Skocz do zawartości

[Opony] Na asfalt 26 cali SZUKAM

SpeakerPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Poszukuję nowych opon 26 cali. Jeżdżę przeważnie asfaltem po mieście. Czasem zdarza się na jakiejś drodze z ubitym piaskiem, ale to naprawdę rzadko.... Więc szukamy pod asfalt :) Obecnie posiadam jakieś takie duże koła są to chyba górskie. Chciałbym lekko jeździć bo te co teraz mam to strasznie ciężko się jeździ... Ważę 82 kg i mam 184 cm wzrostu. Poszukuję coś do 100 zł za parę opon. Czekam na szybkie propozycje, bo zależy mi aby mieć opony na wtorek ;)

PS. Fajnie by było abyście dodawali linki do opon.

Napisano

Właśnie autorze, nie sprecyzowałeś czy chcesz slicki (gładkie, tylko na asfalt) czy semislicki (mały bieżnik na środku i klocki po bokach, na warunki mieszane).

Napisano

o wiele bardziej uniwersalne i wytrzymalsze są oponki z sesji semislick

ja polecam schwalbe hurricane cena może nieco przekracza budżet ale naprawdę warto

Napisano

od 2 lat mam kenda slick k-90 i polecam ją do jazdy po asfalcie/mieście. Jest to dość gruba i duża opona (26x1.95) przez co nie ma problemu z komfortem podróży czy wjeżdżaniem na krawężniki. Co do oporów toczenia to nie wiem jakie to są wartości natomiast pomimo szerokości 1.95 jedzie się tylko na środkowym pasku ok 2-3 cm. Szczególnie widać to jak zjedziemy z zakurzonej drogi na asfalt -- pasek który dotyka nawierzchni jest ciemniejszy. Ostatnio porównywałem też obwód koła i dzięki swojej wielkości jest tylko 3 cm mniejszy niż koła 28" w szosówce kolegi.

• 3 tygodnie później...
Napisano

A polecicie jakiegoś dobrego slicka w rozmiarze około 1,25x26? Mam maxxisy detonatory w tym rozmiarze i o ile jeździ się dobrze, to liczba złapanych kapci zaczęła mnie przerażać... Wytrzymałe, lekkie, szybkie, cudowne mają być :P Najlepiej do 100zł sztuka, ale wiadomo, że im taniej tym lepiej. No i żeby nie były to półkilogramowe kloce :P

Rozważałem Schwalbe Durano 1,35. Jakieś opinie? Czy może lepiej kupić ponownie Maxxisy z założeniem, że nowe będą łapać mniej kapci?

Napisano
A polecicie jakiegoś dobrego slicka w rozmiarze około 1,25x26? Mam maxxisy detonatory w tym rozmiarze i o ile jeździ się dobrze, to liczba złapanych kapci zaczęła mnie przerażać... Wytrzymałe, lekkie, szybkie, cudowne mają być :P Najlepiej do 100zł sztuka, ale wiadomo, że im taniej tym lepiej. No i żeby nie były to półkilogramowe kloce

Ja do 4 lat jeżdżę na IRC Smoothie - tania (wtedy płaciłem 40 parę zł za sztukę), lekka (405 g wg. producenta) i na asfalt bardzo dobra. Ostatnio (w te wakacje) pojeździłem nią nawet po górach i w lekkim terenie (polna ścieżka z kamieniami, dziurami itp.), nawet w błocie i pod górę, dawała radę. Trzeba tylko dbać o właściwe ciśnienie oraz dobrać jakieś wytrzymałe dętki - w którymś wątku polecane były Maxxis Ultralight.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...