ingaas Napisano 9 Czerwca 2011 Napisano 9 Czerwca 2011 arctica s-70 i s-125 (chyba) tylko ze ja mam za duzy leb i mnie uciskaja, na razie nie wiem jak sobie z tym poradzic Też posiadam Arctice S-70 i troszeczkę są ciasne ale nie w stopniu aby mi to bardzo uwierało. Używam ich od wiosny i jestem zadowolony. Obawiałem się znacznego ograniczenia pola widzenia w bok i jakichś dziwnych zniekształceń obrazu lub zaburzenia poczucia odległości ale nic takiego u siebie nie zauważyłem. Fakt, że trzeba troszkę bardziej przekręcić głowę patrząc w bok (np przejeżdżając przez drogę) ale nie jest to jakoś bardzo kłopotliwe.
Deoksyryboza Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 Trochę odkopię temat. Mam sporą wadę wzroku i jeżdżę w zwykłych okularach. Mam problemy z bólem karku, bo muszę ciągle trzymać głowę wysoko, żeby wszystko widzieć. Przeczytałem cały ten temat i widziałem, że niektórzy pisali o tym, że można bardziej pochylić głowę jadąc w tych okularach. Mam więc pytanie - chcę się upewnić - czy ktoś z Was, używających tych okularów z wkładka korekcyjną miał dawniej problem z bólem karku i głowy, a po kupnie tych okularów bóle mu przeszły? A co z okularami Arctica S-70 i S-125 - są w niewiele droższe, ale czy zapewniają dobre pole widzenia "na górze"? Może ktoś używał Arctici i Accenta i może je porównać?
nanek3 Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 (edytowane) Mam Arctica S-83 i powiem że w stosunku do zwykłych okularów korekcyjnych, komfort jazdy się podniósł, przez to że szkła są bliżej oczu. I w zasadzie w każdych goglach z korekcją, powinieneś poczuć różnicę między zwykłymi korekcyjnymi. Edytowane 14 Lipca 2011 przez nanek3
Bikemaster Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 Również posiadam Onyxy i mam z nimi niemały problem. Mianowicie noski lecą z nich niemiłosiernie. W ogóle nie da się tak jeździć. Okulary należy poprawiać na nosie kilka razy na kilometr. Noski nie dość, że cały czas wypadają (przy zdejmowaniu - norma), to jeszcze "rozjeżdżają" się na boki podczas jazdy, tak że kilka już razy nosek znalzałem zaczepiony na policzku. Warto też dodać, że nie da się ich przykleić. Poxipol dwuskładnikowy w ogóle ich nie wiąże, nie wiem jak inne lepiszcza. Może ma ktoś pomysł na inny klej? Jeździć bez nosków z kolei się w ogóle nie da, bo okulary nie trzymają się właściwie i po kilkunastu km uwierają w nos i ponad nim. Już moje Pro Boost za 25 zł lepiej trzymały się głowy, bo chociaż nie spadały, a noski były nie do oderwania.
Fludi Napisano 30 Marca 2012 Napisano 30 Marca 2012 A ja używam tych okularów już kolejny rok z rzędu. 4 czy 5 nawet już nie pamiętam... Fakt noski mogłyby być trochę lepsze, ale za cały ten okres używam teraz 2 pary nosków, żeby nie ginęły podklejone mam je kropelką czy innym takim badziewiem i nieźle to trzyma. Po tych kilku latach zauszniki się trochę wytarły i wypadałoby kupić nowe o ile są dostępne... Do oprawek mam komplet wszystkich kolorowych szkieł i poza tymi czarnymi, pozostała reszta w stosunku do intensywności ich użytkowania o wiele szybciej się rysuje niż te czarne. Wstawionych raz szkieł korekcyjnych nie ma problemu z wymianą, na nowe jeśli wada wzroku postępuje u nas bardziej (potrzebny jest tylko optyk, który nie kantuje i zna się na rzeczy - jedni mówią, że się wcale nie da wstawić, inni, że nie dają gwarancji jak się zepsuje, jeszcze inni wciskają swoje własny graty z półek). Mimo drobnych zastrzeżeń, polecam.
Rafał87 Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 a ja ich nie polecam, mam je już 4lata, noski odpadają i jak już ktoś wspomniał klej ich nie trzyma, szkła mam czarne, zołte i przezroczyste i wszystkie sie bardzo rysują małe muśnięcie gałązką w lesie i już rysa, no i mam wątpliwości czy szkiełka posiadają jakikolwiek filtr, wygladają jak zwykły barwiony tandetny plastik te szkielka. a co do widoczności szkieł korekcyjnych to nie stwierdziłem ograniczonego pola widzenia.
elcidx Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 Odkopię trochę temat, jaki macie obwód głowy użytkownicy Onyxów? Osobiście mam sporą głowę (61 cm) i ciężko mi znaleźć jakieś sensowne okulary.
quezak Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 Gdzie w stolicy można poprzymierzać takie okulary? Nie chcę w ciemno z kupować, a jak byłem w vision express to mieli jeden bliżej nieokreślony model. Najlepiej gdyby oprócz Onyxa znalazły się tam też inne z tego działu cenowego -- z wyszperanych na allegro modeli podobają mi się bardziej Fischery tudzież Arctice.
Rekomendowane odpowiedzi