Exodiss Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Witajcie, przedchwilą właśnie znalazłem takie cudo : http://allegro.pl/tytan-mtb-26-kands-energy-1300-hydraulika-2014r-i4466106095.html Patrze, i widzę że za 1500 zł mam rower na hamulcach hydraulicznych. Powiedzcie mi koledzy czy warto ?? Byłbym w stanie się nawet zapożyczyć Jest jeszcze wersja z mechanicznymi za 1250 zł, może lepiej wziąć tą i zmienić na hydrauliczne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxgh Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Zobacz sobie ten http://allegro.pl/rower-26-limber-tiesso-deore-hydraulika-21-mega-i4473450082.html ma lepszy osprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Proszę bardzo, odnośnik do tematu KANDS 1300, 55 stron czytania. Znajdziesz tam odpowiedź na Twoje pytanie, oraz na wiele innych.http://www.forumrowerowe.org/topic/88051-rower-kands-energy-1300/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exodiss Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Dzięki za linka, tyle jest tych tematów że nie ogarniam. Najbardziej to się boje że te całe Kands to będzie jedno wielkie badziewie i ta rama padnie szybciej niż napęd.. http://allegro.pl/rower-26-limber-tiesso-deore-hydraulika-21-mega-i4473450082.html Zauważyłem że sprzęt niczego sobie, czy to jest jakaś dobra i ceniona marka?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 czy to jest jakaś dobra i ceniona marka Marka mniej znana niż Kands Tiesso to konkurent Energy 1300, ma trochę lepszy napęd. Kandsów tylko w tym sezonie sprzedano straszne ilości (są bardzo polecane na forum ze względu na świetną relację wyposażenia i ceny), a jakoś nie słychać o problemach użytkowników. Limber nie jest jeszcze tak dokładnie sprawdzony, ale też nie słychać o problemach. Generalnie nie ma się czego bać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exodiss Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 No własnie trochę mam dylemat jak jakość i ew. gwarancja. Unibike, Merida itp daje mi 24 miesiące gwarancji ale podobno trzeba wykonać OBOWIĄZKOWO PŁATNY PRZEGLĄD aby jej nie stracić. Merida Matts 100-V zainteresowała mnie bo ma 8 biegów, Alivio i jest za 1100-1200 zł. Jednak bardzo bym chciał mieć własnie do 1500 zł dobry rower MTB na hydraulikach, często lubie się dobrze rozpędzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Jeśli chcesz mieć dobry rower, hydraulikę i na to masz max 1500 zł, to na znane marki nawet nie masz co patrzeć. Jeśli już dadzą hydraulikę, to z makrokeszowym napędem i podstawowym amortyzatorem. Spróbuj popytać w okolicznych sklepach, czy żaden nie (s)prowadzi Kandsa albo Limbera. Jeśli tak, to będziesz miał normalną gwarancję bez potrzeby odsyłania. Jak nie, to będziesz musiał zdecydować, co jest dla Ciebie ważniejsze. Rzuć linka do tej oferty z Meridą, bo coś za fajna cena jak na standardy tego producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exodiss Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 No właśnie sam się lekko zdziwiłem, a model idealnie wpadł mi do gustu, uwielbiam srebrny/polerowany kolor. http://www.bikko.pl/rower-gorski-merida-matts-tfs-100-v-2012.html ewentualnie poczekać do zimy i dopłacić do tej meridki na hydraulikach co dla mnie jest bombą : http://www.bikko.pl/rower-gorski-merida-matts-tfs-100-d-2012.html I jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Rozumiem, że masz te rowery dostępne na miejscu? Jeśli tak, to ta tańsza Merida jest sensownym pomysłem. Płacisz i dostajesz mniej więcej tyle co za rower od konkurencji, a ewentualne naprawy gwarancyjne masz na miejscu. W wypadku droższej IMHO ta zaleta nie przeważa nad wadami (napęd i amortyzator ciągle za słabe w porównaniu do Limbera czy Kandsa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exodiss Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 No tak, ale to niby jest Merida Rower mogę odebrać w Warszawie, więc mam tylko godzinke drogi więc tragedii nie ma. Nie opłaca się dopłacać 400 zł do hydrauliki ? Bo chyba one się oprócz tego nie różnią. Jest tam chyba też inna kaseta i tylna przerzutka Dodam, że robiłbym większe zakupy przy okazji i możliwe że dostałbym rabat Bo aż tak mi na podzespołach nie zależy, wolę stabilny i pewny sprzęt dobrej firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 No tak, ale to niby jest Merida No jest. Co z tego? Nie opłaca się dopłacać 400 zł do hydrauliki ? Do tego konkretnego roweru ja bym nie dopłacił. Jeśli jednak jesteś zdecydowany na hydrauliki i nie przeszkadza Ci myśl, że nie jest to najlepsza dostępna na rynku opcja, to żałować nie będziesz Małe P.S.: Allegro twierdzi, że ten rower jest z mazowieckiego. Jak jesteś w stanie tam dotrzeć, to na Meridy nawet nie patrz. Serio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exodiss Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Tak, dam rade dotrzeć. Ale jest jedno małe ALE. To 29 cali :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Dopiero zauważyłem Twój dopisek do poprzedniego posta: Bo aż tak mi na podzespołach nie zależy, wolę stabilny i pewny sprzęt dobrej firmy Stabilnie, to rower stoi, jak go o ścianę oprzesz Wszystkie współczesne rowery składane są z części dostępnych na rynku (czyli są "składakami") i ich jakość da się porównać. Deore to zawsze Deore, a Tourney to zawsze... badziewie () i nie ma znaczenia, czy to badziewie przymocowano do ramy w fabrykach Meridy czy Rometu. Marka (zwłaszcza w wypadku tanich i przeciętnych rowerów - gdzieś tak do 3 tys. zł) to niewiele więcej niż naklejka na ramie, a to, czy rower jest dobry (upraszczając) zależy od tego, jakie części dostajesz za konkretną kwotę. Ale jest jedno małe ALE. To 29 cali :/ Sorki, nie zwróciłem uwagi. W sumie to czemu 29er odpada?Tak czy inaczej rzuć okiem na wszystkie przedmioty sprzedającego, bo 26ery też ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exodiss Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Nigdy nie jeździłem na 29, jedyny rower jaki miałem to komunijny 20kg Kross, który już jest rozebrany. Po drugie mam 168 cm wzrostu, rower jest chyba na mnie nie co za duży i dziwnie to wygląda Planowałem od razu po zakupie roweru kupować oponki Maxxis Detonator 26x1.5 i w drogę . Do Meridy jestem przekonany ze względu na serwisy szerokiej maści, wielu znajomych chwali sobię tą markę. Jeżeli uda mi się zbić cene tej meridki z hydrauliką do powiedzmy 1400-1500 zł warto ją brać ?? I tak pewnie podzespoły jak się zużyją kupie lepsze P.S Gościu ma jeszcze coś takiego http://allegro.pl/rower-26-limber-agile-fx3-19-hydraulika-i4473540427.html , ale kompletnie nie rozumiem budowy tej ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Unibike, Merida itp daje mi 24 miesiące gwarancji ale podobno trzeba wykonać OBOWIĄZKOWO PŁATNY PRZEGLĄD aby jej nie stracić.Zgadza się, w przypadku Meridy to ok. 50zł i trzeba go zrobić do 2 miesięcy od chwili kupna.Merida Matts 100-V zainteresowała mnie bo ma 8 biegów, Alivio i jest za 1100-1200 zł.Alivio to tam jest tylko tylna przerzutka, a jakby nie patrzeć na rower składa się nieco większa ilość komponentów W 100-D tak samo.Sam jestem właścicielem Meridy ale te 2 modele bym sobie darował, zwykle im bardziej "markowy" producent tym mniej daje w niższych modelach (czytaj: tyle kosztuje logo, że nie starcza na osprzęt). Pozostaje dozbierać i/lub liczyć na dobrą ofertę wyprzedażową, albo pogodzić się z tym co jest w danym budżecie dostępne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exodiss Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Rozmawiałem z konsultantem tego sklepu i zapewnia że mogę liczyć na sporą promocję/rabat w czasie jesienno/zimowym. Mam czas jeszcze na poszukiwania, coraz bardziej myslę o kasku bo ostatnio prawie dostałem od jakiegoś wariata w bok, mam farta że jechałem 35-40km/h bo inaczej by mnie trafił. Ta merida baardzo mi się podoba, najwyżej poszukam jeszcze czegoś innego na hydraulice bo raczej jak mam dać 1.5k na sprzęt to lepiej znaleźć coś dobrego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Po drugie mam 168 cm wzrostu, rower jest chyba na mnie nie co za duży i dziwnie to wygląda Wzrost to argument decydujący Do Meridy jestem przekonany ze względu na serwisy szerokiej maści Każdy serwis naprawi każdy rower odpłatnie. Za darmo, czyli w ramach gwarancji - tylko jak naprawa będzie gwarancji podlegać, czyli bardzo rzadko. Dokręcanie śrub czy regulacja przerzutek/hamulców nie podlega gwarancji. Jeśli sklep robi Ci to za darmo, to grzecznościowo. Jeżeli uda mi się zbić cene tej meridki z hydrauliką do powiedzmy 1400-1500 zł warto ją brać ?? To Tobie ten rower ma się podobać, więc skoro tak przypadł do gustu, to warto zwykle im bardziej "markowy" producent tym mniej daje w niższych modelach (czytaj: tyle kosztuje logo, że nie starcza na osprzęt) Cytując klasyka: "Mądrego przyjemnie posłuchać" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exodiss Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Nie no to wiadomo od dawna że za markę się płaci, Apple najlepszy przykład Dobra, będę kombinował. Mniejwięcej ocenie czy osprzęt w stosunku do ceny rekompensuje markę, czas pokaże swoje. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Planowałem od razu po zakupie roweru kupować oponki Maxxis Detonator 26x1.5 i w drogę . To ten rower w ogóle zobaczy jakiś teren? Jakby nie było szukasz wśród MTB (nawet jeśli chodzi tylko o budżetowe modele), a chcesz od razu zmieniać gumy na jakieś cienkie łysulce Do szybkiej jazdy po drogach lepiej sprawdzają się innego typu rowery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exodiss Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Nie chce crossa, bo raz lubie pojeździć na szosie a raz w lesie. Poza tym testowałem 26 i 28 i lepiej czuje się na MTB, na crossie nie ma tej zwrotnosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veetech Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Jeśli możesz przyjechać do Warszawy po Meridę to zajrzyj też do Jabłonny po Limbera... Ale nie zgodzę się, że w tanich rowerach nie widać różnicy między markami. Sobie kupiłem Limbera ale żonie Meridę i widać różnicę. Merida jest jednak lepiej skompletowana, nawet lakier na ramie jest innej jakości, chwyty, kierownica, te wszystkie elementy, na które potencjalny klient nie patrzy są po prostu lepsze... W Limberze można dostać trzeci rok gwarancji po zarejestrowaniu na stronie, a gdzieś widziałem że da się kupić też 5 lat... W Meridzie musisz zrobić przegląd gwarancyjny ale to kosztuje tylko 50-60PLN... Jeśli wybierasz między Kands a Limber to bym wziął Limbera bo masz po niego w miarę blisko (producent z Przasnysza, sprzedawcy w okolicy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exodiss Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Ale Limber to 29er :// Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veetech Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Limber Tasso to 29er a Limber Tiesso to 26" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exodiss Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Ta rama wygląda jak z kosmosu, wole chyba meride Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Nie chce crossa, bo raz lubie pojeździć na szosie a raz w lesie.To jest właśnie definicja crossa, coś co będzie sprawnie toczyć się po szosie (większe koła, cieńsze opony, twardsze przełożenia), ale i poradzi sobie w lżejszym terenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.