Skocz do zawartości

[amortyzator] Czy warto kupić używany amortyzator przedni powietrzny ?

flex15

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten drugi jest na sztywną oś i sterówka ma niby 200mm, czyli pewnie "nowy z demontażu", ale mogę się mylić - nie jest podane czy ma nabitą gwiazdkę.

I dolicz sobie jeszcze zakup pompki jak masz zamiar bawić się w powietrze, zwłaszcza dual air. Chyba, że przypadkiem ktoś Ci go od ręki idealnie dostroi ;)

Napisano

Chodzi mi o to czy ta rama jest "przyszłościowa" czyli ma tą główke ramy taper czy jakoś tak czyli na amortyzator z rurą sterową taperowaną czyli na dole grubsze na górze cieńsze :)
Bo w danych technicznych tej ramy jest napisane że ma stery pół-zintegrowane taper 44/56 mm. Sorry jestem zielony ;) 

Napisano

@flex15 ja podałem Ci przykłady amorków na sztywnej osi. To nic złego a wręcz przeciwnie. Ja zrobiłem błąd i mam Rebę na osi 9mm. Te na sztywnej są tańsze bo mniej popularne i chcą się tego pozbyć z zapasów. Minus taki, że to koło co masz teraz tam nie wejdzie. Potrzebna jest inna piasta. Amorek bezproblemowy to taki http://allegro.pl/rock-shox-reba-rl-26-100mm-tapered-wroclaw-sklep-i4490841431.html

Wszystkie trzy ramy które Ci podałem są "przyszłościowe". Mają sterówkę 1 1/8"/1.5".  Taper 44/56 mm to średnica wewnętrzna osadzenia sterów o to Cię nie interesuje bo to jeden ze standardów. Jeśli już to przy wymianie lub kupnie innych sterów.

Napisano

Do tej ramy Accent Peak i tak będzie musiał dokupić stery, można nawet od razu z dwiema bieżniami pod 1.5" i 1 1/8" i będzie można zamontować dowolny amortyzator, a koszt takich sterów zaczyna się od 90zł.

A co do samej ramy to jak najbardziej ją polecam ;)

Napisano

Czyli jak kupię ramę to accent a tam jest głowka ramy taperowana to moge kupic stery które bede pasowac i na amortyzator z prostą rurą i na taperowaną ? :)

Napisano

Czyli jak kupię ramę accent a tam jest główka ramy taper 44/56 mm jeśli sie nie myle czyli standard taper to moge na razie włożyć i jezdzić na starym amortyzatorze bez taperowanej rury tylko zwykła jest, tylko wystarczy że kupię stery które mi na to pozwolą ? :) 

Napisano

Tak, będziesz mógł wtedy zamontować amortyzator z rurą 1 1/8"

Ja właśnie tak mam, możesz zobaczyć u mnie w garażu jak się rama prezentuje ;)

Napisano

Możesz mi podesłać link do takich sterów :) a jak będę chciał potem jakąś rebe lub sida z rurą taper to stery muszę znów zmienić ? 

Napisano

dzięki wielkie za pomoc :)

Mam jeszcze pytanie :) 
Jaki amortyzator polecacie do mtb xc, bedzie używany też do codziennej jazdy po mieście max 1500 zł, oczywiście dual air :)
Pytam bo z czasem i tak będę wymieniał mojego darta 3 :) 

Napisano

Sid to lżejsza reba oba amortyzatory są w wersjach solo air i dual air. wybór zależy od Ciebie ja osobiście polecam dual air ponieważ można go dokładniej ustawić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...