NightVegas Napisano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Witam was , tak jak w tytule , jestem w trakcie kupienia szosy , zamierzam kupic pedaly tylko mam dylemat czy sprd-sl dwufunkcyjne czy po prostu platformy z noskami? Duzo jezdze po miescie , a to do kogos itp. Wiec wolal bym jezdzic w normalnych butach . Rowniez duzo jezdze poza miasto ze znajomymi wtedy mozliwosc zaczepenia spd by mi sie bardzo przydaly . Jak uwazacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joseito Napisano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Ja kupiłem szosę 3 tygodnie temu, przejechałem ~ 650km w tym czasie Jeździłem z noskami, ale zauważyłem iż nie sprawiają takiej radosci z jazdy jak SPD, w mieście także da sie przeżyć w SPD ale trzeba pamietać aby jeździć bezpiecznie, przed światłami kilka metrów wcześniej wypiąć jedną nogę, no a za miastem noga sama ciągnie przed siebie. Polecam SPD w 100% do miasta jak i poza miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NightVegas Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Tak tylko jesli brał bym spd to tylko i wylacznie te drufunkcyjne co sa na normalne buty jak i te na spd . Sam juz nie wiem ktore lyknac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joseito Napisano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Hmmm, w sumie jak masz teraz jakieś platformy - bo na pewno masz, kupić możesz jakieś noski za 10zł w decathlonie chodźby, przecież duży wydatek to nie jest i SPD kupić i po prostu będziesz sobie przekręcał raz na noski raz na SPD, zależy od dnia i sytuacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NightVegas Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Jezdzilem na mtb i mam 2 pary , lecz sa strasznie ciezkie wiec , zastanawial bym sie nad kupnem nowych , ale platformy z noskiem nie sa jakies drogie to moze rzeczywiscie kupic takie i takie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Może na szosie się nie znam, ale nie widziałem dwufunkcyjnych pedałów SPD-SL. Inna sprawa, że na większości obróconych szosowych pedałów można spokojnie jeździć w cywilnych butach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NightVegas Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 to moze zwykle spd 2stronne jak cos takiego np http://allegro.pl/pedaly-spd-shimano-pd-m324-i4496575230.html Zastanawiam sie teraz nad spd + nakladki /spd 2stronne / platformy z noskami , ktore sie nadadza do szosy najlepiej? Sa nakladki do spd-sl? Nie wiecie moze czy do tych spd-sl sa nakladki? byl bym najbardziej zainteresowany takimi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Mogę polecić Shimano A530 - http://www.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/products/pedals/road/product.-code-PD-A530.-type-pd_road.html Są to dwufunkcyjne pedały drogowe. Ja używam ich na MTB i doskonale się sprawdzają od 2 lat. Jedyną wadą jest ślizgająca się za deszczu strona z platformą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kekacz Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Ja używam tych A530 przez większą część tego roku. Cały czas się zastanawiam, dlaczego nie zrobiłem tego wcześniej. Do pracy i sklepu część platformowa jest aż nadto. Wcześniej jeździłem w noskach 2 lata. Przepaść na korzyść SPD jest wielka. Aby noski trzymały tak samo pewnie i mocno jak SPD należy je mocno dociągnąć. Przy awaryjnym hamowaniu można za to nie wyjąć nogi i o kontuzję i uszkodzenia sprzętu wtedy łatwo. Reasumując: noskom mówię już nie. A530 są świetne dla osób, które nie chcą się w 100% deklarować za jednym systemem z uwagi na specyfike korzystania z roweru. No i SPD (górskie) w szosówkach są nader często spotykane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NightVegas Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Zarabiste , juz mi sie spodobaly , dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pedalarz Napisano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Tańszą o ok. 50 złotych alternatywą dla A530 mogą być M520 z nakładkami umożliwiającymi jazdę w normalnych butach - http://allegro.pl/pedaly-spd-shimano-pd-m520-czarne-bloki-nakladki-i4451273106.html Same nadładki można też dostać oddzielnie i pasują do paru rodzajów pedałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NightVegas Napisano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 zakupilem pedały shimano a600 , dorwalem w dobrej cenie + dostalem noski jak bym chcial jezdzic w normalnych butach . Przejade sie i pomysle czy zostawic czy kupic te a530 , wydaja sie rewelacyjne , dziekuje za pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kekacz Napisano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Tańszą o ok. 50 złotych alternatywą dla A530 mogą być M520 z nakładkami umożliwiającymi jazdę w normalnych butach - http://allegro.pl/pedaly-spd-shimano-pd-m520-czarne-bloki-nakladki-i4451273106.html Same nadładki można też dostać oddzielnie i pasują do paru rodzajów pedałów. Tak, kiedy biłem się z myślalmi co kupić tez myślałem o tych nakładkach. Jednak w przeważających przypadkach te kawałki plastiku mają negatywna ocenę u użytkowników. Doszedłem do wniosku, że szkoda pieniędzy na takie słabo wykonane i niezbyt wytrzymałe substytuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pedalarz Napisano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Sam na tych nakładkach nie jeździłem, ale kiedyś je oglądałem i faktycznie nie powalały na kolana. Wszystko jest kwestią tego, ile czasu będziemy jeździli w SPD, a ile w normalnym obuwiu. Wydawało mi się, że kiedyś widziałem takie aluminiowe nakładki na SPD, ale nie udało mi się ich odszukać, za to trafiłem na kolejny model pedałów dwufunkcyjnych -http://rowertour.com/shimano-pd-m324-pedaly-platformowe-spd.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NightVegas Napisano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Pedaly dwu stronne zapodane w linku miałem kupic za 70 zl uzywane oczywiscie , lecz te a530 bije je jakosciowo ;p Na pewno wczesniej czy pozniej takie zakupie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 już 2 razy spotkałem na trasie plastikowe nakładki, leżały sobie gdzieś na ścieżce co sugeruje, że lubią się odpiąć i niepostrzeżenie rozpocząć samodzielne życie w lesie. u A530 masz pewność, że nic się nie rozpadnie. Są przy tym bardzo kompaktowe w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NightVegas Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Zakupilem shimano a600 spd + noski do tego i jest ok , da rade jezdzic w normalnych butach . Dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.