Sonix Napisano 30 Marca 2013 Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 (edytowane) Ale może autor tematu jeszcze nie opanował tej sztuki ;-) Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 30 Marca 2013 przez premier2 regulamin, pkt 2i - Nie cytujemy w całości ostatniego posta przy odpowiadaniu w temacie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Ja mam teraz problem z dętką, a właściwie oponą :/ Założyłem nową dętkę, wszystko ładnie pięknie, zakładam oponę w obręcz i gdy dochodzę do końca - to koniec. Za nic w świecie nie chce wejść a ja chyba nie mam tyle siły żeby ją tam wepchnąć palcami. Nie chcę jechać do serwisu :/ W zasadzie robię to pierwszy raz, ale chcę to zrobić Ma ktoś pomysł, co zrobić, by opona weszła na swoje miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajutrw Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Przesmaruj ranty opony czyms sliskim, ogolno dostepny plyn do mycia naczyn rozrobiony z woda. Po prostu opona Ci sie klinuje i nie wcisniesz jej w zaden sposob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Niestety nic z tego Czy może dlatego, że to opona drutowa, może dlatego nie wchodzi :/ Nie widziałem przy tym tyle problemu - poprzedni rower z kołami 26" opona wchodziła bez problemu :/ http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-29-cali-622/p,opona-ridgepack-29x2-1-impac,290451.html <- to moja opona Edytowane 2 Czerwca 2014 przez herosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99tomcat Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 (edytowane) prawie kilogramowe laczki ludzie.Toż najzwyklejszy smart sam czy inny race king z allegro kosztuje dyszkęwięcej a wazy z 1/3 mniej.Co do problemu z założeniem to wsadzsz 1 rant opony na obręcz, potem lekko napompowana dętkę i 2 rant powinien wejść bez większych problemów. Edytowane 2 Czerwca 2014 przez 99tomcat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Cały mój rower do najlepszych nie należy, ta opona była w zestawie. Później będę dokupywał lepsze części jak te się zużyją, mają miesiąc. Właśnie w tym problem, że nie. Jest to strasznie sztywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Looser Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Skoro nikt nie potrafi doradzić to może spróbuj z filmikami z YT?Tak mi sie nasunelo ze skoro jakos udalo ci sie ja sciagnac to musi sie dac zalozyc...BTW może mi ktoś polecić jakąs wytrzymałą dętke 26x2.2, kenda ktora kupilem tydzien temu i przejechalem sie 2 razy strzelila gdy rower sobie spokojnie stal czekajac na lepsza pogode (4-4,5 ATM to chyba nie byla az taka przesada?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99tomcat Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Sprawdz wnętrzen obręczy cz opaska zakrywa nyple i jest w dobrym stanie, czy nie masz w oponie jakiegoś kolca albo np odrobiny piasku itp.Dętki niezbyt często strzelaja same, a kendy sa raczej ok sam miałem je kilka lat.4-4.5 atm to już sporo np dla moich opon 4.5 atm to jest max dopuszczalne przez producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Skoro nikt nie potrafi doradzić to może spróbuj z filmikami z YT? Tak mi sie nasunelo ze skoro jakos udalo ci sie ja sciagnac to musi sie dac zalozyc... BTW może mi ktoś polecić jakąs wytrzymałą dętke 26x2.2, kenda ktora kupilem tydzien temu i przejechalem sie 2 razy strzelila gdy rower sobie spokojnie stal czekajac na lepsza pogode (4-4,5 ATM to chyba nie byla az taka przesada?) Na nie też patrzyłem Ale spokojnie, załatwiłem sobie łyżki do opon i poszło - już napompowane solidnie Dziękuję za pomoc. Co do dętki w starym rowerze jak mi strzeliły obie początkowe kupiłem continental 26x1,75 do mojego i trzymały do końca przez 2 lata Teraz zakładam Schwalbe, zobaczymy jak się sprawdzą, pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Poprostu użyj łyżek do opon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fajnychlopak Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Jest z tym trochę dłubaniny. Właśnie dziś złapałem "gumę", łyżki żadnej nie miałem, poradziłem obie śrubokrętem, ale dopiero w domu... A będąc w mieście... musiałem zdać się na łaskę i niełaskę komunikacji publicznej, czego bardzo nie lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perqsista Napisano 12 Marca 2015 Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Zainwestuj kilka złotych w łyżki. Małe to, lekkie. Jak masz 2 szt. to zmienisz dętkę w każdych warunkach bez rycia felgi i opony. Ja, jeżdżąc po mieście nie ruszam się bez małej pompki, zapasowej dętki i łyżek. Po kilku "laczkach" można dojść do wprawy. Mi teraz wymiana dętki zajmuje mniej czasu niż późniejsze pompowanie koła. Ogólnie warto też wozić zestaw naprawczy lub 2 dętki bo czasem można złapać 2 gumy za jednym razem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exigobikes2011 Napisano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Chryste Panie, jak ja sie namachalem wczoraj z drutowana opona szosowa. Prawie zawsze do gorala takie kupowalem i byl git. 5 min i po robocie. Z szosowka- 2.5 godz. Problem w tym ze drutowka opony nie chciala wejsc w swoje gniazdo na obreczy w kilku miejscach. Zakladalem na kilka sposobow ale rezultat zawsze byl identyczny. Z oponami kevlarowymi tego problemu nie ma bo sie latwiej rozciagaja i maja lepsza sprezystosc. Przy okazji stracilem dwie detki i mnostwo nerwow bo jak zyje tego sie nie spodziewalem. Ostatecznie opona siedzi jako tako a ze jutro wyscig nie ma czasu na bieganie po sklepach nie mowiac juz o zamawianiu od dystrybutora. Ale osobiscie drucianej detki do szosy nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Poprostu użyj łyżek do opon A do moich kół instrukcja zabrania stosowania łyżek. Przy poprzednich obręczach nie miałem najmniejszego problemu z nałożeniem opony a przy obecnych porobiły mi się bąble na palcach. Masakra :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2015 A co karbonowe masz? Możesz spokojnie używać plastikowych łyżek. Moim zdaniem continental robi najlepsze. Tylko trzeba to robić z głową, upewnić się że opona weszła w rowek w obręczy i jest maksymalnie luźna. Zakładać oponę małymi kroczkami a niczego nie uszkodzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Jeździł ktoś na dętkach Bontragera 700x35-44 w oponie 29" 2.25? Ponoć taka kombinacja sprawdza się równie dobrze jak dętka MTB od 26" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adtrip Napisano 20 Maja 2017 Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Bardzo dawno nie bawiłem się przy oponach i dętkach i mam takie pytanie laika.. Zmieniałem oponę która nie była jeszcze zdejmowana od zakupu nowego roweru i miałem problemy z oderwaniem jej od obręczy,czy one są jakoś klejone/uszczelniane w nowych rowerach? czy jakoś zapiekło? koło zwykłe dętkowe. Założyłem normalnie,mam nadzieję że będzie jutro powietrze bo w planie intensywna wycieczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 20 Maja 2017 Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Dętki nie są przyklejane.Zapewne z czasem detka sama sie przykleiła.Na obręczy została opaska ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adtrip Napisano 20 Maja 2017 Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Dętka nie była przyklejona,tylko oponę ciężko było ruszyć,aż się obawiałem żeby jej nie uszkodzić.. tak opaska jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcingrychtol Napisano 20 Maja 2017 Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Może ktoś bez talku zakładał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 21 Maja 2017 Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Co ma talk, który idzie do środka opony z przyklejaniem się do obręczy? Standardowo przykleja się tylko szytki. Zwykłe opony potrafią przywrzeć do obręczy ale jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem, żeby były jakieś większe problemy z odklejeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 21 Maja 2017 Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Jak rower bywa na słońcu to się guma nieco wulkanizuje w mkejscu mocnego docisku do obręczy (rant). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcingrychtol Napisano 21 Maja 2017 Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 (edytowane) Co ma talk, który idzie do środka opony z przyklejaniem się do obręczy? To ma, że ja go daje też na krawędź. Łatwiej się opona układa i raczej nic się po tym nie zwulkanizuje. BTW: Zdziwiłby się ten, kto znajdzie u mnie w plecaku mydło, a świetnie się ono nadaje np. do terenowej zmiany dętki w deszczu Edytowane 21 Maja 2017 przez marcingrychtol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Maja 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Owszem, pamiętam czasy kiedy nowe dętki były lekko talkowane z wierzchu. Obecnie mamy sterylną, czysta gumę, dodając do tego nowiutka oponę ... i mamy irytująca zmianę dętki, zwłaszcza przy małych rozmiarach kapcia. Odrobina talku ułatwia Życie i to bardzo. Dodatkowo, jak kolega wspominał, dzięki temu funkcjonalnemu, białemu proszkowi, dętka nam się nie zintegruje z oponą, co tez jest upierdliwe i denerwujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 22 Maja 2017 Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 To ma, że ja go daje też na krawędź. I nie masz problemu z przesuwaniem się opony na obręczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi