Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Tylna lampa do 60zł - Walle ?

isek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, jaka wybrac tylna lampke do 60zl ? Zastanawialem sie nad Walle, Smart RL321R, Kross Red Eye, Bright Eye I i II, co polecacie ?

Przepraszam za brak polskich znakow, ale klawiatura mi to uniemozliwia.

Napisano

Wygląda na to, że Kross Red Eye,to to samo co Walle.

Ja posiadam Walle'go i moge polecić z czystym sumieniem (myślę, że nie tylko ja- jeżeli poszperasz na forum znajdziesz wiecej opinii na ten temat) . Bardzo mocne oświetlenie, prosty montaż i pewne zapięcie.

Napisano

Jak z mocowaniem ? Trzyma mocno ? Obecnie mam chinska lampke za 3zł ktora mi wypada po wjechaniu w dziure, wiec w nowej wolalbym tego uniknac. Wypowie sie ktos kto mial porownanie wallego i smarta rl321r ?

Napisano

Na temat Smarta się nie wypowiem, ale cóś o Walle II : mocowanie jest mocne i stabilne , lamkę ustawia się równolegle do sztycy, światło jest bardzo mocne tylko w jednej opcji jako stałe.Znając i obserwując ofertę Mactronica nie sądzę ,że ta lampka ustępuje poprzedniej wersji.

Napisano

Ja mam Wally-ego i owszem, jest wybitnie mocny ale więcej bym go nie kupił. Po pierwsze moc się marnuje, ponieważ trzeba go ustawić nieco w ziemię aby nie irytować rowerzystów za nami. Po drugie baterie - kilkanaście godzin pracy i do kosza Duracellki - bo lampka wyraźnie jest słabsza. No i kwestia szczelności: unikam wody i deszczu a moja lampeczka zaparowała. Otworzyłem, suszyłem.

Dziś zdecydowałbym się na coś mniejszego ale lepszej firmy, na przykład: 

http://www.hurt.com.pl/tylna-diodowa-lampa-rowerowa-sigma-cuberider-ii,p11874.html

Szał na początku Wallye zrobił swoją mocą, ale moim zdaniem jest to już lekka przesada. Przydałaby się możliwość regulowania mocy (zmniejszenia jej).

Napisano

Nie wiem, jak Cuberider II, ale mam poprzednią wersję i jest tragedia z bateriami. Za dwie baterie Duracell płacę 11 złotych i wystarczają na kilkanaście godzin świecenia, nie ma szans zbliżyć się nawet do 30h czyli połowy deklarowanego przez producenta czasu pracy.

Napisano

Mam tą sigme i jest dobra. Plusem tej lampki jest to że diody nie są umieszczone w jednej linii tylko każda jest umieszczona pod innym kątem, więc widać ją nie tylko z tyłu ale i z boku. Do tego ma też prosty wskaźnik poziomu baterii. A tak że prosty i skuteczny montaż.

Z tym że w linku podanym wyżej jest informacja że ma 1 tryb stały i 2 pulsujące a w moim egzemplarzu mam tylko jeden ciągły tryb, więc na stronie jest błąd.

Ale do takiej lampki warto kupić akumulatorki AAA np. eneloop. Koszt nie wiele większy niż komplet baterii a nie trzeba ciągle wymieniać i starczy na lata.

Napisano

Według mnie raczej średni wybór. Sama lampka pewnie jest dobra. Ale zasilana jest bateriami N, które są mniej popularne i mają mniejszą pojemność, więc używanie lampki będzie droższe i same baterie będzie trudniej kupić.

Dlatego jednak proponował bym coś zasilanego na AA/AAA, chyba że bardzo zależy ci na mniejszym rozmiarze a mniej na czasie pracy i kosztach używania.

Napisano

dzisiaj zakupiłem walle 1 i jutro wraca do sklepu na wymianę bo mój egzemplaż nie miał przyklejonego czerwonego szkiełka do korpusu, odpadł jak tylko lampka wyjęta została z opakowania :/

A swiatło naprawdę daje po oczach i jest bardzo mocne.

Napisano · Ukryte przez mrmorty, 13 Sierpnia 2014 - Brak powodu
Ukryte przez mrmorty, 13 Sierpnia 2014 - Brak powodu

Nie wiem, jak Cuberider II, ale mam poprzednią wersję i jest tragedia z bateriami. Za dwie baterie Duracell płacę 11 złotych i wystarczają na kilkanaście godzin świecenia, nie ma szans zbliżyć się nawet do 30h czyli połowy deklarowanego przez producenta czasu pracy.

Ja bym się nie przyznał, że jestem osłem, który za dwie baterie płaci 11pln. Duracelle kosztują 3,5pln za dwie sztuki w normalnym sklepie. Na dodatek wcale nie są to najpojemniejsze baterie, bo Panasonic PRO Power mają o kilkadziesiąt mAh więcej pojemności w tej samej cenie.

I owszem, do lampek zwykłych nadają się baterie, ale do mocnych, szybko zużywających - akumulatory to konieczność.

Napisano · Ukryte przez mrmorty, 13 Sierpnia 2014 - Brak powodu
Ukryte przez mrmorty, 13 Sierpnia 2014 - Brak powodu

Gdzie konkretnie w Warszawie można kupić te baterie po 3,5 za sztukę?

Nazywanie mnie osłem świadczy wyłącznie o Twoim poziomie...

Napisano

Jak zapewne widzisz - nie mieszkam w Warszawie, więc nie wskażę konkretnego sklepu. Szukać powinieneś takiego, który się w bateriach i akumulatorach specjalizuje. Albo hurtowni z możliwością zakupu detalicznego. W Gdańsku mamy Baltrade:

http://www.hurt.com.pl/baterie-alkaliczne,c4.html

A nie napisałem, że 3,5pln kosztuje jedna bateria tylko DWIE. Czytaj proszę ze zrozumieniem. A i tak Duracelle nie są najlepszymi bateriami na rynku, bo Panasonicki o których napisałem są odrobinkę pojemniejsze, na dodatek aktualnie za nieco ponad 7pln kupujesz ich OSIEM:

http://www.hurt.com.pl/8-x-panasonic-alkaline-pro-power-lr6-aa-blister,p11318.html

Napisano

Ja zamiast Walle wybrałem Sigma Tail Blazer, ponieważ spodziewałem się lepszego wykonania i się nie zawiodłem. A świeci, aż miło. Kierowcy omijają szeroko. Mocowanie solidne.

Napisano

baterie - kilkanaście godzin pracy i do kosza Duracellki - bo lampka wyraźnie jest słabsza.

Używam Walliego na Sanyo Eneloop i po kilkunastu godzinach w ustawieniu na jednostajne miganie światło nie jest już tak oczobijne jak na świeżo naładowanych aku ale nadal widoczne z daleka. Także bym obstawiał brudne (zatłuszczone) styki przy tak krótkim czasie działania, szczególnie że baterie alkaliczne są "silniejsze" niż ładowalne akumulatory.

Napisano

Dziś byłem w rowerowym i mieli tylko zestawy przód + tył klon Walle za niecałe 30zł, kupiłem, przetestowałem w nocy i nie żałuje. Świeci niesamowicie, samochody trzymają się ode mnie z dala. Majątek to nie jest więc jeśli się zepsuje to kupie coś od Sigmy.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

Napisano

Witajcie, jaka wybrac tylna lampke do 60zl ? Zastanawialem sie nad Walle, Smart RL321R, Kross Red Eye, Bright Eye I i II, co polecacie ?

Ja mam od 9 lat Cateye TL-LD170 R, nie mam żadnych zastrzeżeń, baterie trzymają bardzo długo, woda jej nie straszna, choć ta żółta uszczelka nie wygląda specjalnie, teraz kupilem drugą do kolejnego roweru. No i stosunek cena/jakość jest świetny.  Choć mocą pewnie ustępuje i nie oślepia tych z tyłu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...