Skocz do zawartości

[oświetlenie] Jakie oświetlenie do 50-60zł max ?

Mateusz513

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam pytanie jaki zestaw z allegro kupić do max. 50- 60zł ? Nie mam kasy na coś lepszego, Wczoraj się zdarzyło, że wracałem w burze i było dość ciemno, to co miałem z rowerem wyrzuciłem do kosza z nerwów.... Ewentualnie sama dobra latarka na przód.... Polećcie coś, nie jestem wymagający, chciałbym aby cokolwiek w miarę było widać co jest przede mną.

Pozdrowionka.

Napisano

Musisz niestety dozbierać do 100zł, aby kupić coś sensownego. Polecam latarkę Convoy S2 kupioną bezpośrednio z Chin. Poniżej tego pułapu nie ma sensu nic zakładać, jako oświetlenie na przód. Nawet najbardziej rozdmuchane marketingiem świecidełka nie dadzą ci takiego rezultatu jak ta latarka i ostatecznie i tak wywalisz je do kosza.

Za około 50zł możesz kupić Mactronic Walle na tył.

Napisano

Ja Ci napiszę tak, zakupiłem lampki w lidlu za 40zł komplet i wszystkie wylądowały w koszu.

Obecnie mam convoy s2 po modach (koszt  około 200zł z ładowarką i akumulatorkiem). Do tego z tyłu cateye + eneloopy. Tył będę zmieniał na http://www.aliexpress.com/snapshot/6185099328.html

Zasadniczo kasy żałuję na oświetlenie - ale to z lidla. Mogłem od razu porządne kupić i nie brać badziewia. Jak miało być by jak najtańsze to wziąłbym:

- convoy s2 z chin

- uchwyt z chin

- futerał z chin

- prosta ładowarka z chin

- ogniwo z laptopa

Do tego na tył - http://www.aliexpress.com/snapshot/6185099328.html

Pewnie w 100zł wtedy się zmieścisz.

Napisano

Rozumiem.... A co powiecie na temat latarek z allegro cree np q5 czy xm-l? Do 50 zl wyglądają sensownie ale ta sama latarka na różnych aukcjach ma różne opisy....

Napisano

Te latarki z Allegro za 50 zł z Cree XM-L możesz kupić za około 20-25zł z darmową wysyłką z Chin. Szajs i nie polecam. Często taka latarka działa do momentu, gdy dioda (XM-L ale z bardzo słabej partii) stopi ci pigułę (plastikową) na której jest osadzona.

Napisano

Te latarki są tanie ale są bardzo słabo wykonane. Większość z nich albo wszystkie mają bardzo słabo chłodzoną diodę, między innymi też latarka ma bardzo cienkie ścianki, słabo wykonane gwinty, plastikową szybki i plastikowy reflektor.

Do tego w większości będzie to również bardzo zimny odcień diody, tylko po to by było widać jak najwięcej światła a na rowerze jednak lepsze jest światło białe naturalne. A jeszcze można też trafić na latarkę która będzie miała zły rozkład światła czyli światło będzie skupione w jednym punkcie.

I w większości takie latarki są zasilane bateriami AAA które kompletnie nie nadają się do choć trochę mocniejszych latarek więc ta latarka będzie działała naprawdę krótko i jasność będzie spadała.

Dlatego jeśli kupować już coś mocniejszego to przynajmniej convoy'a s2. Mimo że jest to nadal Chińska latarka to jest już bardzo dobrze wykonana i jakościowo przebija sporo "firmowych" latarek. Wydasz więcej ale będziesz miał latarkę na lata.

Napisano

Lampki z Lidla są bardzo dobre - znam kilka osób które ich używa i chwali! Ale niestety nie są do kupienia w regularnej sprzedaży. 

Co do Convoya S2 - za 15$ kupisz z przesyłką z Chin i zmieścisz się w budżecie, nawet bez modów świeci bardzo dobrze. Ale trzeba doliczyć jeszcze ogniwo i ładowarkę. 

A tył? Najtańsza sensowna lampka to chyba Cateye LD170. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...