Skocz do zawartości

[Rower] Kilka pytań- Scott Scale 760 i początki MTB ...

daro93pk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem nowym urzytkownikiem tego forum, także na wstępie witam serdecznie wszystkich miłośników 2-kółek :)

Kupiłem jako pierwszy nowy rower Scott Scale 760. http://scott.pl/product.php?id_cat=905&id_prod=5099

Dostanę go dopiero za pare dni ale już nie mogę się doczekać więc muszę podpytać co nieco :D

1. Może miał ktoś doświadczenie z tego tupu modelami i wie jak się sprawują? Przeczesałem dział ze strefą testów ale mało ludzi ma Scotty.

2.Czy według was nada się do jazdy w lasie/łąkach/górach czy jednak wymagane do tego jest enduro?

3.W przyszłości myślę nad jakimś maratonem, czy w takim wypadku musiałbym myśleć o lepszej maszynie czy ta na amatorski maraton się nada?

4. Chciałbym też abyście podali jakieś źródła informacji na temat kolarstwa górskiego, ponieważ chłonę wiedzę jak gąbka i nadal mi mało. Najlepsze byłyby artykuły w sieci, ale nie pogardzę dobrą książką.

Wiem że są do tego odpowiednie działy ale jednak dołącze także to pytanie tutaj:

5.Na zakończenie sezonu jakie czynności wykonać aby odkładając rower na zime nie zniszczył się. Nie pytam co i jak szegółowo tylko ogólnie czy chodzi o czyszczenie i smarowanie łańcucha czy np. amortyzatora czy nie trzeba nic robić jesli to nowy rower.

Jest to forum społecznościowe więc liczę na kulturalną dyskuje, a nie wyganianie do odpowiednich dzaiałów :)

Napisano

Dobre ;D

Co nasmarować/ wymienić/ wytrzeć ( niepotrzebne skreślić) po sezonie? Wszystko

Są 2 wyjścia:

Jeżeli czujesz się na siłach możesz zrobić prawie wszystko sam, będziesz potrzebował troche smarów itd oraz pewnie kilku specjalistycznych narzędzi. Ja samemu nie dotykam tylko piast, jakoś nie umiem sobie z nimi dać rady, u Ciebie pewnie pozostaje jeszcze oddanie amora do serwisu ( ja swojego XCR robię sam ale to inna bajka). Reszta, przy odrobinie umiejętności i cierpliwości do zrobienia we własnym zakresie

Oddanie do serwisu- pewnie koszt wyjdzie Ci taki sam jak na początku za smary itd ale potem już nic nie musisz dokupować ( smar nawet w małej tubce starczy na długo). Tu jeszcze pozostaje kwestia samego serwisu, w jednym zrobią dobrze, w drugim nie ( mi przy przeglądzie gwarancyjnym napakowali jakiegoś lepidła na łańcuch który zebrał piach z całej okolicy)

Serwisowanie roweru samemu ma jeszcze jedną jak dla mnie zasadniczą zaletę. "Uczysz się" budowy i działania własnego roweru, w przyszłości nic Cie nie zaskoczy a jak będzie trzeba coś zrobić to zrobisz to sam zaoszczędzając kasę.

Napisano

5.Na zakończenie sezonu jakie czynności wykonać aby odkładając rower na zime nie zniszczył się. Nie pytam co i jak szegółowo tylko ogólnie czy chodzi o czyszczenie i smarowanie łańcucha czy np. amortyzatora czy nie trzeba nic robić jesli to nowy rower.

Jest to forum społecznościowe więc liczę na kulturalną dyskuje, a nie wyganianie do odpowiednich dzaiałów :)

jesli nowy rower to amortyzatora nie rozbieraj bo stracisz gwarancję jesli masz z nim problem to zanieś go do serwisu, powinieneś dbać  w nim o czystośc lag ja uzywam do tego Brunox Deo a jak często to zależy ile jeździsz i gdzie powinno się je czyścic po kazdej jeździe w Twoim zakresie jest dbać o czystośc napędu w ogóle to całego roweru :teehee:  regulację przerzutek itp

Napisano

Z tą pompką to przesada, kosztuje sporo, jezeli masz serwis gdzieś w pobliżu to na początek tam ustawisz amorka, jak juz wszystko ogarniesz to sobie kupisz (TAM JEST TLENOWY AMOR)

Napisano

A wedlug was bedzie odpowiedni ? Moja aktualna waga to 80kg. Ogladalem testy tego amora i wydawal sie plynnie chodzic, ale jestem poczatkujacy. A jakie jest wasze zdanie na ten temat? Nada sie czy wymienic na lepszy ?

Napisano

Na pewno można zauważyć różnicę między tym XC a np. Rebą, zwłaszcza w jeździe górskiej, czy nawet przy szybkiej jeździe po "kocich łbach", a czy wymieniać to już sam decyduj .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...