Skocz do zawartości

Wymiana kasety, łańcucha oraz prawdopodobnie przerzutki tylnej

maruder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

piszę, ponieważ planuję wybrać się na dłuższą wycieczkę rowerową ~ 1000km we wrześniu i chcę jako tako do tego przygotować swój rowerek Unibike Viper z roku 2013. Kilka dni temu zaczął przeskakiwać łańcuch więc uznałem, że nadszedł czas na wymianę kasety i łańcucha, ponieważ od nowości nie były wymieniane. Zrobiłem na nich jakieś 5-6 kkm. Planuję przeskoczyć na trochę wyższą półkę tzn. XT. Teraz pytanie: którą kasetę lepiej kupić XT M770 11T-34T czy XT M770 11T-32T? Wiem, że zależy to od moich preferencji ale z tego co widzę w nocie katalogowej od shimano to ta pierwsza ma tylko trzy zdejmowane koronki zaś druga ma cztery. Nie ukrywam, że zależy mi na tym aby przykładowo po zajeżdżeniu jednej z koronek wymienić tylko ją zamiast całą kasetę. Myślę, że rozwiązanie to jest optymalne w moim przypadku, ponieważ jeżdżę praktycznie w płaskim terenie i na tym samym przełożeniu. Na allegro wypatrzyłem aukcje do kaset w komplecie z łańcuchem CN7701 BS za 250zł lub z łańcuchem HG93 za 240zł. Z tego co wyczytałem na forum bardziej kompetentni odradzają zakup łańcucha shimano. Jeśli faktycznie jest tak duża różnica to mogę zakupić Campagnolo C9 tyle tylko, że impreza będzie mnie kosztować ~ 280zł. Czy warto, tego nie wiem. Dodam tylko jeszcze, że mam właśnie przeplatane koło na piastę na łożyskach maszynowych novateca. Wybór, wymianę oraz zakup piasty powierzyłem serwisantom z "zaufanego" serwisu chociaż widzę, że jednak nie do końca jest zaufany i jednak lepiej poświęcić trochę czasu i powertować forum i wybrać coś samemu. Kolejna sprawa to przerzutka tył. Mam aktualnie Deorkę ale już od dłuższego czasu kiepsko zmienia biegi. Nie ma mowy o jakiejkolwiek precyzji. Pytanie: czy wymiana kółek może znacznie poprawić precyzję zmiany biegów (dodam, że pancerze oraz linki są nówki sztuki a przerzutka była lekko klepnięta po kolizji z autem)? Jeśli konieczna będzie wymiana to zdecyduję się na XT prawdopodobnie. 

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...