pawelj5 Napisano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Witam. Posiadam szosę z lat 90-tych na osprzęcie Shimano RX100. Napęd 2x7 z manetkami na ramie. Ostatnio trochę zaczął mnie drażnić sposób zmiany biegów. Na siedząco trzeba odchylać nogi, a na stojąco zmiana jest praktycznie nie możliwa. Jak biorę podjazd na stojąco i źle dobiorę przełożenie, albo w trakcie podjazdu zmieni się nachylenie, to muszę przysiąść aby dokonać korekty. Trochę mnie to denerwuje, więc zacząłem zastanawiać się nad klamkomanetkami. Z tego co zdążyłem się zorientować najniższą polecaną grupą jest Claris. Obsługuje napęd 2x8, więc musiałbym zmienić też kasetę i tylną przerzutkę na 8 biegową. Koszt takiego zabiegu to ok 70-80% wartości roweru. Za dużo jak dla mnie. Przeglądając internet trafiłem na coś takiego http://www.alerower.pl/p4428,klamkomanetki-shimano-tourney-2x7-rzedowe-st-a070.html . Jest to chyba nowość i niewiele informacji udało mi się uzyskać na temat tego osprzętu. Konstrukcyjnie bazuje na starej SORZE, która w prawdzie była krytykowana za sposób zbijania biegu, ale myślę, że i tak byłby to dla mnie spory zysk na komforcie. Cena poniżej 250zł jest jak najbardziej do zaakceptowania. Nie musiałbym zmieniać przerzutki i kasety. Doszedłby jedynie koszt zakupu gniazd oporowych w miejsce starych manetek. Wiem że Tourney to najgorsza jakościowo grupa i pomimo konstrukcji jak SORA jakość raczej nie będzie tak samo wysoka. Jeżeli ktoś miałby jakieś doświadczenia z tymi klamkomanetkami, prosiłbym o opinie. Roweru używam amatorsko, 500-700km w miesiącu. Warto, czy dać sobie spokój? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 A nie lepiej poszukać klamkomanetek Rsx? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doms Napisano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Claris też obsłuży 7rz. Kasety 7 i 8 rz nie różnią się rozstawem koronek. Jest tylko dodana jedna koronka. Mam Claris - a w mojej pierwszej szosie i jestem z niego zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 15 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Zastanowię się w takim razie nad Claris. Są 50% droższe od Tourney, ale jest to już do przełknięcia skoro będą współpracować z resztą osprzętu. W rozważaniach na odrzuceniem klamkomanetek Tourney przydałaby mi się informacja, czy umieszczony z boku spust umożliwia w ogóle przełączanie biegów z dolnego chwytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Raczej to niemożliwe chyba, że masz wyjątkowo długie kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.