bbc Napisano 10 Sierpnia 2014 Napisano 10 Sierpnia 2014 Mam problem z przednim kolem. Mianowicie w pewnym polozeniu wyczuwam luz w piascie przy ruchu poprzecznym. Po przekreceniu kola o cwierc obrotu luzu nie ma. Podczas jazdy objawia sie to stukaniem (nieregularnym). Luz jest na tyle duzy, ze powoduje mozliwosc ruchu kolem 26" o jakies 1-2mm (luz jest wyczuwalny). Pytanie jest czy da sie cos z tym zrobic w warunkach domowych. Serwisu wolalbym uniknac bo mam kawalek do najblizszego miasta a rower to marketowiec mojej siostry. W zwiazku z tym za nowe tanie kolo zaplace pewnie z 50zl. Chcialbym zalatwic sprawe przy bezkosztowo lub ponizej ceny nowego kola.
beardman Napisano 10 Sierpnia 2014 Napisano 10 Sierpnia 2014 To trzeba zdjąć koło, rozkręcić piastę i obejrzeć stan łożysk (kulek), bieżni, ośki itp, przesmarować jeśli wszystko jest ładne (nie ma wżerów, kulki całe i gładkie, oś prosta nie pęknięta) i skręcić kasując luz. Nic innego w tej sytuacji Ci nie doradzę. Z Twojego opisu "wróżę" albo posypaną kulkę albo wżer na bieżni. Pozdrawiam
bbc Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Napisano 10 Sierpnia 2014 Jezeli jest nadzieja to sprobuje to rozebrac. Troche sie obawiam, ale z drugiej strony skoro i tak zepsute to wielkiej straty nie bedzie.
bbc Napisano 12 Sierpnia 2014 Autor Napisano 12 Sierpnia 2014 Nadal nie wiem jak edytowac post, wiec przepraszam za posty jeden po drugim. Piaste rozebralem i wyczyscilem. Wszystko wyglada bardzo ladnie i nie widac zadnych ubytkow. Jedno co mnie zastanawia to ilosc kulek po obu stronach. Z jednej bylo 10 a z drugiej tylko 9. Czy to mozliwe zeby zgubic kulke z piasty? Przy rozkrecaniu nie wypadla bo robilem to specjalnie na gazecie. No i skad wziac taka kulke?
Boxx Napisano 12 Sierpnia 2014 Napisano 12 Sierpnia 2014 No i skad wziac taka kulke Zmierz ją suwmiarką i w sklepie rowerowym powinieneś dostać. Jeśli nie masz suwmiarki weź jedną dla porównania i powinno sie dobrać odpowiednią
beardman Napisano 12 Sierpnia 2014 Napisano 12 Sierpnia 2014 Żeby zgubić w drodze to musiałaby Ci się rozsypać całkiem piasta i koło oddzielić od ramy (widelca). A to podejrzewam byś zauważył... Podejrzewam, że w przeszłości ktoś ją rozkręcał i po prostu nie włożył wszystkich. Bardzo łatwo zgubić po rozebraniu. Albo, jeśli to rower marketowy to może od nowości nie było. Kulkę można dokupić na allegro, w sklepie metalowym lub w sklepie specjalistycznym z łożyskami. Możesz tez przejść się do jakiegoś serwisu rowerowego i spytać czy nie mają jakichś luźnych z demontażu. Weź tylko jedną na wymiar. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.