Skocz do zawartości

[rama ] lazaro evolution v2-fotelik dla dziecka

darjush2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Na wstępie pragnę wszystkich powitać.

Planuję zakup roweru dla żony Lazaro evolution v2 ale mam pytanie. Czy da się do tej ramy zamontować fotelik dla dziecka? Czym to jest uzależnione? Czy wszystkie foteliki montuje się tak samo?

Napisano

Większość fotelików mocowana jest do rury podsiodłowej także w teorii powinno się dać zamontować fotelik w każdym sztywniaku (także w tym lazarro).

http://blog2kolka.pl/2011/09/06/z-dzieckiem-na-rower-cz-2-czyli-jak-zamontowac-fotelik-rowerowy/

Nie wiem tylko, jak z linką od przedniej przerzutki przy górnym ciągu. Powinna się schować pod uchwytem fotelika.  Przynajmniej w teorii.

Pozdrawiam

Napisano

Właśnie gość w salonie zaczął mi tłumaczyć i tak zakręcił że szok. Wyszło na to że fotelika nie da się przymocować do każdego roweru. Stąd też moje pytanie.

A z drugiej strony czy wszystkie foteliki się montuje w ten sposób co na filmie?

Napisano

Do każdego nie założysz. Jeśli masz rower z tylnym zawieszeniem lub z "wyciętą" rurą podsiodłową (różne wynalazki z hipermarketów) to możesz mieć problem.

Ramy karbonowe też mogą być problematyczne. Może o to chodziło sprzedawcy.

Są pewno też i takie foteliki, które montuje się do bagażnika rowerowego lub tak jak bagażnik.  Sam nie używam póki co, wiec to tylko moje gdybanie.

A wszyscy znajomi używający (w liczbie dwóch :icon_lol: ) mają foteliki z mocowaniem takim, jak w linkach powyżej. I z tego co się przyglądałem raczej nie ma problemu z zainstalowaniem czegoś takiego.

Ewentualnie przy małych rozmiarach ramy. Ale to znów moje gdybanie.

Napisano

Problem może być w przypadku małej (niskiej) ramy. Po prostu fotelik albo trze o koło albo walisz w niego piętami. Jeśli jest to normalna rama MTB w okolicach gdzieś tam 19" nie powinno być problemu z takim mocowaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...