Skocz do zawartości

[piasty/koło] Piasta 130mm i obręcz mtb. Czy da się coś takiego kupić ?

bb2031

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam stary rower "Over The Top". Tylne widełki mają rozstaw 130mm. Kiedy chcę wsadzić normalne tylne koło muszę dosyć mocno rozginać widełki. Utrudnia to szybki montaż koła i będzie rysować pomalowaną ramę. Czy jest jakiś inny sposób na dostanie takiego koła z wyjątkiem samodzielnego zaplecenia ? Nie chciałbym kupować jakiegoś mega pro koła tylko takie tańsze ale na kasetę 8rz do powiedzmy 100zł.

Żeby nie zakładać nowego tematu chciałbym się zapytać czy klamki od V-ek będą współgrały z hamulcami typu cantilever. Chciałbym z przodu mieć v-brake a z tyłu canti ponieważ rama jest do takich przystosowana a widelec posiadam nowy.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Co do pierwszego tematu to nie jest tak prosto z gotowymi kołami, natomiast można coś złożyć np. na bazie takiej piasty pod 130mm rozstaw.

http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/czesci/piasty_tylne/novatec/31415/nt_f422sb

Jeździłem dość długo z klamkami v-brake i hamulcami canti.

Efekt był taki że ciężko było zablokować koło - taki ABS :) A tak serio to ze względu na przełożenie trzeba użyć dużo większej siły żeby normalnie zahamować.

Dobra informacja jest taka, że V-brake pasują idealnie w miejsce starych cantileverów - poprostu odkręcasz stare i przykręcasz nowe. U siebie wymieniłem właśnie w rowerze z pierwszej połowy lat 90'-tych stare hamulce na zestaw klamkomanetek shimano ST-EF65 i szczęk v-brake shimano BR-M432 - hamulce działają naprawdę dobrze.

Przy zmianie hamulców polecam przy okazji zmienić pancerze i linki - efekt końcowy będzie jeszcze lepszy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...