RafalxM Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Poniższy opis dotyczy importu tras z Holux GPSport 260 do formatu .gpx Do urządzenia Holux GPSport 260 dostajemy w zestawie program EzTour Plus działający pod systemem Windows. Działa poprawnie, chyba. Jeśli ktoś używa tylko Linuxa i nie ma ochoty instalować Windowsa tylko po to żeby zgrywać trasy do formatu GPX (przydatne np do importu trasy do navime/endomonto itp) zapewne natrafił na problem taki że owo oprogramowanie zainstalowane nawet przy użyciu Wine nie chce połączyć się z urządzeniem przez USB. Rozwiązanie jest następujące: - ściągamy oprogramowanie "gr260dl-r10" pod Linuxa stąd : https://code.google.com/p/gr260dl/downloads/detail?name=gr260dl-r10.tar.gz&can=2&q= - rozpakowujemy - (nie pamiętam już czy jest potrzeba wykonywania make/make install) - oznaczamy plik gr260dl jako wykonywalny - podłączamy GPS do komputera , najlepiej przez kabel USB dostarczony z urządzeniem, próbowałem inne nie od kompletu - nie wszystkie działają, to takie info aby oszczędzić nerwów - uruchamiamy z linii komend : sudo ./gr260dl -i /dev/ttyUSB0 -g track.gpx (sudo, bo na prawach zwykłego użytkownika możemy nie dostać się do ttyUSB0 - być możę wcale nie będzie to ttyUSB0 a może ttyUSB1?? u mnie pomimo zajętych 2 innych gniazd USB w laptopie , po podłączeniu do trzeciego ta nazwa zadziałała ) powyższe zaimportuje nam do jednego pliku track.gpx wszystkie trasy - twórca programu ma dopiero na liście TODO importy poszczególnych tras - jeśli mieliśmy nagraną w Holuxie tylko jedną trasę to w zasadzie jest gotowa do importu na www. - jeśli było ich kilka to oryginalne oprogramowanie EzTour Plus działające pod Wine z powodzeniem zaimportuje nam wszystkie trasy i pozwoli wyeksportować je osobno. Taka to trochę metoda na około, ale mi pasuje, bo wygodniej mi używać Linuxa i już Zapewne ktoś dociekliwy znajdzie łatwiejszą drogę, a może nie ....mi powyższa wiedza wystarczy, żeby cieszyć się z używania Holuxa tam gdzie w telefonie bateria mi siada z włączonym GPS , a więc tak gdzieś po 2h
FAramka Napisano 18 Sierpnia 2014 Napisano 18 Sierpnia 2014 jeśli było ich kilka to oryginalne oprogramowanie EzTour Plus działające pod Wine z powodzeniem zaimportuje nam wszystkie trasy i pozwoli wyeksportować je osobno. Na Linuxie nie ma w ogóle potrzeby używania EzTour'a. Zgodnie z manualem do gr260dl-r10 można użyć polecenia perl splitgpx.pl -i track.gpx Używam, działa, polecam :-)
RafalxM Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Napisano 20 Sierpnia 2014 oo dzięki za podpowiedź , przyda się na pewno
RafalxM Napisano 11 Września 2014 Autor Napisano 11 Września 2014 dziś miałem okazję sprawdzić ten skrypt perla . działa ok, poza jednym błędem - ostatnia trasa (wynikowy plik .gpx) ma na końcu dwa znaczniki </gpx> błąd wielki to nie jest, ale piszę tak informacyjnie, jakby ktoś miał kiedyś problem z importem takiego pliku na jakieś www
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.