Skocz do zawartości

[piasty] novatec na jaką oś?

Michalik85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. wczesniej pisałem już o wymianie obręczy. Doradzono mi zamontowanie sztywnej osi.

Tu pojawia sie pytanie, bo w tym temacie niewiele sie orientuje. 

Jestem osobą ważącą ok 95 kg, planuje zakup piast novatec d811/812 i chciałbym sie zorientować na jaką oś? 9mm czy sztywną? Jesli tak to czy na przód i tył? Amortyzator też bede wymieniał, wiec bede wiedział jaki kupić. Obecnie mam oś 9mm. Jeżeli zmienie na sztywną jaka będzie róznica? Jak to odczuje? 

Typ jazdy to mtb, xc. Po powrocie do kraju mam zamiar wystartować w jakimś amatorskim wyścigu. 

Z gory dzieki za odpowiedź.

Napisano

Według mnie i własnego doświadczenia jak chcesz złożyć coś nowego to tylko ze sztywną ośką.  Do tyłu fakt rama musi być przystosowana na x12 bo takie idą, a przód wszystko zależy jaki widelec będzie i wtedy dobrać piastę pod niego.

Napisano

Aha, czyli to chcialem wiedzieć. To wiem ze zalezy czy mi pasuje, ale generalnie chodzi o przedni amor, wiem jakiego teraz szukac. Bo z tyłu niestety nie mam mozliwosci zamontowania sztywnej osi. 

Dzieki za odpowiedz.

Napisano

w standardzie 135mm powinna Ci wejść oś 10mm lub Piasta na osi 12mm z zatoczeniami 10mm pod ramę  na pewno będzie sztywniej niż standardowy QR 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...