Skocz do zawartości

[sztyca] Trzaski, próbowalem juz wszystkiego i nic !

Wilku89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jadac slysze trzaski w okolicy jarzemka,sruby a pretow siodelka. Zdemontowalem wszystko wyczyscilem, posmarowalem srube, wpuscilem finish line'a miedzy prety do tych dziureczek malych wokol nic i dalej to samo. Trzaski jakie byly są nadal. Pomozcie, moze mieliscie podobna sytuacje?

Napisano

Zdejmij zacisk podsiodłowy i wyczyść w tym miejscy rame, a także zaciś od wewnętrznej strony. Mógł się tam dostać pisaek i dlatego te trzaski. Sam tak miałem :angry:

Napisano

Może masz minimalnie zbyt cienką sztycę,

jeśli się rusza w ramie to zrób reduktor z puszki po piwie (smacznego :twisted: )

Napisano

Nie rusza sie w ramie. Zacisk juz czyscilem i to na bank nie jego wina, gdyz poruszajac siodlem w gore i dol oraz na boki trzaski dochodzily gdzies miedzy jarzemkiem a pretami. To co mam robic? Jak samr staly wpuscic w te dziurki wokol pretow?

Napisano

No nie wiem ...

możę zrób taki test - owiń pręty siodełka taką czarną gumową

taśmą izolacyjną jaką stosują elektrycy i zamontuj siodełko

jeśli bedzie cicho to znaczy że jarzemko sztycy było wyrobione lub

niedokładnie wykonane...

Napisano

a co ma jarzemko do pretow? Bo nie czaje

a moze siodelko cos sie spieprzylo na laczeniu z pretami :D

No ale co ?!! Dzisiaj zauwazylem, ze jak nacisnalem na siodelko ti mi sruba trzaskala dokrecilem ją na power i dokrecajcac trzaskalo, ten sam dziwek. to przesmarowalem smarem stalym i dalej to samo :D

Napisano

Strzelam, ze to nie sztyca a siodelko odchodzi na tamten swiat.

Ja likwidowalem przez pol roku trzeszczenie ramy ... wymienialem 2 razy lozyska, korbe, suport, no wszystko. Kupa kasy na to poszla :( Wiecie co trzeszczalo? Ta metalowa koncowka pancerza ... kupilem za 50gr plastikowe i przestalo :twisted: Moge przeklnac? Kur%$%#

Napisano

jaka masz sztyce ?

ja w kalloyu mialem takie gowno

pozniej zmienilem rame i sztyce.... siodlo zostalo

nic nie pstrykało

pozniej juz zmienilme siodlo

czasami jęknie siodlo ale to z uwagi na 35cm długosc

moja propozycja ZMIEN SZTYCE (pozycz zobacz)

jak nie, to siodlo (w okolicahc pretow wlej silicon w sprayu taki do uszczelek)

Napisano

Nie mam skad wziasc sztycy 30.2, nie mam obecnie NIC kasy. Poszlo na naprawe mojego feralnego lancucha, ktory i tak musze kupic nowy. Na bank to siodlo nie skrzypi, a w ramie cos? Nie wierze...

Jestem przekonany ze to cos pomiedzy sruba, a jarzemkiem, zadna rama czy zacisk sztycy, tlyko nie wiem jak to wymilinowac...

Jestem przekonany ze to cos pomiedzy sruba, a jarzemkiem, zadna rama czy zacisk sztycy, tlyko nie wiem jak to wymilinowac... Sztyca ritcheya, najzwyklejsza seryjna.

Napisano

Jestem przekonany ze to cos pomiedzy sruba, a jarzemkiem, zadna rama czy zacisk sztycy, tlyko nie wiem jak to wymilinowac... Sztyca ritcheya, najzwyklejsza seryjna.

jeśli to taka zwykła logic na jedną śrubę - to sraszne g.... :025:

własnie taką wymieniam - ciagle mi się luzuje - mam siodełko wysunięte do tyłu...

wież długiego ampula i dokręć naprawdę na maksa - do bólu

wtedy śruba w tej sztycy mi trzymała z dzień... a potem znowu... ;);)

Napisano

Napisano

obejrzałem Twój rower - mam taką samą sztycę - ale całe szczęscie że tylko do dzisiaj

chodziło mi o to, że w mojej ritchej logic - jarzemko na jedną śrubę

ciągle się luzuje - może dokręcenie śruby jarzma na maksa coś polepszy

mi chwilowo pomagało

ps. dzisiaj zmieniam sztycę na FSA SL-220

Napisano

Tez tak mam, wczoraj wjchalem w dolek amor ladnie dobil, a tu mnie wyciganelo do tylu, patzre a siodlo na sztycy sie przesunelo... Czyli te trzaski to wina sztycy? Trzeba ją wymienic?

Napisano

no właśnie - miałem coś podobnego i musiałem

40 km zasuwać z sidełkiem obracającym się nosem do góry

jak już mówiłem - długi ampul (dźwignia) i bardzo mocno dokręć

ale to rozwiązenie tymczasowe

ja wymieniam na sztycę z 2 śrubami - w tym wypadku nie może być tego problemu

Napisano

Ale jestes pewny w 100%, ze to wina sztycy ritcehy logic ? Jest do wymiany?

na 100% nie jestem pewny

piszę tylko o moich doświadczeniach z taką sztycą

naprawdę trzeba jarzmo bardzo mocno dokręcić - warto sprubować

mim zdecydujesz się na wymianę

np. na zjazdach jarzma na 1 śrubę potrafią nie trzymać...

ja zmieniam sztyce dlatego ze mi sie luzowała (ale nie trzeszczała)

oraz że wolę sztyce z dużym offsetem (35 mm) i na dwie śruby

Napisano

Bo mam tez problem z lancuchem, jezdze na 2 pisnkach, bo zastala tak potrzeba. TRu jest topic o tym: http://forumrowerowe.jgc.pl/index.php?show...0&gopid=233027& i bede mila kase 7 lipca[moje urodziny] i nie wiem, czy kupic ów lancuch czy tez sztyce dla pozbycia sie tych wkurzajacyh trzaskow...

360g wazy ritchey logic a te accent, nie dosc ze tanszy to jeszcze wazy 300g. Accent zalicza sie przeciez do najlepszych typu ritchey,kbix,smica,tioga, czyz nie? to zemu taki tani skubaniec? Jedno jest pewne: lepszy od zooma i truvativa :)

360g wazy ritchey logic a te accent, nie dosc ze tanszy to jeszcze wazy 300g. Accent zalicza sie przeciez do najlepszych typu ritchey,kbix,smica,tioga, czyz nie? to zemu taki tani skubaniec? Jedno jest pewne: lepszy od zooma i truvativa :huh:

http://allegro.pl/item112767634_nowe_sztyc..._2_czarna_.html jest taka sztyca na allegro, ale potrzebowalbym reduktora. Moze wiesz, gdzie na necie znalezc taka sztyce o rozmiarze 30,2? niesttey velo nie prowadzi sprzedazy wysylkowej, a szkoda.

Napisano

accent nie jest uznawany za specjalnie topową markę

ale robi całkiem porządne komponenty

(w starym rowerze miałem jakąś sztycę accenta na dwie śruby

i pomykałem na niej z 8 lat bez problemu)

w komponetach rowerowych często płaci się dużo za logo,

tak naprawdę być może większość firm produkuje w tej samej fabryce

logic to najniżasza grupa ritchey'a - ta sztyca to coś ok 70 zł

Napisano

Ja Ci moge polecić super sztycę. Co prawda mało się o niej słyszy, ale firma jak najbardziej ok. Dokładnie to Tranz-X na dwie śruby. Sztyca miód - dałem za nią 29 zł (27,2 mm) - jest solidnie zrobiona, super trzyma i waży tylko 287,9 g (Accent wymięka) przy długości 350 mm.

Jakbyś ją gdzieś znalazł to kupuj w ciemno :)

http://www.pinkbike.com/photo/877746/ :>

Napisano

no pieknie na cykloturze jest to dobrze. znam firmie tranz=x, ale wole cos lepszego, 15 g mnie nie zbawi, a firma bardziej popularna.

Ale boje sie, ze gdy pol banki pojdize na sztyce+przesylka, a trzaski dalej bedą, to chyba sie pochlastam... Co wtedy ? :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...