraz pytanie, jak to zrobic zeby dzialalo ? :P

Czy wystarczy naciąć troche izolacji kabla tam gdzie jest mniej, pozwijać to i skleić np taśmą izolacyjną ?

Czy to w ogóle bedzie dzialalo....prosze o jakies rady bo nie chce tak probowac i zakladac w ciemno.

Napisano

Tylko problem w tym ze te zylki sa strasznie cienkie.....i do tego "miękkie" ledwo mozna je zlapac :P Chyba nie bede mial wyjscia tylko bedzie trzeba sie z tym pobawic.

Napisano

A czy każda żyłka jest w oddzielnej izolacji ??

Wszystkie zyłki idą w jednej izolacji. Tam w sumie są tylko dwa kolory - zielony i miedziany, tylko troche plątaniny jest.

Napisano

Dobra jutro spróbuje skleić to. Mam nadzieje ze się uda a jak nie to pewnie jeszcze tu napisze ;)

Napisano

To jest poprostu jedna żyła, zielony to utleniona miedz, odetnij te kawałki gdzie nie ma izolacji, zdejmij izolecję na dłogości około 0,5 cm na obu końcach, skręć te końce w palcach i zlutuj. Całość owiń taśmą izolacyjną i będzie działać.

Napisano

Dobra jutro spróbuje skleić to. Mam nadzieje ze się uda a jak nie to pewnie jeszcze tu napisze :D

Mogę powiedzieć tylko tyle, że klej ma słabe właściwości przewodzące więc nie za bardzo chce płynąć przez niego prąd :P Ja ten klej zastąpiłbym cyną - weź lutownicę i zlutuj to :D

Napisano

Działa prawie jak nowy ! :D prawie a to dlatego ze kabel jest sporo krótszy i ledwo starcza ale dałem rade :P

Jak juz załozylem temat to zeby nie zakladac nowego mam jeszcze jedno pytanie troche z innej beczki.

Mam rower na gwarancji, i od jakiegos czasu cos mi obciera w przedniej przerzutce (korbie) Nic nie kombinowalem z rowerem. Zapewne jest to lańcuch, byc moze co innego.... Przy manetkach mam takie pokretlo, którym mozna zmieniac ustawienie i np jak jade na najwyzszym biegu (u mnie 3 z przodu 8 z tylu) to slychac przy pedalowaniu jak obciera (ogólnie cos "charczy") Jezeli pokręce w jedną strone tym pokrętlem to przestaje. Jest tylko jest taka kwestia...jak potem zmienie np na 2 z przodu i od 2 do 4 z z tylu to wtedy znowu mi cos charczy. Jak pokrece w drugą strone pokretłem to przestaje ale wtedy znowu wraca na najwyzszych przelożeniach......i tak w kołko. Nie moge tak tego ustawic zeby bylo dobrze.

Zastanawiam sie czy w ogole jest sens jechac z tym do serwisu gwaranyjnego bo mam spory kawalek czy to w ogole uznają (na ostanim przeglądzie facet mi zdejmował korbe i cos tam robil....)

Czy juz lepiej pojechać do najblizszego serwisu i dac zeby to zrobili......Rower to Giant Rincon

Napisano

Po mojemu lancuch trze o wodzidlo przedniej przerzutki, a konkretnie o jej skarajna wewnetrzna krawedz. Ja bym najpierw sprobowal troche odkrecic srubke zewnetrznego polozenia skarajnego przedniej przerzutki wtedy troche odejdzie od lancucha i powinno sie uspokoic. Przy moim starenkim Treku mialem cos takiego i pomoglo :)

Napisano

Dokładnie - jeśli rower jest nowy to przerzutka miała prawo się rozregulować i nie jest to nic strasznego :) Po prostu pokręć "tym kółkiem" i zobacz jak chodzi wybierak przedniej przerzutki. Przesuń go nieco w odpowiednią stronę, żeby łańcuch nie obcierał i wszystko będzie ok :) Natomiast jeśli nie chcesz się z tym bawić to sądzę, że każdy szanujący się serwis zrobi to na gwarancji na miejscu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...