Skocz do zawartości

[urządzenie] do zapisywania aktywności Endomondo

fragi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój problem wygląda następująco. Mam telefon komórkowy Samsung Galaxy S II z aplikacją Endomondo. Korzystam z tej aplikacji w wiadomym celu.

Niestety model mojego samsunga jest "wadliwy" przy obiążeniu procesora bardzo mocno sie grzeje i wyczerpuje się bateria. (Dużo moich znajomych ma tak samo z tym telefonem)

Wczoraj mając baterie na 100% z włączoną opcją oszczędzania energi przy odpalonym Endomondo, transferze danych i GPS bateria trzymała 2,5 godziny po czym telefon padł.

Pytanie moje brzmi, czy jest na rynku jakieś urządzenie na androidzie czy czymś podobnym które służy własnie do tego typu aplikacji? Nie wiem jak to fachowo nazwać. Ale jakieś urządzonko w które wgrałbym endomondo i jeździł bez ryzyka że beteria szybko mi padnie.

Dodam tylko tyle że nie proponujcie mi abym kupił nowy telefon czy baterie z większą pojemnością bo miałem taką i aż tak wiele ona nie zmieniała.

Napisano

Mój problem wygląda następująco. Mam telefon komórkowy Samsung Galaxy S II z aplikacją Endomondo. Korzystam z tej aplikacji w wiadomym celu.

Niestety model mojego samsunga jest "wadliwy" przy obiążeniu procesora bardzo mocno sie grzeje i wyczerpuje się bateria. (Dużo moich znajomych ma tak samo z tym telefonem)

Wczoraj mając baterie na 100% z włączoną opcją oszczędzania energi przy odpalonym Endomondo, transferze danych i GPS bateria trzymała 2,5 godziny po czym telefon padł.

Pytanie moje brzmi, czy jest na rynku jakieś urządzenie na androidzie czy czymś podobnym które służy własnie do tego typu aplikacji? Nie wiem jak to fachowo nazwać. Ale jakieś urządzonko w które wgrałbym endomondo i jeździł bez ryzyka że beteria szybko mi padnie.

Dodam tylko tyle że nie proponujcie mi abym kupił nowy telefon czy baterie z większą pojemnością bo miałem taką i aż tak wiele ona nie zmieniała.

Polecam przestawienie pracy telefonu w tryb 2G, zobaczysz, że bateria wytrzyma sporo dłużej.

Napisano

Proponuję na czas treningów całkowicie wyłączać transfer danych. Możesz też spróbować zakupić zewnętrzną ładowarkę. Na allegro są już od 30-40zł i wystarczają na kilka pełnych ładowań telefonu. Sam zastanawiam się nad takim rozwiązaniem bo moja lumia wytrzymuje max 4-5 godzin jazdy....

Napisano

Nie wiem jak to robicie, ale moja prawie 4 letnia motorola milestone na endo wytrzymuje okolo 5 godzin. Bateria jest ta sama od nowosci i telefon tez sie strasznie grzeje. Tyle, ze mam modowany soft. Ja proponuje tak, wylaczyc calkowice przesylanie danych podczas jazdy i po pierwsze zainstalowanie oruxmaps. On zapisze cala nasza trase i o wiele wiecej informacji zawartych bedzie w gpx niz w pliku z endo. Po powrocie do domu zgrywasz plik na komputer i eksportujesz do endomondo. Z doswiadczenia wiem, ze z oruxa zapis jest dokladniejszy niz z endomondo, bo nie gubi tak gps'a.

Napisano

Miałem przez dwa lata galaxy s2, używałem endomondo setki razy, wytrzymywał z mp3 i endo 10-cio godzinne trasy.

Wgraj na nowo rom odinem, zrób dwa razy wipe i nie słuchaj bzdur żeby wyłączać 3g czy trasnsfer danych. Smartfon jest po to, żeby z niego korzystać a nie żeby kastrować z czego się da.

Jeśli potrzebujesz więcej info - daj znać, pomogę.

Napisano

Polecam przestawienie pracy telefonu w tryb 2G, zobaczysz, że bateria wytrzyma sporo dłużej.

Również polecam przejście w tryb 2G, wydłużysz w ten sposób czas pracy telefonu :) U mnie się sprawdza (Galaxy S)

Napisano

Kup sobie powerbanka który jednocześnie będzie ładowarką na ogniwa 18650.

Urządzenie kosztuje 15 zł a ogniwo zależy gdzie kupisz.

Mój note 2 wytrzymuje spokojnie 12 h.

Szukaj na swiatelka.pl.

Napisano

Jakiś czas temu kupiłem na allegro powerbank 20 000 MAh za nieco ponad 60zl. Waży 300g, jest wielkości telefonu 4,7" tylko trochę grubszy. Starcza mi na ponad 5 ładowań.

Napisano

Kupić gdzieś tanio Nokie E52, bateria trzyma bardzo długo i karty sim może służyć właśnie jako "traso-zapisywacz".

Polecam, sam tak wykorzystuję E52 ;)

Pozdrawiam!!

Napisano

Na poczatek sprawdzę jak telefon będzie się sprawować z wyłączoną transmisją danych. Zobaczymy ile na samym GPSie pociągnie.

Szczerze mówiąc do tej pory sądziłem że do endomondo trzeba odpalić GPS jak i transfer danych, a tu wczoraj sprawdziłem i działa na samym GPS lecz dopiero po powrocie z trasy jak odpale internet to wysyła trase z telefonu na konto.

Napisano

Powtarzam - znajdź przyczynę rozładowywania się baterii a nie kombinujesz z kastrowaniem sprzętu. Ja po kilkanaście godzin z endo i mp3 używałem S2. Ale jak był nowy i bateria była we wzorowej kondycji, Może tak być, że Twoja bateria po prostu straciła większość pojemności ze starości. A może masz jakieś śmieci w systemie które drenują baterię? Zrób wipe, albo chociaż znajdź przyczynę rozładowywania (wakelock detector na przykład).

Napisano

Sprobuj stravy, endomondo to ogolnie slaby program, czesto sa problemy z bateria, sygnalem gps. Ja na S2 ze strava nie mialem zadnych problemow.

Napisano

Tryb sieci przelacz na gsm, zainwestuj w wersje pro która ma oszczędzanie energi w programie, zobacz czy jakaś inna aplikacja cie nie tropi gdy aktywujesz gps' a. A jesli to wszystko malo, to jakis custom rom wgrywaj i zmniejsz taktowanie procesora :)

Napisano

Tak, EndoPierdo działa bez transmisji danych, jednak nie obejrzysz sobie mapki, jedynie tyle, co wczytało ci się wcześniej.

Ale w jakim sensie nie obejrzysz mapki? U mnie włączam endo, lokalizację i mogę obejrzeć mapę całej okolicy bliższej jak i tej najdalszej.
Napisano

Proponuję zrezygnować z endomondo, pokombinuj z innymi tego typu programami, duzo dokładniej zapisują trasę.

Z moich obserwacji: endomondo bez transmisji danych potrafi nie przesłać trasy ( po włączeniu transmisji); endo dużo bardziej zżera baterie niż inne aplikacje; funkcja autopauzy zawodzi.

Z programow które bym polecił: strava, ipbike, sportstracker (chociaż od momentu jak wprowadzili płatne "bajery" przestałem korzystać). Endo przy stravie i ipbike to jak zabaweczka, taki facebook dla "sportowcòw".

Kolejne rozwiązanie to dokupienie baterii zewnętrznej (np. 10000mAh) tylko unikaj super taniej chińszczyzny.

Koledzy wcześniej pisali Nokia e72, e52 instalujesz endo i smigasz caly dzien bez ladowania i jeszcze zostaje bateria.

No i możesz zainstalować program do zapisywania trasy z funcją map offline, np. LocusMap. Przez wifi ściągasz mapy rejonu jaki Cię interesuje i przy wyłączonej transmisji danych cały czas na bieźąco możesz przeglądać mapę.

Napisano

Reset telefonu do ustawień fabrycznych potrafi uczynić cuda.

I tak jak pisali powyżej - 2g, wyłączenie wifi i transferu danych.

No i ja wspomagam się powerbankiem.

Przejściowo miałem tracker Holuxa - taki za 200zł. Baterii wystarczało na 4 dni jazdy w Austrii.

Dokładność średnia, ale nie odbiegająca mocno od telefonu.

Przekłamania na wysokości b. duże.

Holux GPsport 245

Napisano

Chodzi o to, że mapa w Endomondo wczytuje się z internetu. Jeśli masz wyłączony transfer danych, to zobaczysz jedynie niebieską linię swojej trasy, ale na pustym, białym tle. Chyba, że wcześniej uruchomiłeś mapę z włączonym transferem, ale kiedy pojedziesz w nowe miejsce, to nie wczyta się ona bez dostępu do neta (będzie tylko to, co było wcześniej)

Napisano

Wczesniej byl juz wymieniony locus, ja od siebie polece oruxmaps mozesz tez sprobowac osmand. Lecz polecam pierwszy lub drugi, mi drugi pasuje bardziej. Sa to tak rozbudowane programy, ze Ci wystarczy w zupelnosci, a mapy pobierzesz ump i problem masz z glowy, co do nawigacji rowerowej lub pieszej.

Napisano

Jeśli miałbym wybierać między osmand i locusem zdecydowanie polecę tą drugą aplikację, można pobrać dowolne mapy ( z poziomu aplikacji jest ich naprawdę dużo) i korzystać offline, albo online, jak kto woli. Sposób obsługi locusa też wydaje mi się bardziej przyjazny. Oruxmaps nie korzystałem.

Napisano

No dobrze, główny nurt tego wątku, to wybranie najtańszego telefonu, na którym da się zainstalować locusa, endo, stravę czy innego trackera. 

Ale skoro tylko chcesz używać tego do trackowania, to czemu nie kupisz sobie jakiegoś taniego trackera? Lub jakiegoś Holuxa za 250 zeta. Możesz też zapolować na mio 105 w podobnej cenie (były sprzedawane przed Świętami Bożego Narodzenia w zeszłym roku w tej cenie). Wtedy uniezależnisz się od telefonu i telefon będzie gotowy do dzwonienia. 

Ja uważam, że jeśli chcesz mieć coś prostego do trackowania, to taki holux wystarczy. Z fajnych urządzeń, to jakiś zegarek garmina forerunnera - np. 110 (masz tracka z prędkością, wykresem wysokości plus tętno, temperatura, fajny serwis Garmin Connect, ktory potrafi wrzucić tego tracka od razu do Stravy czy innych serwisów…). Z rowerowych rzeczy nie masz kadencji. Ale może nie potrzebujesz mieć zaszytych takich info w tracku. Na dodatek masz sportowy, codzienny zegarek. cena pewnie koło 450 zeta. 

A, między nami, endo sucks. Jak będziesz mieć zapis GPS, to używaj Stravy, Garmin Connecta, Training Peaks, Run Keepera, Wahoo, Mio Share czy co tam chcesz. 

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...