Skocz do zawartości

[Suport] Strzelanie i naprawa/wymiana na inny

marcinek1992

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam rower cube ltd cls pro rocznik 2012 w którym (jak jest w katalogu napisane) znajduje się suport shimano bb-un26.

Coś niestety po przejechaniu około 4800 km zaczyna mi strzelać :(

Przeczytałem temat:
http://www.forumrowerowe.org/topic/95397-suport-shimano-bb-un26-pukanie/

Jako że temat jest z 2011 roku chciałbym zadać kilka pytać

1. Czy taki suport się serwisuje?
-Jak wyczytałem na necie są tam-Uszczelnione łożyska maszynowe . Tzn. Rozbieram, zmieniam łożyska i jadę dalej? Czy muszę kupić nowy?

2. Czy opłaca się kupno kluczy czy lepiej oddać do serwisu?

3. Czy są dostępne suporty lepsze od tego co posiadam?

4. Firmy podawane w temacie to:  vp, power pro, kinex  Czy ktoś ma doświadczenia z którąś z nich?

Więcej pytań jak na razie nie posiadam.

Czekam na odpowiedz.

Napisano

Suport najczesciej strzela z powodu brudu pomiedzy jego nakretkami a rama - wiec najpierw go wyjmij, przeczysc i przesmaruj gwintu a pozniej kupuj nowy - chyba ze masz wyczuwalny luz na lozyskach.

Napisano

Ad.1. Gdzieś czytałem, że serwis jest wykonalny ale wg mnie jest to nieopłacalne. Ten suport kosztuje ok. 25zł. Nowe łożyska strzelam, że w okolicy 20zł/ oba. Do tego trzeba się trochę namęczyć przy rozbieraniu tego i łatwo uszkodzić. Dlatego jeździsz aż zaczyna strzelać i wymieniasz na nowy.

Najpierw spróbowałbym go przeczyścić zgodnie z postem przedmówcy.

Ad.2. Klucze są zawsze przydatne. Chociażby dlatego, żeby łatwiej i lepiej wyczyścić napęd raz na jakiś czas. Poza tym koszt kluczy zwróci się szybko bo nie są jakieś strasznie drogie (ściągacz do korby na kwadrat + klucz do suportu).  A przy tym zawsze się można coś nauczyć z serwisu rowerowego.

Ad.3. Masz jeden z tańszych, wiec TAK są dostępne droższe. Czy adekwatnie do ceny lepsze tego już nie wiem.

Ad.4. Z podanych firm jeździłem na vp. Działał dobrze. Czasem po deszczu cykał. Jak wysechł to przestawał. Dość dobrą opinię mają suporty accent'a.

Pozdrawiam

Napisano

w sumie to jest średnio dobry pomysł część z tych kluczy nie wykorzystasz w swoim rowerze najlepszy pomysł to kompletowanie niezbędnych narzędzi potrzebujesz klucz do suportu to go kup, dobre imbusy, klucz do ściągania korby, klucz do kaset i chyba to wszystko a jak nie to sobie jeszcze dokupisz jeszcze nie wiadomo jak z jakością tych narzędzi czy nie będziesz musiał wyrzucić po klku krotnym użyciu

Napisano

Ja właśnie oprócz imbusow, krzyżaków, płaskiego i klucza 15 nie mam nic dlatego wydaje mi się że to jest dobry pomysł pytanie tylko z jakich materiałów są zrobione klucze. A co do odkrecania to przecież nie potrzebuje produktów parktoola żeby odkręcac nie wiadomo ile razy. No nie wiem czekam jeszcze na inne opinię. W zestawie wychodzi taniej tak.mi się wydaje.

Napisano

Plusy:

- zestaw większości potrzebnych kluczy

- taniej niż kupno osobno każdego klucza

- zgrabne pudełko segregujące klucze

Minusy:

- nie wiadomo jak z jakością kluczy

- część kluczy w zasadzie niepotrzebna

- i tak w miarę "upgradu" roweru trzeba liczyć się z potrzebą dokupienia innych kluczy (np torx do tarcz hamulcowych, klucz do pakietu Hollowtech II)

Jeśli nie masz żadnych kluczy to ten zestaw jest sensowny. Sam jednak musisz zdecydować czy rzeczywiście potrzebujesz cały zestaw.

Co do trwałości to ja mam najtańsze: skuwacz, ściągacz korb, klucz do kaset. Używam ich już ładnych parę lat i nadal działają. Myślę, że na domowe potrzeby wystarczają.

Zresztą nawet jeśli któryś się zużyje to bez problemu można dokupić nowy do tego zestawu.

Warto za to zainwestować w dobre imbusy. Bo tych się często używa, a tanie są miękkie i szybko się objeżdżają.

To tyle moich spostrzeżeń. Pozdrawiam.

Napisano

część kluczy w zasadzie niepotrzebna

Klucz do pedałów 15- mam

2 klucze do konusów 13/15 - 14/16- przy rozkręcaniu piasty raczej przydatne-chyba ze się mylę
Klucz francuski mały-zbędne
Klucz do misek suportu- to są te do odkręcenia korby jak dobrze rozumiem
Klucze nasadowe: 8/9/10mm- to nie wiem gdzie w rowerze się stosuje

Klucz płaski 8/10mm- to chyba tak samo
Klucz do ściągania korb na kwadrat- najpotrzebniejsza rzecz.
Klucz do szprych-mam 
Klucz do kasety / wolno biegu- tutaj nie wiem czy albo to albo to czy razem 2 klucze dają
Ze zdjęcia widze że łyżki do opon to badziewie

Połowę roweru chyba tym rozbiorę.
Imbusy są, Do piasty na konusy są, do odkręcenia korby i suportu są, Do sterów nie wiem czy jest

20 osób kupiło więc chyba jest sprawdzone.
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...