jhmp Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 Witam! Postanowiłem wyczyścić napęd w swoim rowerze, jednak stwierdziłem że przydało by się rozpiąć łańcuch i wyczyścić wszystko szczoteczką. Mój łańcuch to Shimano HG40 a kaseta Shimano HG31. Czy jest sens inwestować w spinke? Ile ona kosztuje i jak ją zamontować. Na tym łańcuchu i kasesie przejechałem od nowości ok. 600km
beskid Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 Jak masz już czyścić to tylko szejkowanie a nie żadne szczoteczki bo na to nie potrzeba rozpinać łańcucha. Koszt spinki to parę zł.
jhmp Napisano 16 Sierpnia 2014 Autor Napisano 16 Sierpnia 2014 Szejokowac ale w czym ? I ile taki specyfik kosztuje ?
rodszyld69 Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 benzyna ekstrakcyjna ile kosztuje to zależy gdzie kupisz średnio z 7 zeta za 0,5 litra
tomekvolvo240 Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 poszukaj na forum było tyle razy napisane o czyszczeniu "szejkowaniu" łańcucha itp.
jhmp Napisano 16 Sierpnia 2014 Autor Napisano 16 Sierpnia 2014 A co do spinki to trzeba odpowiednią do ilości koronek kasety? I jak taką spinke zamontować
MikeSkywalker Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 Trzeba odpowiednią do łańcucha (więc teoretycznie i do kasety). Do HG40 z tego co pamiętam pasuje Accent i Shimano, SRAM jest za wąski ale poszukaj na forum. A jak założyć? Rozkuwasz pół ogniwa (tą szerszą część - zewnętrzne blaszki) i zastępujesz je spinką. Banalna sprawa.
TaHalaMaDach Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 Ja łańcuch szejkuję w nafcie A spinka dobra rzecz Koszt, to około 5 zł., więc tańsza od rozkuwacza
leniwyzaskroniec Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 Tylko dobrze nasmaruj łańcuch po szejkowaniu u mnie ten sam łańuch mimo smarowania zrobił się rudy.
Fenthin Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 Do HG40 z tego co pamiętam pasuje Accent i Shimano, SRAM jest za wąski ale poszukaj na forum. Pasuje też KMC.
Gość Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 Wsadzaj spinkę i się nawet nie zastanawiaj, ja też miałem opory żeby założyć a teraz nie wyobrażam sobie łańucha bez tego elementu. Mycie łańucha szczotką to dobre kilkanaście/ kilkadziesiąt minut + uwalone wszystko dookoła. Shake to chwila i łańuch mega czysty.
jhmp Napisano 16 Sierpnia 2014 Autor Napisano 16 Sierpnia 2014 Ja łańcuch szejkuję w nafcie A spinka dobra rzecz Koszt, to około 5 zł., więc tańsza od rozkuwacza O ile się nie myle skuwanie skraca żywotność łańcucha
BikerLight Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 benzyna ekstrakcyjna :icon_exclaim: ile kosztuje to zależy gdzie kupisz średnio z 7 zeta za 0,5 litra Już lepiej kupić rozcienczalnik ekstrakcyjny, efekt ten sam a cena dwa razy niższa. PS. Wiem że rozcienczalnik to co innego niż rozpuszczalnik ale na łańcuch działa tak samo, empirycznie sprawdzone
rodszyld69 Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 a nie wiedziałem zawsze kupowałem benzynę muszę spróbować dzięki na nakierowanie
PapaGienio Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 Warto. Do czyszczenia przede wszystkim. No i naprawa łańcucha w terenie też jest łatwiejsza. Ja używam KMC - kompatybilna z większością producentów http://www.chainreactioncycles.com/ie/en/kmc-chain-connectors/rp-prod25439
TaHalaMaDach Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 O ile się nie myle skuwanie skraca żywotność łańcucha Dlatego spinka jest mega przydatna, bo zdejmujesz łańcuch kiedy chcesz, bez obaw, że coś mu się stanie
djwiocha Napisano 19 Sierpnia 2014 Napisano 19 Sierpnia 2014 A ja tam wolę zwykłą benzynę 95 która nawet mimo wysokich cen jest wiele tańsza od ekstrakcyjnej czy nawet nafty.
MikeSkywalker Napisano 19 Sierpnia 2014 Napisano 19 Sierpnia 2014 Pytanie tylko jaka jest oszczędność na takiej benzynie w skali roku - kilka złotych? Ja zużywam maksymalnie dwie półlitrowe butelki na rok, do tego można stosować jakieś zamienniki - miałem kiedyś rozpuszczalnik który bardzo dobrze czyścił a dałem za niego 3,5 za 0.5 litra.
rodszyld69 Napisano 19 Sierpnia 2014 Napisano 19 Sierpnia 2014 jak na razie na benzynę ekstrakcyjną nie moge narzekac dobrze czyści łańcuch kupuję po 5,5 zł za 0,5 l ale że jeżdze na dwa rowery czyli 4 łańcuchy to trochę więcej zużywam ale w skali roku to drobne
Sagitt77 Napisano 19 Sierpnia 2014 Napisano 19 Sierpnia 2014 Różne są stanowiska w kwestii spinka-brak spinki. Ja akurat nie stosuję spinki. Wolę mieć pewność, że w samym środku maratonu nie rozepnie mi się łańcuch. Nie zdejmuję łańcucha do czyszczenia, a stosuję maszynkę Barbieri + specjalny odtłuszczasz w płynie. Dzięki temu w 3 minuty mam łańcuch jak nowy i nie suszę łańcucha na wiór ani nie uszkadzam ogniw uderzaniem jedno o drugie w "szejkowaniu"...
Mod Team durnykot Napisano 19 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 19 Sierpnia 2014 IMO szejkowanie jest całkowicie zbędne i nic nie wnosi. Nic. A propos spinki- jestem za. Stosuję od lat ( głównie Connexa) i nigdy nie miałem problemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.