Terrqge Napisano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Przeprowadzam się do Wrocławia, nie znam miasta zupełnie, jestem ciekawy gdzie warto najpierw pojechać jeśli chodzi o trasy MTB w okolicach, troszkę tego jest. Co polecacie na początek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mixed91 Napisano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Od mojej strony Wrocławia, na początek polecam: - las na kozanowie (trasa od terenów policji, do ujścia Odry z Ślęzą za mostem rędzińskim) - tylne rejony stawu pzw na pilczycach (krótka trasa, lecz kilka ciekawych górek i dziki teren) - las wzdłuż Odry od strony osobowic, rędzin - góra "kilimandżaro" przy kąpielisku morskie oko Ps. Ostatnio wybrałem się na dalszą wyprawę, ciekawa trasa, można, wybierać w większości szlak przez teren leśny, poniżej zdjęcie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/3863042f18b101c9.html Pozdrawiam, sam pisze się na ustawkę jakąś jak coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Od września będę mieszkał we Wrocławiu i tak myślę gdzie będę jeździł, bo do tej pory na tereny nie mogłem narzekać. Tak myślałem, że póki będzie jeszcze sporo wolnego czasu, to można podjechać pociągiem w kierunku Gór Sowich/Bardzkich - ogólnie gdzieś w Kotlinę Kłodzką i pokręcić po świetnych terenach. Robi tak ktoś? Jest dobre połączenie na trasie z Wrocławiem i można spokojnie wrócić tego samego dnia? No i przede wszystkim Rychlebskie Stezky - teraz nie odpuszczę, bo z Wrocławia będę miał bliżej i w październiku, akurat po wyścigach, bym się tam wybrał. W ogóle jest tutaj mnóstwo osób co jeżdżą na rowerach, wiec to chyba nie problem się z kimś zgadać i pojechać busem w fajne miejsce A takie MTB wokół Wrocławia to zbytnio nawet nie myślałem, bo czego można oczekiwać od tej okolicy Tutaj będę jeździł raczej głównie po szosie... A na weekendy można właśnie pomyśleć o terenie gdzieś dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaan Napisano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Od września będę mieszkał we Wrocławiu i tak myślę gdzie będę jeździł, bo do tej pory na tereny nie mogłem narzekać. Tak myślałem, że póki będzie jeszcze sporo wolnego czasu, to można podjechać pociągiem w kierunku Gór Sowich/Bardzkich - ogólnie gdzieś w Kotlinę Kłodzką i pokręcić po świetnych terenach. Robi tak ktoś? Jest dobre połączenie na trasie z Wrocławiem i można spokojnie wrócić tego samego dnia? Robi, robi, z Wrocławia jest stosunkowo blisko w góry. Ciekawa jest strefa MTB Głuszyca: http://www.strefamtbgluszyca.pl/index.php?podstrona=php/trasy.php Byłem w zeszłym roku i w tym sezonie jeszcze chętnie bym się wybrał. Do Głuszycy można dojechać pociągiem. Na wypady na pół dnia, to polecam Ślężę, a w zasadzie Radunię i Ślężę, warto przejechać przez obie góry. No i przede wszystkim Rychlebskie Stezky - teraz nie odpuszczę, bo z Wrocławia będę miał bliżej i w październiku, akurat po wyścigach, bym się tam wybrał. W ogóle jest tutaj mnóstwo osób co jeżdżą na rowerach, wiec to chyba nie problem się z kimś zgadać i pojechać busem w fajne miejsce O tak, to koniecznie, Rychleby są świetne. W czerwcu pojechałem z kolegą na 2 dni, pierwszego zrobiliśmy trasę z Kłodzka do Rychleb i tam kilka pętli po ścieżkach, a na drugi dzień do Ramzovej i na Śnieżnik. Rewelacja. Ze Śnieżnika zjechaliśmy do Bystrzycy Kłodzkiej i pociągiem do Wrocławia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Głuszycę znam, bylem tam rok temu nawet 2 razy i trasy są świetne. Teraz jeszcze poszerzyli Strefę i zmienili nazwę na Strefa MTB Sudety i cały produkt jest świetny - na pewno z chęcią będę tam jeździł, a nie jest jakoś daleko. Trzeba będzie tylko ogarnąć pociągi - fajnie jakby mozna było wracać tego samego dnia :-) Cała Kotlina Kłodzka jest praktycznie dla mnie nieznana, a jest tam chyba nawet lepiej niż w Kotlinie Jeleniogórskiej - nie ma Parku Narodowego, a tras MTB jest od groma. Także źle nie będzie. Najbardziej lubię jeździć w nieznane, a tam w ogóle nie jeździłem, więc super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomash Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Bodajże od września ma ruszyć połączenie kolejowe Wrocław-Dzierżoniów, obsługiwane przez szynobusy. Bilet będzie pewnie kosztował mniej niż dychę w jedną stronę, a z Dzierżoniowa masz już rzut beretem w góry. Jakbyś szukał przewodnika - daj znać. Jeśli tylko będę miał czas to chętnie się przejadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Właśnie szynobusy mi najbardziej pasują bo rower bez problemu wsadzę i jeszcze jakby były bez przesiadek to w ogóle super. We wrześniu jeszcze mam wakacje, ale też głupio jeździć na przykład na 3 godziny jazdy rowerem i tracić na to cały dzień w pociągach. Dzierżoniów to już przy Bielawie, więc super - byłem w okolicach kilka razy i bardzo mi się podobało :-) Także od września gdzieś na pewno z Wrocławia będę jeździł i na forum coś napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaan Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Bodajże od września ma ruszyć połączenie kolejowe Wrocław-Dzierżoniów Zarąbiście! To dobra wiadomość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Wychodzi na to, że tak będzie: - Informuję, że od 1.09.2014 roku Koleje Dolnośląskie uruchamiają bezpośrednie połączenia kolejowe z Dzierżoniowa do Wrocławia. Mieszkańcy Dzierżoniowa będą mogli dojechać do stolicy Dolnego Śląska i wrócić trzema bezpośrednimi parami pociągów. Pociągi odjadą z Dzierżoniowa o 6.00 (w e Wrocławiu o 7.28) , o 9.48 (przyjazd do Wrocławia o 11.18) oraz o 18.02 (we Wrocławiu o 19.31), a z Wrocławia do Dzierżoniowa odjadą o 7.53 (przyjazd do Dzierżoniowa . 9.26), 16.37 (p.17.55) i o 21.37 (p. 22.55). Czas przejazdu wyniesie ok. 1h20-30min. Pociągi będą zatrzymywały się na następujących stacjach: Dzierżoniów Śląski, Mościsko Dzierżoniowskie, Krzyżowa, Świdnica Miasto, Jaworzyna Śląska, Żarów, Kąty Wrocławskie, Wrocław Główny. Żeby przekonać podróżnych do wyboru pociągu, zaproponujemy naszym pasażerom promocyjne ceny biletów z Dzierżoniowa, Mościska i Krzyżowej do Wrocławia. Szczegóły oferty przekażemy w późniejszym terminie. Jednocześnie chcę podkreślić, że od połowy grudnia, czyli od zmiany rozkładu jazdy, zwiększymy liczbę połączeń do 4 par, a czas przejazdu skróci się jeszcze bardziej. http://ddz.doba.pl/?s=subsite&id=42353&mod=1 Super, na początku września wprowadzam się do Wro i jak trochę ogarniemy mieszkanie z kumplami, to jadę w Góry Sowie Na razie da radę tylko na cały dzień, bo we Wrocławiu jest pociąg wcześnie rano, a powrotny z Dzierżoniowa dopiero o 18. Najwyżej po trasie można sobie odpocząć w Bielawie nad jeziorem jeśli jeszcze jest otwarte :-) Ogólnie już się cieszę, bo nie będzie kłopotów z odwiedzaniem gór z Wrocławia, super :-) Jeszcze chciałbym kiedyś na Śnieżnik się wybrać, ale to inne połączenie w okolice Kłodzka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomash Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Jezioro jest otwarte i to nie jeszcze, a znowu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
funar Napisano 8 Września 2014 Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Polecam również wypad PKPem do Świebodzic, Wałbrzycha (1 h) i masz super miejsce wypadowe do kilkugodzinnej trasy MTB,Wracasz tego samego dnia i wszyscy zadowoleni, pociągi z dużą częstotliwością (względnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.