jo_jacek Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 Kupilem sobie buty i pedalki spd i sztyce mam wysunieta do ogranicznika. Brakuje mi jakies 0.5-1cm zeby bylo idealnie. Moge tyle wysunąc sztyce poza ogranicznik ? sztyca kalloya z Alu
bikerman Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 Możesz możesz........a jaką długość ma sztyca wsadzona w ramę??? jak ją podniesiesz o ten 1 cm ???
Mod Team Odi Napisano 3 Lipca 2006 Mod Team Napisano 3 Lipca 2006 Nie radzę. Chyba nie warto ryzykować pęknięciem ramy przez głupią sztycę, która kosztuje 30zł. Ja nawet wolałbym mieć dłuższą, tak żeby była schowana trochę więcej niż do ogranicznika.
Rogas Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 Ja pogiąłem ostatnio sztyce włożona 5cm więcej niż można a i tak się pogięła ... ja tam bałbym się jeździć równo z ogranicznikiem a co dopiero ryzykować wyciąganie więcej
turim Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 ogrsnicznik na sztycy nie ostrzega przed tym że sztyca się złamnie luz zegnie, on ostrzega o tym że jak wyżej wysuniesz to możesz uszkodzić ramę, a sztyce przy okazji, tak dla przypomnienia koszty sztycy to powiedzmy 30 zł, a ramy??? najmniej 300:)
evo Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 Generalnie są dwie zasady: - sztyca musi być przynajmniej do miejsca gdzie zbiegają się rury na rurze podsiodłwej - tzn. sztyca musi siegać do dolnych krawędzi tych zbiegających sie rur, lub niżej. = lub, gdy tej zasady nie da sie zastosować = - sztyca musi być przynajmniej 8 cm w rurze podsiodłowej, jak jest mniej to ryzyko .... Ja wiem, że znajda sie tacy, co jeżdza na 5 cm, ale ja znam i takich, gdzie na 6 cm poszła im sztyca i nieco uszkodziła rure.
Adamicki Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 Ja mam swoją wsuniętą na 4cm i tak od samego początku przez pięć lat, i wszystko jest ok.
Kas Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 Należy pamiętać, że ten ogranicznik jest przystosowany do "średniej" wagi rowerzysty i średniej jakości ramy. Ja bym jednak na pewno nie ryzykował jazdy z tak wysniętą sztycą. Lepije tę sprzedać i kupić nową. Strata około 20 złotych. A bepieczeństwo rowerzysty i ramy znacznie rośnie.
gdy Napisano 12 Lipca 2006 Napisano 12 Lipca 2006 Ja mam swoją wsuniętą na 4cm i tak od samego początku przez pięć lat, i wszystko jest ok. na twoich fotach nawet widać że sztyca jest wygięta, więc nie zafajny pomysł
ralf Napisano 13 Lipca 2006 Napisano 13 Lipca 2006 no 4cm to troche mało chyba, ja mam moze 0,5 - 1cm poza ogranicznik i na razie tak smigam, a wsunieta do srodka na ok. 10cm i wydaje mi sie ze nic nie powinno sie stać, jestem lekki tylko 63-64kg więc sie raczej nie obawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.