Skocz do zawartości

[Piasta] rusza sie na boki

bbc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z przednim kolem. Mianowicie w pewnym polozeniu wyczuwam luz w piascie przy ruchu poprzecznym. Po przekreceniu kola o cwierc obrotu luzu nie ma. Podczas jazdy objawia sie to stukaniem (nieregularnym). Luz jest na tyle duzy, ze powoduje mozliwosc ruchu kolem 26" o jakies 1-2mm (luz jest wyczuwalny). Pytanie jest czy da sie cos z tym zrobic w warunkach domowych. Serwisu wolalbym uniknac bo mam kawalek do najblizszego miasta a rower to marketowiec mojej siostry. W zwiazku z tym za nowe tanie kolo zaplace pewnie z 50zl. Chcialbym zalatwic sprawe przy bezkosztowo lub ponizej ceny nowego kola.

Napisano

To trzeba zdjąć koło, rozkręcić piastę i obejrzeć stan łożysk (kulek), bieżni, ośki itp, przesmarować jeśli wszystko jest ładne (nie ma wżerów, kulki całe i gładkie, oś prosta nie pęknięta) i skręcić kasując luz.

Nic innego w tej sytuacji Ci nie doradzę. Z Twojego opisu "wróżę" albo posypaną kulkę albo wżer na bieżni.

Pozdrawiam

Napisano

Jezeli jest nadzieja to sprobuje to rozebrac. Troche sie obawiam, ale z drugiej strony skoro i tak zepsute to wielkiej straty nie bedzie.

Napisano

Nadal nie wiem jak edytowac post, wiec przepraszam za posty jeden po drugim. Piaste rozebralem i wyczyscilem. Wszystko wyglada bardzo ladnie i nie widac zadnych ubytkow. Jedno co mnie zastanawia to ilosc kulek po obu stronach. Z jednej bylo 10 a z drugiej tylko 9. Czy to mozliwe zeby zgubic kulke z piasty? Przy rozkrecaniu nie wypadla bo robilem to specjalnie na gazecie. No i skad wziac taka kulke?

Napisano

No i skad wziac taka kulke

Zmierz ją suwmiarką i w sklepie rowerowym powinieneś dostać. Jeśli nie masz suwmiarki weź jedną dla porównania i powinno sie dobrać odpowiednią

Napisano

Żeby zgubić w drodze to musiałaby Ci się rozsypać całkiem piasta i koło oddzielić od ramy (widelca). A to podejrzewam byś zauważył... :icon_lol:

Podejrzewam, że w przeszłości ktoś ją rozkręcał i po prostu nie włożył wszystkich. Bardzo łatwo zgubić po rozebraniu.

Albo, jeśli to rower marketowy to może od nowości nie było. 

Kulkę można dokupić na allegro, w sklepie metalowym lub w sklepie specjalistycznym  z łożyskami. Możesz tez przejść się do jakiegoś serwisu rowerowego i spytać czy nie mają jakichś luźnych z demontażu. Weź tylko jedną na wymiar. 

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...