Wilku89 Napisano 4 Lipca 2006 Napisano 4 Lipca 2006 Jadac slysze trzaski w okolicy jarzemka,sruby a pretow siodelka. Zdemontowalem wszystko wyczyscilem, posmarowalem srube, wpuscilem finish line'a miedzy prety do tych dziureczek malych wokol nic i dalej to samo. Trzaski jakie byly są nadal. Pomozcie, moze mieliscie podobna sytuacje?
pyootr Napisano 4 Lipca 2006 Napisano 4 Lipca 2006 Zdejmij zacisk podsiodłowy i wyczyść w tym miejscy rame, a także zaciś od wewnętrznej strony. Mógł się tam dostać pisaek i dlatego te trzaski. Sam tak miałem :angry:
RZUŁF Napisano 4 Lipca 2006 Napisano 4 Lipca 2006 Może masz minimalnie zbyt cienką sztycę, jeśli się rusza w ramie to zrób reduktor z puszki po piwie (smacznego :twisted: )
Wilku89 Napisano 4 Lipca 2006 Autor Napisano 4 Lipca 2006 Nie rusza sie w ramie. Zacisk juz czyscilem i to na bank nie jego wina, gdyz poruszajac siodlem w gore i dol oraz na boki trzaski dochodzily gdzies miedzy jarzemkiem a pretami. To co mam robic? Jak samr staly wpuscic w te dziurki wokol pretow?
RZUŁF Napisano 4 Lipca 2006 Napisano 4 Lipca 2006 No nie wiem ... możę zrób taki test - owiń pręty siodełka taką czarną gumową taśmą izolacyjną jaką stosują elektrycy i zamontuj siodełko jeśli bedzie cicho to znaczy że jarzemko sztycy było wyrobione lub niedokładnie wykonane...
Pawciu Napisano 4 Lipca 2006 Napisano 4 Lipca 2006 a moze siodelko cos sie spieprzylo na laczeniu z pretami
Wilku89 Napisano 4 Lipca 2006 Autor Napisano 4 Lipca 2006 a co ma jarzemko do pretow? Bo nie czaje a moze siodelko cos sie spieprzylo na laczeniu z pretami No ale co ?!! Dzisiaj zauwazylem, ze jak nacisnalem na siodelko ti mi sruba trzaskala dokrecilem ją na power i dokrecajcac trzaskalo, ten sam dziwek. to przesmarowalem smarem stalym i dalej to samo
Rogas Napisano 4 Lipca 2006 Napisano 4 Lipca 2006 Strzelam, ze to nie sztyca a siodelko odchodzi na tamten swiat. Ja likwidowalem przez pol roku trzeszczenie ramy ... wymienialem 2 razy lozyska, korbe, suport, no wszystko. Kupa kasy na to poszla Wiecie co trzeszczalo? Ta metalowa koncowka pancerza ... kupilem za 50gr plastikowe i przestalo :twisted: Moge przeklnac? Kur%$%#
YogiSC Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 jaka masz sztyce ? ja w kalloyu mialem takie gowno pozniej zmienilem rame i sztyce.... siodlo zostalo nic nie pstrykało pozniej juz zmienilme siodlo czasami jęknie siodlo ale to z uwagi na 35cm długosc moja propozycja ZMIEN SZTYCE (pozycz zobacz) jak nie, to siodlo (w okolicahc pretow wlej silicon w sprayu taki do uszczelek)
Wilku89 Napisano 5 Lipca 2006 Autor Napisano 5 Lipca 2006 Nie mam skad wziasc sztycy 30.2, nie mam obecnie NIC kasy. Poszlo na naprawe mojego feralnego lancucha, ktory i tak musze kupic nowy. Na bank to siodlo nie skrzypi, a w ramie cos? Nie wierze... Jestem przekonany ze to cos pomiedzy sruba, a jarzemkiem, zadna rama czy zacisk sztycy, tlyko nie wiem jak to wymilinowac... Jestem przekonany ze to cos pomiedzy sruba, a jarzemkiem, zadna rama czy zacisk sztycy, tlyko nie wiem jak to wymilinowac... Sztyca ritcheya, najzwyklejsza seryjna.
RZUŁF Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 Jestem przekonany ze to cos pomiedzy sruba, a jarzemkiem, zadna rama czy zacisk sztycy, tlyko nie wiem jak to wymilinowac... Sztyca ritcheya, najzwyklejsza seryjna. jeśli to taka zwykła logic na jedną śrubę - to sraszne g.... :025: własnie taką wymieniam - ciagle mi się luzuje - mam siodełko wysunięte do tyłu... wież długiego ampula i dokręć naprawdę na maksa - do bólu wtedy śruba w tej sztycy mi trzymała z dzień... a potem znowu...
Wilku89 Napisano 5 Lipca 2006 Autor Napisano 5 Lipca 2006 Jestem przekonany ze to cos pomiedzy sruba, a jarzemkiem, zadna rama czy zacisk sztycy, tlyko nie wiem jak to wymilinowac... Sztyca ritcheya, najzwyklejsza seryjna.
RZUŁF Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 Jestem przekonany ze to cos pomiedzy sruba, a jarzemkiem, zadna rama czy zacisk sztycy, tlyko nie wiem jak to wymilinowac... Sztyca ritcheya, najzwyklejsza seryjna. obejrzałem Twój rower - mam taką samą sztycę - ale całe szczęscie że tylko do dzisiaj chodziło mi o to, że w mojej ritchej logic - jarzemko na jedną śrubę ciągle się luzuje - może dokręcenie śruby jarzma na maksa coś polepszy mi chwilowo pomagało ps. dzisiaj zmieniam sztycę na FSA SL-220
Wilku89 Napisano 5 Lipca 2006 Autor Napisano 5 Lipca 2006 Tez tak mam, wczoraj wjchalem w dolek amor ladnie dobil, a tu mnie wyciganelo do tylu, patzre a siodlo na sztycy sie przesunelo... Czyli te trzaski to wina sztycy? Trzeba ją wymienic?
RZUŁF Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 no właśnie - miałem coś podobnego i musiałem 40 km zasuwać z sidełkiem obracającym się nosem do góry jak już mówiłem - długi ampul (dźwignia) i bardzo mocno dokręć ale to rozwiązenie tymczasowe ja wymieniam na sztycę z 2 śrubami - w tym wypadku nie może być tego problemu
Wilku89 Napisano 5 Lipca 2006 Autor Napisano 5 Lipca 2006 Ale jestes pewny w 100%, ze to wina sztycy ritcehy logic ? Jest do wymiany?
RZUŁF Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 Ale jestes pewny w 100%, ze to wina sztycy ritcehy logic ? Jest do wymiany? na 100% nie jestem pewny piszę tylko o moich doświadczeniach z taką sztycą naprawdę trzeba jarzmo bardzo mocno dokręcić - warto sprubować mim zdecydujesz się na wymianę np. na zjazdach jarzma na 1 śrubę potrafią nie trzymać... ja zmieniam sztyce dlatego ze mi sie luzowała (ale nie trzeszczała) oraz że wolę sztyce z dużym offsetem (35 mm) i na dwie śruby
Wilku89 Napisano 5 Lipca 2006 Autor Napisano 5 Lipca 2006 Jest moze sztyca accenta jakas lekka na 2 sruby 350mm, srednica 30.2?
RZUŁF Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 Jest moze sztyca accenta jakas lekka na 2 sruby 350mm, srednica 30.2? http://www.velo.com.pl/accent/www_acc_comp/acccomp_48.htm tanie...
Wilku89 Napisano 5 Lipca 2006 Autor Napisano 5 Lipca 2006 Bo mam tez problem z lancuchem, jezdze na 2 pisnkach, bo zastala tak potrzeba. TRu jest topic o tym: http://forumrowerowe.jgc.pl/index.php?show...0&gopid=233027& i bede mila kase 7 lipca[moje urodziny] i nie wiem, czy kupic ów lancuch czy tez sztyce dla pozbycia sie tych wkurzajacyh trzaskow... 360g wazy ritchey logic a te accent, nie dosc ze tanszy to jeszcze wazy 300g. Accent zalicza sie przeciez do najlepszych typu ritchey,kbix,smica,tioga, czyz nie? to zemu taki tani skubaniec? Jedno jest pewne: lepszy od zooma i truvativa 360g wazy ritchey logic a te accent, nie dosc ze tanszy to jeszcze wazy 300g. Accent zalicza sie przeciez do najlepszych typu ritchey,kbix,smica,tioga, czyz nie? to zemu taki tani skubaniec? Jedno jest pewne: lepszy od zooma i truvativa http://allegro.pl/item112767634_nowe_sztyc..._2_czarna_.html jest taka sztyca na allegro, ale potrzebowalbym reduktora. Moze wiesz, gdzie na necie znalezc taka sztyce o rozmiarze 30,2? niesttey velo nie prowadzi sprzedazy wysylkowej, a szkoda.
RZUŁF Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 accent nie jest uznawany za specjalnie topową markę ale robi całkiem porządne komponenty (w starym rowerze miałem jakąś sztycę accenta na dwie śruby i pomykałem na niej z 8 lat bez problemu) w komponetach rowerowych często płaci się dużo za logo, tak naprawdę być może większość firm produkuje w tej samej fabryce logic to najniżasza grupa ritchey'a - ta sztyca to coś ok 70 zł
Paviarotti Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 Ja Ci moge polecić super sztycę. Co prawda mało się o niej słyszy, ale firma jak najbardziej ok. Dokładnie to Tranz-X na dwie śruby. Sztyca miód - dałem za nią 29 zł (27,2 mm) - jest solidnie zrobiona, super trzyma i waży tylko 287,9 g (Accent wymięka) przy długości 350 mm. Jakbyś ją gdzieś znalazł to kupuj w ciemno http://www.pinkbike.com/photo/877746/ :>
RZUŁF Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PT=53...47&PZTA=8&HNT=T
Wilku89 Napisano 5 Lipca 2006 Autor Napisano 5 Lipca 2006 no pieknie na cykloturze jest to dobrze. znam firmie tranz=x, ale wole cos lepszego, 15 g mnie nie zbawi, a firma bardziej popularna. Ale boje sie, ze gdy pol banki pojdize na sztyce+przesylka, a trzaski dalej bedą, to chyba sie pochlastam... Co wtedy ? :/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.