radek22 Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Witam. Jako, że jestem świeżym użytkownikiem forum jak i dopiero zaczynam przygodę z rowerami bardzo proszę o wyrozumiałość Zacznę od tego, że rower nabyłem w ubiegły wtorek i z tego co zauważyłem łańcuch jest nasmarowany i teraz chodzi o to, że po ostatniej przejażdżce po nieutwardzonej nawierzchni na łańcuchu oraz kasetach zaległo trochę piachu, nie jest go zbyt dużo ale jest- moje pytanie brzmi: czy kwalifikuje się to już do użycia benzyny, dokładnego wymycia łańcucha oraz kaset i ponownego nasmarowania czy mogę się jeszcze z tym wstrzymać??
bukakewarior Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Nie musisz o d razu bawić się z benzyną. Łańcuch możesz przeczyścić szczoteczką do zębów i szmatką, a do kasety polecam: KLIK Później smarujesz i jest ok
Gość Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Ja mam taką metodę: Szczoteczkę do zębów przykładasz z każdej strony łańcucha i kręcisz przez kilkanaście sekund korbą ( dla każdej strony po kilkanaście ), potem to samo na zębatkach z przodu i tyłu, kółka przerzutki też warto bo tam zbiera się dużo brudu. Szczoteczka ma tą zaletę że jak już troche "nasiąknie" smarem z łańcucha to strzepuje piach i brud nie zabierając smaru.
radek22 Napisano 17 Sierpnia 2014 Autor Napisano 17 Sierpnia 2014 Bardzo dziękuje za porady:) Dobrze, że nie będę musiał rozpinać łańcucha już teraz. Pozdrawiam
Sagitt77 Napisano 18 Sierpnia 2014 Napisano 18 Sierpnia 2014 A na przyszłość kup olej na suche warunki to piach nie będzie się kleił do łańcucha. I oczywiście nie smaruj niczym kasety...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.