Skocz do zawartości

[piasta] koła DT Swiss CSW MA 2.0 - łożyska

axiomax

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam rower CUBE AMS Race 29er (2012)

http://www.bikekatal...be.AMS.29.Race/

Koła DT Swiss CSW MA 2.0. (OEM dla cube).

Po około 15000km mam luz w przedniej piascie.

Co to za piasta?

Odpowiednik DT Swiss?

Ktoś serwisował?

Jekie "bebechy" wewnatz (łożyska, oś wewn)?

Pisałem do Ski Team gdzie zakupiłem rower, do dt4you.pl i Cube.de? I nikt nie potrafi powiedzieć co w środku piast tych kół.

Producent roweru jak na razie nie odpisuje. .

Servis w sezonie (tez musza zaeksperymentowac)- mozna zapomniec - zapisy na połowe września, poza tym (tryb pracy nie pozwala mi dotrzec do servisu w godzinach działania.

Samodzielne eksperymentowanie bez części zamiennych - tez unieruchamia mnie na 2-3 tygodnie.

Pozostaje mi wybić łożyska? Nie znajac budowy piasty?

Pozdrawiam

Dariusz M

Napisano

Budowa piast dt swiss jest prosta i spokojnie samemu można podziałać przy wymianie łożysk. Tak to jest z kołami robionymi dla konkretnego odbiorcy trudno znaleźć odpowiednik firmowy. Z tego co piszą na zagranicznych forach to te piasty są mieszanką piast 350, a 370  także trzeba samemu zdjąć adaptery i zobaczyć jakie łożyska idą. Najczęściej stosowane to 6902 (28x15x7) takie u siebie wymieniałem i też koła firmowe dt swiss model M1700 i dowiedzieć się jaka tam piasta idzie ;) można duuużo czasu stracić na szukaniu. Z wybiciem nie powinno być problemu najtrudniej jest wybić pierwsze :) bo trzeba wsadzić coś cienkiego między tuleję, a łożysko, ale da się to zrobić. Do osadzenia można zrobić prowizoryczną praskę z dłuższej śruby dwóch podkładek i nakrętek.  Dla zobaczenia jak są zbudowane piasty dt swissa możesz przejrzeć ich serwisowe manuale. Będziesz wiedział co i jak.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...