Skocz do zawartości

[rama] - Stevens 6x pro 23" dla osoby 195cm - ocena geometrii

zennez

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

Poszukuję ostatno jakiegoś crossa do rozpoczęcia jazdy "na kilometry" po asfaltach głównie i dojazdowo w mieście. W oko wpadł mi ten rower, ale jeszcze go nie widziałem, a prosiłbym o ocenę jego geometrii w kategoriach typu ekstra relaks, lub zbilansowany pomiędzy turystyka - sport, bardziej sportowy, etc. Oraz  możliwości zmiany sylwetki przy pomocy różnych mostków. Ja się na tym nie znam.

A ponadto proszę o ocenę, czy geometria ramy 23" (58cm) jest odpowiednia dla osoby o parametrach:

Waga:85-88

wzrost: 195

długość wewnętrznej strony nogi: 90-93

Tutaj geometria http://www.stevensbikes.de/2014/index.php?bik_id=93&cou=AT&lang=en_US

Jeżeli nie to jaki rozmiar jest ok?

Napisano

jesli chcesz dobrze dobrac sobie rozmiar ramy pod swojej jazdy to najlepiej zrobisz jak pójdziesz do najbiższego sklepu z rowerami i sie przymierzysz do rozmiary 23" a 24 " dłuższa rama oznacza dla Ciebie jazde bardziej sportowa krótsza rekreacyjną jak dobierzesz sobie ramę później mozna modyfikować ustawieniami mostka itp ps.  widze po wysokości głowki ramy że pozycja będzie bardziej rekreacyjna niż sportowa

Napisano

No właśnie też się zastanawiam na tym. To pierwszy rower tego typu jaki chcę kupić i czuję się na nich dziwnie, nie potrafię ocenić. Zwiedziłem kilka sklepów rowerowych i dawali mi głównie 23 mówiąc że są ok, w jednym nawet 22. Porównywałem główne parametry geometrii i wiele nie odbiegały - chyba, bo może odchyłki nominalne o 1cm to kolosalna różnica.

W przypadku stevensa 58 długość linii A1 + korby to 84,5 cm w rozmiarze 71 jest to 86,4, to rzeczywiście jest aż tak znaczna różnica?

Jak to wygląda w przypadku XL tego gianta, będzie dobry? http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.0.disc.2015/17684/76315/#geometry

Edit zmierzyłem sobie długość nogi sztywną miarką i do przyrodzenia ( ;-) wyszło mi 88 cm.

Napisano

w wcześniejszym poście podawałeś inną długość nogi 195 cm wzrostu i noga 87 to rama jak podałem 23"  lub 24" inaczej będziesz klejnotami walił w górną rurę Twoja budowa nie jest proporcjonalna i dlatego bez przymiarki nawet nie kupuj roweru ten giant z rozmiarem Xl to już maks dużo Ci luzu między kroczem a ramą nie pozostanie więc tak: Stevens przekrok 858 mm a giant 841 mm niby lepiej od Stevensa ale sam musisz to sprawdzić przymierzając się

Napisano

Jak masz 88 nogi przy 195 toś karakan i będzie jeszcze większy problem z doborem ramy.

Jeżdziłem na crossie z prawie identyczną górną rurą i kątem podsiodłówki jak ten Stevens 58 dwa sezony (190cm,dłuższe nogi,więc tułów krotszy) i górnej rury było za mało na tyle,że pakowalem mostek 120-130mm,a to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie.

Napisano

noga 93 maksymalnie,  ale podaje się chyba do przyrodzenia, wtedy 88, można ewentualnie stosować customowe majtki :-p

Właśnie boję się żeby nie jeździć pionowo na rowerze, nie chcę oczywiści pozycji jak przy baranku w najniższej pozycji, ale nie full relaks. W takim wypadku jakiego kąta szukać przy doborze ramy, relacji podłoże - tułów? 45 stopni?

Da się coś zdziałać w tym stevensie odwróconym mostkiem, aby go bardziej usportowić?

Znacie może jakieś crossowe propozycje z dłuższą górna rurą, bo widzę że prawie wszystko nawet cube mają jakieś 610, a szosy nie chcę kupować, bo nie nadaje się dla mnie na główny rower.

PS u mnie w mieście w salonach jest taka kompetencja, że jeden z pracowników nie wiedział że istnieje taka grupa jak cross... Reszta w miarę, ale dobrzy raczej w gadaniu, bo wielu rowerów w takich rozmiarach nie mają, a jak już coś jest to nie chcieli przykręcić w jednym pedałów żebym się przejechał sic!

Napisano

jeżeli chcesz sportową pozycje zastanów sie nad rowerem mtb 29" wielkośc obręczy taka jak w crossie i dzieki szerokiej oponie koło zwieksza sie o jeden cal są to rowery z sportowa geometrią niska główka dłuższa górna rura możesz do niego założyć węższe opony i masz sportowego crossa 

Napisano

Właśnie już byłem zdecydowany na zakup crossa, a teraz znów mam wątpliwości. W przypadku  29er w moim wypadku szukać ramy 21, czy 23"?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...