kiziorek226 Napisano 7 Sierpnia 2014 Napisano 7 Sierpnia 2014 WitamOstatnio szukam w sieci roweru do jazdy rekreacyjnej.Znalazłem oto takie ogłoszenie i wydaje mi się ciekawe.http://olx.pl/oferta/gary-fisher-paragon-prawie-nowy-alu-shimano-deore-acera-CID767-ID6Foxr.html#1da7d2fe9bTak wiem, rzucił wam się w oczy pewien element, a konkretnie sztywny widelec.Nie jest to jednak dla mnie problem, bo zawsze można taką część wymienić. Przechodząc do meritum sprawy, chciałbym poznać wasze zdanie na temat tego dwukołowca.Pamiętajcie, iż będzie to rower do jazdy (NIE)wyczynowej, a raczej rekreacyjnej. Proszę o poważne wypowiedzi.
Avatarus Napisano 7 Sierpnia 2014 Napisano 7 Sierpnia 2014 Piszesz że szukasz nowego, a wklejasz używany - to jak w końcu?
kiziorek226 Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Napisano 7 Sierpnia 2014 Źle mnie zrozumiałeś, szukam nowego po poprzednim. Stary sprzedałem, to ten kolejny będzie nowym... Ale to nie jest mój problem jak pewnie domyślasz się po całej reszcie tekstu...
barbapapa11 Napisano 7 Sierpnia 2014 Napisano 7 Sierpnia 2014 Rama i koła swoje przejechane mają, reszta osprzętu też nie najwyższych lotów. Cena dosyć dobra, ale dla mnie z tym rowerem coś nie tak. Po co sprzedawać rower tuż po serwisie i wymianie dużej ilości części. dla mnie trochę podejrzane? Jak chcesz to kup, będzie się opłacało.
kiziorek226 Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Napisano 7 Sierpnia 2014 Rama i koła są raczej dobrej jakości. Osprzęt uważam za poprawny, nie szukam tak jak wspomniałem sprzętu wyczynowego.Może po prostu rower komuś nie pasował wielkościowo, albo przerzucił się na sportowy .W każdym razie jutro pojadę i przetestuję. Tematu sugerował bym jeszcze nie zamykać, bo może ktoś się jeszcze wypowie.
seraph Napisano 7 Sierpnia 2014 Napisano 7 Sierpnia 2014 Rower jak dla mnie jest bardzo OK i ten sztywny widelec też fajny bo stalowy, a konkretnie stal chromowo-molibdenowa. Nie masz jednak racji, że można go wymienić na amortyzator, bo popsujesz geometrię roweru przez podniesienie przodu (amortyzatory są wyższe). Jakby Ci było po zakupie z przodu za twardo to polecałbym raczej szerszą oponę Do jazdy rekreacyjnej spokojnie wystarczy, bo amortyzatory wcale niezbędne nie są, a to że je wszystkie rowery mają to raczej kwestia marketingowa. Pomijając kwestie, że tanie "amortyzatory" wcale nimi nie są i taki widelec wg mnie jest lepszy, bo lżejszy i nie "pompuje" przy pedałowaniu... Ostatnio kolega kupił Gianta Terrago z lat 90-tych z całą ramą stalową za 500 zł i jest bardzo zadowolony tak, że ja Cię tylko utwierdzę, że opłaci się.
kiziorek226 Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Napisano 7 Sierpnia 2014 Dziękuję seraph za wyczerpującą wypowiedź.Szczerze mówiąc jestem teraz jeszcze bardziej nastawiony na kupno tego roweru. Znajomy serwisant twierdzi jednak, że taka wymiana widelca będzie możliwa, ale należałoby znaleźć idealny rozmiarowo amor.Po Twojej opini "Seraph", zostawię jednak rower takim jaki jest i zobaczę jak wygląda jazda, może będzie lepiej, włączając fakt, że widelec nie jest jakości słabej.Dzięki za wypowiedzi.Ps. Uważam, że za treści napisane tylko po to aby nabić posty na forum powinny być karane warnem...Avatarus Twój post jako jedyny nie odpowiedział mi w żadnym % na zadane pytanie, tym samym zaśmiecając forum. Temat można zamknąć. Forum na pewno odwiedzę nie raz i polecę znajomym,
beskid Napisano 7 Sierpnia 2014 Napisano 7 Sierpnia 2014 Oczywiście, że amorek można wsadzić. Przód się podniesie ale w trakcie jazdy aż tak żle nie będzie bo swoje zrobi ugięcie wstępne. Co do geometrii to się popsuje i co z tego. Jak u siebie wywaliłem amorek i wstawiłem sztywny wideł w ramie z "obecnych czasów" to poszło w dół i to nie mało. Od tego rama nie pęka więc problemu w te czy drugą stronę nie widzę.
seraph Napisano 7 Sierpnia 2014 Napisano 7 Sierpnia 2014 Technicznie dużo się da, a przy widelcu o skoku 63-75 rower na pewno nie eksploduję. Może za mocno zanegowałem opcję ingerencji w taką ramę, ale mi osobiście takie przeróbki się nie widzą w rowerach do stosowania szerzej niż "po bułki" Też kiedyś z braku laku wsadziłem do ramy po amortyzator 75 mm sztywny widelec i niby nic się nie stało, ale lepiej było nie pedałować na szybkich zakrętach bo "cyrkiel" murowany Co kto lubi, najważniejsze żeby nic nikomu nie wciskać na siłę
kiziorek226 Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Napisano 8 Sierpnia 2014 Zakupiłem rower i okazało się, że do wymiany tylko łańcuch. Ogólnie wszystko chodzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.