Kapibara Napisano 8 Sierpnia 2014 Napisano 8 Sierpnia 2014 Witam, chcę przywrócić do życia starą ramę. Niestety ma ona "mały" defekt który najlepiej zobrazują dodane przeze mnie zdjęcia. Nie dość, że hak jest krzywy to jeszcze prawdopodobnie uszkodzony jest gwint. Czy znacie jakieś inne opcje naprawy niż "rozklepanie" i ponowne gwintowanie? Słyszałem również o zaspawaniu gwintu i wierceniu na nowo. Może podacie jakieś inne opcje ratowania ramy?
rzezniol Napisano 8 Sierpnia 2014 Napisano 8 Sierpnia 2014 Da się kupić tulejki naprawcze haka przerzutki Gwintujesz hak na M12x1 i potem wkręcasz tulejkę redukcyjną na kleju do gwintów z M12x1 na M10x1. Jak wpiszesz na allegro czy google "tuleja redukcyjna haka przerzutki" czy "tuleja naprawcza ..." to powinieneś coś znaleźć. Można jeszcze poszukać Helicoil 10x1, Pozdro
M333 Napisano 8 Sierpnia 2014 Napisano 8 Sierpnia 2014 Z tych zdjęć gwint nie wygląda na bardzo uszkodzony. Moim zdaniem duża szansa, że naprawisz gwintownikiem M10x1.0, bez potrzeby dorabiania tulei.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.