Skocz do zawartości

[Amortyzator] Reba RL 100 mm 29 9mm vs Rock Shox Recon Silver TK 120 mm 29 15mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

zastanawiam się nad wymianą amortyzatora w Specialized Hardrock Sport Disc 29.

Dylemat sprowadza się do tego, czy pozostać przy dotychczasowym kole i systemie mocowania 9mm (Reba), czy też łącznie z amortyzatorem wymienić przednie koło na sztywną ośkę 15mm (Recon).

Cenowo wyjdzie podobnie, bo Reba jest o jakieś 400zł. droższa, więc w tej cenie mogę zmienić koło.

Dodam jeszcze, że moja waga to ok. 66kg, a jeżdżę głównie po szutrach i czasami po lesie, ale raczej amatorsko.

Dzięki za zainteresowanie.

Napisano

Uważam, że nie ma potrzeby zmieniać lepszego amora na gorszy - tylko dla samej osi - tym bardziej, że Twoja waga jest raczej niska :) 
Na Twoim miejscu zostałbym przy Rebie.

Napisano

Mi nigdy tarcza nie dzwoniła przy ostrych
  To tylko się cieszyć :) ale tak różowo zawsze nie jest bo jest wiele czynników, które na to wpływa... jaki amortyzator, jaka tarcza, jaki hamulec, a przy kołach 29" to się nasila. Fizyki nie da się oszukać :)
Napisano

Witam,

zastanawiam się nad wymianą amortyzatora w Specialized Hardrock Sport Disc 29.

Dylemat sprowadza się do tego, czy pozostać przy dotychczasowym kole i systemie mocowania 9mm (Reba), czy też łącznie z amortyzatorem wymienić przednie koło na sztywną ośkę 15mm (Recon).

Cenowo wyjdzie podobnie, bo Reba jest o jakieś 400zł. droższa, więc w tej cenie mogę zmienić koło.

Dodam jeszcze, że moja waga to ok. 66kg, a jeżdżę głównie po szutrach i czasami po lesie, ale raczej amatorsko.

Dzięki za zainteresowanie.

z tą wagą nie odczujesz różnicy czy to sztywna oś czy nie ale z pracy Reby powinieneś byc zadowolony

• Mod Team
Napisano

Jak najbardziej. Każda rama ma swoją specyfikacje, kąty i długości na jakich powinna pracować. Zazwyczaj po prostu podaje sie dany zakres skoku widelców, bo 90% widelców ma zbliżone wysokości dla danego skoku.

Napisano

A to nie ma Reby z osią 15mm żeby pogodzić obie rzeczy?

Całego koła też kupować nie musisz, o ile obręcz jest ok to wystarczy nowa piasta i szprychy + przeplecenie.

Sam tak niedawno zrobiłem, tyle że ja ważę 97kg więc dla mnie miało to większy sens ;)

Napisano

czy ja dobrze rozumiem ze i rebe i recona byś kupował?

jesli tak to reba ze względu na motion control... co do skoku to o ile mi wiadomo w rebie da się zmieniać serwisowo 80 100 120

recon z TK kupować dla osi? ja bym na to nie szedł

Napisano

SR Suntour SF13-XCT-MLO 29", coil/MCU spring, 1-1/8" steel steerer, mechanical lock out w/ preload adj., 28mm stanchions, post mount disc, 80mm travel

Myślałem raczej o jakimś hydrauliku.

Napisano (edytowane)

Jak podniesiesz skok do 100mm to jeszcze ujdzie ale nie 120mm. Skopiesz geometrię, zmieni Ci się za bardzo kąt główki ramy. Poza tym po co??

Nie baw się w żadnego Recona tylko kup Rebę pod "starą" sterówkę albo Epicona na sztywnej osi QR15mm.

Edytowane przez beskid
Napisano

Skoro masz fabrycznie 80mm to 100mm czy więcej ładujesz na własną odpowiedzialność. Tak jak napisał beskid zmieni to geometrię roweru, może być ok, a może być kicha, przekonasz się dopiero po fakcie. Jakimś wyjściem może być widelec o zmiennym, ustawialnym skoku. Wszak na Rebie czy Reconie świat się nie kończy ;)

Zwróć uwagę na średnicę sterówki żeby widelec pasował do Twojej ramy!

Napisano

Skoro masz fabrycznie 80mm to 100mm czy więcej ładujesz na własną odpowiedzialność. Tak jak napisał beskid zmieni to geometrię roweru, może być ok, a może być kicha, przekonasz się dopiero po fakcie. Jakimś wyjściem może być widelec o zmiennym, ustawialnym skoku. Wszak na Rebie czy Reconie świat się nie kończy ;)

Zwróć uwagę na średnicę sterówki żeby widelec pasował do Twojej ramy!

Napisano

Wszak na Rebie czy Reconie świat się nie kończy

W tym przedziale cenowym nie znalazłem nic ciekawszego. A może się mylę? Na co jeszcze zwrócić uwagę? 

Napisano

nigdy przenigdy nie kupuj amorka używanego. Tym bardziej Fox'a czy Sid'a.

Używka nie wchodzi w grę.

Trochę taniej wyjdzie Rock Shox XC 32 TK Solo Air, ale jak już mam wydać ok. 1000zł., to w sumie mała różnica, czy będzie to 900 czy 1300. 

Napisano

XC 32 to podstawowy wypust RS'a. Nie jest zły ale nie za taką kasę. To już zdecydowanie lepiej kupić Epicona tylko na sztywnej osi. Reba i jej praca to już całkiem inna bajka i warto dozbierać.

Napisano

W tym przedziale cenowym nie znalazłem nic ciekawszego. A może się mylę?

kupuj Rebę jesli  budżet Ci na to pozwoli w tej cenie lepszego nic nie znajdziesz gorszy możesz kupić jak Cię stać później wymieniać na lepszy :icon_question:  ja jeżdzę na Rebie od ponad roku i chwalę sobie ten amor :woot:  pojeździsz to się sam przekonasz ma prosta budowę z serwisem nie jest problem i części jest pod dostatkiem

Napisano (edytowane)

XC 32 to podstawowy wypust RS'a. Nie jest zły ale nie za taką kasę. To już zdecydowanie lepiej kupić Epicona tylko na sztywnej osi

Lepsza taka wersja niż coil ;)

Ale chyba rzeczywiście wolałbym Epicona niż takiego RSa, np.:

activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-przednie/epicon-x-xc/29-cali_amortyzator-epicon-xc-lor-29-15qlc-2014/177

albo

activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-przednie/epicon-x-xc/29-cali_amortyzator-epicon-xc-rlrc-29-15qlc-2014/179

A może Manitou Tower po lekkim naciągnięciu budżetu:

velo.pl/czesci/widelce/manitou/tower-expert

velo.pl/czesci/widelce/manitou/tower-pro

velo.pl/czesci/widelce/manitou/tower-ltd

Marzocchi czy Fox pod 29" raczej poza zasięgiem, ale na Rock Shoksie świat się nie kończy, choć popularność ma swoje zalety (części, serwis, itp.)

Edytowane przez modrzew