Skocz do zawartości

[siodło] umieram - ratujcie!

raziel79

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Miłość miłością ale dopasowane siodło to podstawa. Siodła jednak sa dosć drogie, a jest bardzo mało punktów gdzie można wypróbować siodło przed zakupem a kupowanie na własną rękę to prawie na pewno spora strata gotówki. Z tego też powodu męczę sie ze swoim siodłem, póki co.

Filmik stronę wcześniej jest bardzo dobry, trzeba swojego zada zmierzyć z każdej strony i dopasować siedzisko u kogoś kto ogarnia temat.

• Mod Team
Napisano

nie odczujemy przy tym żadnego bólu czy oparzeń mimo że siodło w dotyku jest bardzo twarde.

Ale na szczęście to nie dotyczy wyłącznie Brooksa.

Są deski które na pierwsze macanie nie mogą być wygodne a jednak.

• Mod Team
Napisano

Dzięki za propozycję, ale czy siodełko dla mężczyzn nie powinno być przypadkiem z dziurą?

Niekoniecznie - może, ale nie musi, po prostu dziura poprawia wentylację od spodu i w teorii jest zdrowsza dla prostaty, ale wystarczy odpowiednio wyprofilowane siodło aby taki sam efekt uzyskać.

Drugi sezon na tym siodełku i ciągle boli, czyli raczej odpada problem z nieprzystosowanym tyłkiem. Idź do dobrego sklepu rowerowego, tam mają sprzęd do pomiaru rozstawu kości kulszowych i na ich podstawie dobiorą Ci odpowiednie siodełko. Pamiętaj też, że miększe siodło niekoniecznie oznacza wygodniejsze.

Napisano

Można przeprowadzić podstawowe pomiary w domu bez taboretu żelowego, poniżej filmik jak coś takiego wygląda. Wystarczy kawałek tektury falistej i twardy taboret, korzystałem z tej metody z dobrym rezultatem.

Napisano

Cena jest zależna od modelu tego Pure V, są cztery, od  najtańszego zaczynając: Comp, Race, Pro, Team. Polecałem nawet znajomemu Pure V, chyba udało się kupić Comp i jeszcze narzekań nie słyszałem.

Napisano

Idź do dobrego sklepu rowerowego, tam mają sprzęd do pomiaru rozstawu kości kulszowych i na ich podstawie dobiorą Ci odpowiednie siodełko. P

Właśnie nie mogę. Najbliższy "dobry" sklep rowerowy jest oddalony o 150 km. 

Wystarczy kawałek tektury falistej i twardy taboret, korzystałem z tej metody z dobrym rezultatem.

Próbowałem też tak robić + na piasku i te dziurki (odcisk kości) nie były widoczne.  Być może za krótko siedziałem. będę próbował dalej... 

Napisano

Albo masz ekstraordynaryjnie mięsisty odwłok. :)

Ze swojej strony w temacie dodam tylko, że siodło do normalnej jazdy nie powinno być zbyt wypukłe. I potwierdzam opinię kolegów o WTB Pure V.

• Mod Team
Napisano

Jak by portfel mocniej naruszyć to WTB devo polecam aczkolwiek nie gwarantuję. Ja od pewnego czasu dosiadam i chwalę.

Można spróbować wypożyczyć do testów:

http://xtrabike.pl/551/

Wpłacasz kaucje i próbujesz, jak nie pasuje wymieniasz do skutku. Przynajmniej tak piszą.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Gratuluję nowego bike'a :) Ten model to bardzo zgrabna maszynka z dobrą relacją ceny do jakości i możliwości.

Wielu producentów, żeby nie powiedzieć wszyscy (obserwuję co jakiś czas półkę 1500-2000), chwyty i siodła dają podstawowe - czytaj dechy. Powody widzę trzy: taniość, lekkość, ale też i to, że każdemu co innego pod d.... gra tzn. pasuje i w nadgarstach też. Dla mnie siodło MTB firmowe z Decathlonu to decha, tak samo Krossa, Authora, Lazaro itp. itd. itp. Żeby była jasnośc super-duper Flite Gel MAX to też decha niemiłosierna (dla mnie), choć oba dzieli suma liczona w setkach złotych i znakomite referencje tego drugiego. W/g mnie kupując rower, każdy rozsądny rowerzysta dobiera sobie te elementy sam, pod siebie.

Wypróbowałem kilkanaście różnych siodeł i nalepsze (i dla mnie i dla dziewczyny) było  pierwsze (z tych lepszych) ... z Decathonu, nadal sprzedawane - Selle Italia FLX GelFlow za ok. 90 zyka, jak ten rodzaj to nawet dosyć lekkie - ok. 450 g. Kształt ani za bardzo kanapowy, ani szosowy, taki trekkingowo-sportowy. Zrobione mamy na nim tysiące km.

Spodenki z pampersem. (dużo amoryzacji nie dają, nawet jak mają wbudowany żel, ale za to wygody tak).

Sztyca amortyzowana pantografowa Suntour NCX.

Zmniejszenie trochę ciśnienia w oponach, żeby balon lepiej wybierał nierówności i przy okazji lepiej sprawował się na piachu.

Co 1/2h podnieść tyłek z siodła.

No i trzeba ... przyzwyczaić 4litery tak z 500 km z rosądymi przerwami na regenerację - tak z 1, 2 dni pomiędzy jazdami.

Napisano

Z chwytami w seryjnych rowerach się zgodzę, zwykle to byle kawałek gumy. Ale przepraszam, jakiego siodełka jak nie deski oczekiwać w rowerze sportowym? To trochę jak kupić sportowy samochód i narzekać, że zawieszenie za twarde.

A FLX jest siodełkiem trekkingowym, więc oczywistym jest, że będzie bardziej miękkie.

Napisano

Pierwszy powazny rower mój to Romet pt:Sprint,tam było siodełko ze skóry i mimo braku odzieży z pampersem nigdy nie czułem bólu czterech liter(ale to było tak dawno że prehistoria)Teraz po jakimś tam Sportourerze,potem Selle italia C2 posiadam WTB pure V(model?nie znam)i to jest najlepsze z tych trzech.Ale tak jak pisze Fenthin,do sportowej jazdy twarde siodło.Ale jeśli sportowy rower ma nam służyć do rekreacyjnego przemieszczania się (jak ja)to siodełko takie nie będzie pasować.

Napisano

@Fenthin

skoro tak offtopicowo lecimy... sportowym? raczej bym powiedział rekreacyjnym, jak dla mnie mtb ze średniej półki, to sprzęt rekreacyjny, w sam raz na dziurwawe drogi, pola, lasy, górki, bez szaleństw, sportowa to jest szosówka - tylko szaleniec ;) wsiada na takie coś na polskich drogach :/ i tam brak dechy uważałbym za feux pas

skoro mam pomarzyć to seryjne siodełko do średniej klasy powinno być:

1) żadne - lepiej niech producent obniży cenę o 30 zyka

2) kawałem plastiku z zardzewiałymi prętami zaiast szyn za 5 zł, "dojazdówka" do domu lub sklepu z siodłami

3) ooo takie coś .... spider web ... kurczę za 7,5€ z przesyłką to może sobie kupię http://www.ebay.es/itm/MTB-Road-Cycling-Bike-Bicycle-Hollow-Spider-Web-Engineering-Plastic-Saddle-Seat/381045075942?_trksid=p2045573.c100033.m2042&_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.SEED%26ao%3D1%26asc%3D20140423084956%26meid%3D91307fdc764c4810b645dad5f2dca954%26pid%3D100033%26prg%3D20140423084956%26rk%3D2%26rkt%3D4%26sd%3D121223064432

@Artwro

WTB pure V kolejna decha? ;)

Napisano

Na allegro znalazłem ofertę sprzedaży siodełek WTB PURE V za 77zł plus przesyłka. Cena super atrakcyjna, kształt niby się zgadza, ale zastanawia mnie brak przeszyć, które są w siodełkach w innych ofertach. Czy może się ktoś wypowiedzieć, czy to oryginał? Nie wiem, czy zamieszczanie linków do ofert jest zgodne z regulaminem forum, wobec tego nie zaryzykuję :) . Aukcja za te pieniądze jest jedna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...