daro93pk Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 Jestem nowym urzytkownikiem tego forum, także na wstępie witam serdecznie wszystkich miłośników 2-kółek Kupiłem jako pierwszy nowy rower Scott Scale 760. http://scott.pl/product.php?id_cat=905&id_prod=5099 Dostanę go dopiero za pare dni ale już nie mogę się doczekać więc muszę podpytać co nieco 1. Może miał ktoś doświadczenie z tego tupu modelami i wie jak się sprawują? Przeczesałem dział ze strefą testów ale mało ludzi ma Scotty. 2.Czy według was nada się do jazdy w lasie/łąkach/górach czy jednak wymagane do tego jest enduro? 3.W przyszłości myślę nad jakimś maratonem, czy w takim wypadku musiałbym myśleć o lepszej maszynie czy ta na amatorski maraton się nada? 4. Chciałbym też abyście podali jakieś źródła informacji na temat kolarstwa górskiego, ponieważ chłonę wiedzę jak gąbka i nadal mi mało. Najlepsze byłyby artykuły w sieci, ale nie pogardzę dobrą książką. Wiem że są do tego odpowiednie działy ale jednak dołącze także to pytanie tutaj: 5.Na zakończenie sezonu jakie czynności wykonać aby odkładając rower na zime nie zniszczył się. Nie pytam co i jak szegółowo tylko ogólnie czy chodzi o czyszczenie i smarowanie łańcucha czy np. amortyzatora czy nie trzeba nic robić jesli to nowy rower. Jest to forum społecznościowe więc liczę na kulturalną dyskuje, a nie wyganianie do odpowiednich dzaiałów
Mod Team michuuu Napisano 17 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 17 Sierpnia 2014 Na zakończenie sezonu jakie czynności wykonać aby odkładając rower na zime nie zniszczył się. Nie kończyć sezonu.
Gość Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Dobre ;D Co nasmarować/ wymienić/ wytrzeć ( niepotrzebne skreślić) po sezonie? Wszystko Są 2 wyjścia: Jeżeli czujesz się na siłach możesz zrobić prawie wszystko sam, będziesz potrzebował troche smarów itd oraz pewnie kilku specjalistycznych narzędzi. Ja samemu nie dotykam tylko piast, jakoś nie umiem sobie z nimi dać rady, u Ciebie pewnie pozostaje jeszcze oddanie amora do serwisu ( ja swojego XCR robię sam ale to inna bajka). Reszta, przy odrobinie umiejętności i cierpliwości do zrobienia we własnym zakresie Oddanie do serwisu- pewnie koszt wyjdzie Ci taki sam jak na początku za smary itd ale potem już nic nie musisz dokupować ( smar nawet w małej tubce starczy na długo). Tu jeszcze pozostaje kwestia samego serwisu, w jednym zrobią dobrze, w drugim nie ( mi przy przeglądzie gwarancyjnym napakowali jakiegoś lepidła na łańcuch który zebrał piach z całej okolicy) Serwisowanie roweru samemu ma jeszcze jedną jak dla mnie zasadniczą zaletę. "Uczysz się" budowy i działania własnego roweru, w przyszłości nic Cie nie zaskoczy a jak będzie trzeba coś zrobić to zrobisz to sam zaoszczędzając kasę.
rodszyld69 Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 5.Na zakończenie sezonu jakie czynności wykonać aby odkładając rower na zime nie zniszczył się. Nie pytam co i jak szegółowo tylko ogólnie czy chodzi o czyszczenie i smarowanie łańcucha czy np. amortyzatora czy nie trzeba nic robić jesli to nowy rower. Jest to forum społecznościowe więc liczę na kulturalną dyskuje, a nie wyganianie do odpowiednich dzaiałów jesli nowy rower to amortyzatora nie rozbieraj bo stracisz gwarancję jesli masz z nim problem to zanieś go do serwisu, powinieneś dbać w nim o czystośc lag ja uzywam do tego Brunox Deo a jak często to zależy ile jeździsz i gdzie powinno się je czyścic po kazdej jeździe w Twoim zakresie jest dbać o czystośc napędu w ogóle to całego roweru regulację przerzutek itp
arek_wro Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Polecam ci kupić pompkę do amortyzatora żeby go sobie dobrze ustawić pod siebie. Pompka w tym wypadku będzie raczej zbędnym gadżetem. Tam zdaje się jest amor sprężynowy.
marco68 Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Z tą pompką to przesada, kosztuje sporo, jezeli masz serwis gdzieś w pobliżu to na początek tam ustawisz amorka, jak juz wszystko ogarniesz to sobie kupisz (TAM JEST TLENOWY AMOR)
arek_wro Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Faktycznie, pomyliłem ze Sparkiem 760. Tam jest sprężyna.
daro93pk Napisano 17 Sierpnia 2014 Autor Napisano 17 Sierpnia 2014 A wedlug was bedzie odpowiedni ? Moja aktualna waga to 80kg. Ogladalem testy tego amora i wydawal sie plynnie chodzic, ale jestem poczatkujacy. A jakie jest wasze zdanie na ten temat? Nada sie czy wymienic na lepszy ?
Rulez Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Na pewno można zauważyć różnicę między tym XC a np. Rebą, zwłaszcza w jeździe górskiej, czy nawet przy szybkiej jeździe po "kocich łbach", a czy wymieniać to już sam decyduj .
rodszyld69 Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 wedlug mnie jest dobry dla osoby poczatkującej z czasem go sobie wymienisz ale już bedziesz mial więcej doswiadczenia w uzytkowaniu powietrznych amortyzatorów
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.