Skocz do zawartości

[V-Brake] Zakup nowego zestaw

Legion84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakiś czas temu zakupiłem drugi komplet kół (szosowe) do swojego Rockridera. W związku z tym muszę zmienić obecne fabryczne hamulce na coś nowego, łatwiejszego w regulacji do obu zestawu kół - szosowych i MTB. Niestety nie wiem na co zwrócić uwagę przy zakupie i żeby nie natknąć się na jakieś badziewie. Co możecie polecić dla takiego zestawu? Czy w ogóle jest możliwość zakupu takich hamulców dla dwóch różnych zestawów.  Będę wdzięczny za pomoc.

Taniej od tych wyżej można kupić np. shimano alivio lub avid sd 5 (nie miałem okazji ich testować). Korzystając z okazji. Ja ważąc 55 kg odczuje różnice między vkami alivio czy deore lub avidami ? Zakładając że korzystam z klocków authora czy clarksa ? Duża jest rola klamki ? Np. podstawowe klamki tektro za 30 zł komplet w porównaniu do avid fr 5 czy chociażby tektro eclipse ?

Rodszyld69,

zdaje sobie sprawę z różnicy w szerokości opon :) Dlatego chciałbym wybrać takie hamulce, w których dostawanie do szerokości opon odbędzie się szybko i bezboleśnie :) Fabryczne, które posiadam obecnie nie są zbyt przyjazne w regulacji - przynajmniej dla mnie.

Szerokość obręczy szosowej to wg specyfikacji z neta 25 mm ( obręcze Mach1 Exe), natomiast szerokości obręczy do jazdy terenowej teraz nie jestem w stanie podać(nie mogę znaleźć takiej informacji w necie). Ich nazwa to - Rockrider Sport by Riga - obręcze dwukomorowe ( zapewne nie wiele Wam to mówi).

Jeśli między obręczami nie ma przeskoku o 0.5 cm to jezdzac na terenowych wykręc baryłkę przy klamce prawie na maxa (gorzej jak ci ''zabraknie'' hamulce w błocie ale cos za cos) i dokręc te srubki przy pivotach. Zakładając szosową wkręć baryłkę i odkręć śrubki przy pivotach i powinno latać jakoś tam :) Ale jesli zamierzałbyś na szosowych jechać dalej niż do sklepu warto poświęcić to 15 min na ustawienie tego tak jak ma być.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...