Skocz do zawartości

[gwarancja] Kross A10 pęknięta rama i 8 tygodni...

rn32

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

W przypadku gwarancji termin się nie resetuje, w przypadku jak wymienią towar na nowy kiedy zgłosisz niezgodność towaru z umową masz nowe dwa lata.

"Art. 10. 1.Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku."

Czasem sklepy próbują się od tego wykręcić, dlatego warto znać swoje prawa. Musisz dostać pismo potwierdzające wymianę towaru na nowy i jest ono podstawą do ewentualnych przyszłych roszczeń.

@Bejker

To nie jest tak, że chciałem coś lepszego. Chciałem po prostu dostać mój rower w miarę szybko i dlatego zgodziłem się dopłacić. Nawet jednak gdyby dali mi ramę od A9 czy A10 (2013 lub 2014) to i tak Kross musiałby dołożyć dokładnie te same elementy.

@all

W przyszłym tygodniu (jak tylko wrócę z urlopu) podpisuję pismo do Krossa wzywające do ugody. Jeśli to nic nie da to idę do UOKiKu i sądu. Będę się dzielił wrażeniami na forum... A na przyszłość mam nauczkę - unikać "polish geszeft" ;)

• 1 miesiąc temu...

Dla wszystkich śledzących temat informacja ;)

Podpisałem pełnomocnictwo adwokatowi i... Kross wymienił mi ramę na nową (spora w tym zasługa sklepu, który także ich w tej sprawie męczył). Obeszło się bez sądu. Podsumowując:

1) nie polecam Krossa w żadnej postaci,

2) są bardzo butni dopóki ktoś nie pokaże, że jest mocno zdeterminowany.

Proponuję napisać do nich grzecznego maila i podlinkować ten temat :) Do tego włożyć odrobinę wysiłku, znaleźć inne tematy na tym forum o pękniętych krossach i również je dołączyć. Może pomoże a może nie.

Dla zabawy zalogować się na innych forach rowerowych i również tam podlinkować swój temat :)

Jeśli jesteś niezły z angielskiego - wrzucić na fora zagraniczne. A co.

chciałem postawić hostessy z ulotkami przed dużymi sklepami sprzedającymi Krossy i wysłać je na targi rowerowe do Kielc, ale zdążyli oddać mi rower, a poza tym to chyba wolę poświęcić ten czas jeździe na rowerze ;) Mnie skutecznie wyleczyli z marki Kross :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...