Skocz do zawartości

[suport] Alivio M410 + 73/123?

MichalMMM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Otóż kupiłem korbę Alivio M410 i postanowiłem zmienić również suport - i tu jest problem... Czytając w innym temacie do korb Alivio dedykowany jest suport 68/113 ale w sklepie/serwisie rowerowym sprzedawca sprawdził dedykowany suport do tej korby i jest to 73/123 czyli suport Shimano UN26. Rower to Merida TFS 100-V, mufa 73mm. Obecnie mam suport 73/123 z podstawową korbą Shimano M171.
Czy suport 73/123 będzie stawiał opory podczas regulacji przerzutki/jej pracy?

Pozdrawiam. :thumbsup:

Napisano

Przede wszystkim szersza oś ogranicza pracę tylnej przerzutki.. Na szerszej uzyskasz po prostu większe przekosy korzystając z blatu i największego trybu kasety. IMHO szerokość suportu dobiera się do preferowanych biegów. Jeśli jeździsz głównie na twardych przełożeniach to dobrym wyborem będzie szersza oś (żeby zachować linię łańcucha na twardych)

Czytając w innym temacie do korb Alivio dedykowany jest suport 68/113 ale w sklepie/serwisie rowerowym sprzedawca sprawdził dedykowany suport do tej korby i jest to 73/123 czyli suport Shimano UN26

To kiepsko sprawdził bo dedykowana oś to 118 ;) Tu masz speca od Shimano http://www.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Alivio-Acera/SI_0094A/SI-0094A-001-POL_v1_m56577569830677434.pdf

EDIT:

118 jest dla Octalink'a. Do korby montowanej na kwadrat zaleca się 123.

Napisano

Właśnie zastanawiam się gdyż obecna korba ma takie "ząbki" przy wejściu do mocowania suportu, które ocierają o rame na krótszych suportach. Alivio natomiast nie posiada tych "ząbków" i krótszy suport (118) chyba również by pasował

Napisano

Te "ząbki" mają zabezpieczać przed wpadnięciem łańcucha między korbę z mufę suport (w M410 zamiast tego jest plastikowy pierścień). Jeśli chcesz korzystać z pełnego zakresu kasety na każdej tarczy suportu lepsza będzie węższa oś.

Napisano

Cholera, teraz tak myśle to masz racje - mogłem zamówić delikatnie węższy suport ponieważ ta korba i przerzutka, którą mam teraz powoduje tarcie łańcucha na przełożeniach 1x8 2x1 2x2 2x8 oraz 3x7 3x8. Kaseta, którą mam to Claris 12-21T ale typ kasety chyba aż takiego wpływu nie ma? Dodam, że łącznie ze zmianą kasety zmieniam również przerzutkę na Deore (9rz. lecz powinna obsłużyć 8rz. )
Czy takie połączenie tj. Korba 42-32-22 Alivio, suport 123/73, Przerzutka top swing Deore M590 nie będzie stanowiło problemu dla 8 rzędowej kasety szosowej? Dokładniej chodzi mi o tarcie łańcucha na maksymalnm wychyleniu o przednią przerzutkę. Krótszy suport powinien zminimalizować wychylenie łańcucha, prawda?

Napisano

Ja tylko dodam że jeżeli dużo jeździsz to suport shimano UN26 będzie piętą achillesa. Mam ten sam i chyba go wymienię bo tylko siwych włosów dochodzi. A tak na serio to o ten suport trzeba dbać. Mi co pół roku/rok zaczyna pękać w nim coś a że był na gwarancji to rozbierali i smarowali teraz już nie jest i to będzie pierwsza rzecz ktorą wymienię po gwarancji.

Napisano

Dokładniej chodzi mi o tarcie łańcucha na maksymalnm wychyleniu o przednią przerzutkę. Krótszy suport powinien zminimalizować wychylenie łańcucha, prawda?
Tarcie może być zawsze. Główny powód dla którego lepiej wybrać węższy suport to przekosy łańcucha. Im większe tym szybsze zużycie łańcucha i większe ryzyko zerwana go. Dlatego uważam że suport dobrze dobrać do stylu jazdy. Szeroka oś, żeby uniknąć większych przekosów może wymuszać częstsze użycie przedniej zmieniarki. Sam nigdy nie korzystałem z szerszej osi jak 113-118. Szersze to dobre w szosie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...