marlotnik Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Cześć Szuakałem dużo na tym forum i nie mogę znależć konkrentje odpowiedzi na moje pytanie. Pewnie macie swoje kamerki GoPro i inne, dużo nagrywacie i możecie mi doradzić. Gdzie najlepiej umiejscowić kamerkę aby obraz był jak najostrzejszy, wyrażny, żeby jak najmniej trzęsło i było pokaz na trasę. Na kasku można ale będzie ciężar w jedną stronę przechylał, a po drugie przy upadku może być nieciekawie. Chyba żeby umieścić kamerkę na środkowej części kasu, bardziej do przodu. Na szelkach natomiast będzie widać kokpit i nasze ręce. Na kierownicy będzie fajnie, ale przy szybszych zjazdach czy hopkach kamerka troche straach o kamerkę. Myslę że chyba najlepiej na kasku, choć można troche na kasku i na kierownicy. Głównie jazda w lesie, na maratonach itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Z kasku zawsze nagrywanie najlepiej wychodzi najmniej trzęsie wszystko ładnie widać.Kierownicy nie polecam bo już się naoglądałem filmików same wibracje. Z klaty tez fajnie ale jak siedzisz a nie skaczesz na pedałach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssij Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Na kasku przy glebie będziesz miał najlepsze ujęcie. I jak nie chcesz żeby Ci przeważało kask to najlepiej na górze na samym środku. Możesz też zamontować na ramie, ale mocowanie musi być bardzo sztywne, wtedy nie będzie trzęsło obrazem. Ja próbowałem w wielu miejscach np: Na ramie u góry w połowie długości między sterówką a podsiodłówką: te mocowanie też nie było najlepsze, ale potem je poprawiłem i przeniosłem pod ramę. Tu jest pod ramą przy samych sterach: A tu na kasku: Na kierownicy nie polecam ze względu na to, że nią skręcasz i tam najbardziej trzęsie. Jeżeli zamontujesz kamerę na ramie i na nagraniu rama będzie się trzęsła to znaczy że mocowanie jest za mało sztywne. Ja użyłem zwykłą stalową obejmę coś w tym stylu: http://allegro.pl/obejma-gbs-opaska-skrecana-zaciskowa-92-97-wawa-i4473565738.html Owinąłem ją grubo taśmą izolacyjną żeby nie porysowała ramy, do śruby od obejmy przykręciłem mocowanie do kamerki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Na kasku najciekawszy plan,najmniejsze wibracje.Dodatkowa zaleta - kamerka "nadąża" za wzrokiem.Jest coś ciekawego do zobaczenia,masz pewność,że znajdzie się na filmie. Trudno uszkodzic gopro,nawet po locie przez kierownicę i lądowaniu na kamieniach (sprawdzone). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bober16060 Napisano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 zgadzam się że na kasku fajne widoki, ale trzęsie, można nagrać szeroki kąt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ulf Napisano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Wrzucę swoje trzy grosze do dyskusji. Jeżeli zależy Ci na widokach to tylko kask tak jak wspomniano w poprzednich postach. Jeżeli natomiast chcesz aby film nie był nudny (widoki widoki widoki ohhh ahhh ) to tylko szelki. W takim kadrze widać dynamikę ( na zjazdach lub lesnych wąskich ścieżkach rzecz jasna, nie na wycieczkach turystycznych) widać jak pracujesz ciałem i kierownicą jak pochylasz rower składasz się w zakręty itd. Ja osobiście preferuje kręcenie z szelek. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Cześć Szuakałem dużo na tym forum i nie mogę znależć konkrentje odpowiedzi na moje pytanie. Pewnie macie swoje kamerki GoPro i inne, dużo nagrywacie i możecie mi doradzić. Gdzie najlepiej umiejscowić kamerkę aby obraz był jak najostrzejszy, wyrażny, żeby jak najmniej trzęsło i było pokaz na trasę. Na kasku można ale będzie ciężar w jedną stronę przechylał, a po drugie przy upadku może być nieciekawie. Chyba żeby umieścić kamerkę na środkowej części kasu, bardziej do przodu. Na szelkach natomiast będzie widać kokpit i nasze ręce. Na kierownicy będzie fajnie, ale przy szybszych zjazdach czy hopkach kamerka troche straach o kamerkę. Myslę że chyba najlepiej na kasku, choć można troche na kasku i na kierownicy. Głównie jazda w lesie, na maratonach itp. Montowałem zarówno 808#16 jak i RD32 na kierownicy i nic nie trzęsło. Co do upadku - mam rogi na kierownicy, więc zabezpieczają obszar zamontowania kamerki . Na Aliexpress widziałem kamerki w kształcie latarek z aluminiowa obudową, wiec pewnie upadek im nie straszny. No i na upartego można by dorobić jakiś pałąk osłaniający - taki jak do tylnej przerzutki. Na kasku kamerka wygląda IMO dziwacznie i trochę śmiesznie, podobnie jak lusterko Co do drżenia obrazu - można go stabilizowac programowo http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/stabilizacja-wideo-jakiego-programu-uzyc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrzecieKolo Napisano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Wrzucę swoje trzy grosze do dyskusji. Jeżeli zależy Ci na widokach to tylko kask tak jak wspomniano w poprzednich postach. Jeżeli natomiast chcesz aby film nie był nudny (widoki widoki widoki ohhh ahhh ) to tylko szelki. W takim kadrze widać dynamikę ( na zjazdach lub lesnych wąskich ścieżkach rzecz jasna, nie na wycieczkach turystycznych) widać jak pracujesz ciałem i kierownicą jak pochylasz rower składasz się w zakręty itd. Ja osobiście preferuje kręcenie z szelek. Pozdrawiam Zgadzam się z tym. Z klaty są najciekawsze filmy, najefektowniej to wygląda i nie jest nudno. Minusem jest to, że trzeba strasznie mocno się ścisnąć (tak, że aż ciężko oddychać), żeby były dobra stabilizacja, więc jak chcesz np. nagrywać przez cały dzień to z klaty nie da rady. Chyba, że zapniesz się luźno, ale wtedy stracisz na stabilności obrazu. Jeśli chcesz po prostu rejestrować trasę to kask najlepszy, bo Twoja głowa to najlepszy naturalny stabilizator + będzie dużo widać. Ale też teren się mocno wypłaszczy niestety. Zdecydowanie najgorsze jakościowo i do oglądania jest montowanie na rowerze, bo trzęsie. To jest fajne tylko do krótkich ujęć i przebitek przy montowaniu dynamicznego filmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekm Napisano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Na kierownicy trzęsie jak diabli i nawet jadąc prosto delikatnie się koryguje kierownicę - efekt machanie lewo/prawo (szczerze to bez nagrania nie zdawałem sobie sprawy, że macha się, aż tak często). Może na asfalcie na kierownicy było by znośnie ale każdy inny teren to kaplica. Stabilizacja obrazu w wielu aplikacjach jest (w tym w youtube) ale zmniejsza kadr i psuje jakość - taka zasada działania. Ostatnio montuje na ramie, z przodu, tak, że nic nie zasłania kadru (poza czasami linką hamulca). Niestety montaż na pasek velcro więc nie jest rewelacyjnie jeśli chodzi o stabilność :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssij Napisano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Dokładnie, na kierownicy najgorszy jest ten efekt machania obrazem prawo lewo przy skręcaniu. Im wyżej kamera, tym przejazd wygląda mniej dynamicznie i bardziej wypłaszacza teren. Na kasku czuć jednak ciężar kamerki, ale wychodzi najstabilniej. Aczkolwiek jeżeli jedziemy po trudnej stromej i bardzo nierównej trasie i chcemy to pokazać to ujęcie z kasku odpada, Tak samo stabilizowanie obrazu programem, jeżeli to zrobimy to wtedy będzie wyglądało że jedziemy po gładkiej nawierzchni i okroi trochę z jakości. No chyba ze robimy wycieczkę krajoznawczą i chcemy pokazać nie tylko samą trasę, ale też to co jest dookoła. Dlatego jestem zwolennikiem montowania na ramie, na szelkach nie sprawdzałem, ale jeżeli trzeba się mocno spiąć to jakoś mnie to nie przekonuje. Wg mnie ujęcie z ramy czy z klaty, najlepiej pokazuje trudności na trasie, tu znalazłem fajny przykład: A tak sie jeszcze podepnę do tematu, jaki program używacie do obróbki filmów? Te co ja używałem to okrajają jakość z GoPro, potem wrzucenie na YT i jakość pogarsza sie jeszcze bardziej, a jak użyje jakiś efekt od Yt typu łomografia, czy stabilizacja to film bardzo się rożni od oryginału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrzecieKolo Napisano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Co do jakości filmu to polecam poradnik: http://www.blogmtb.pl/2014/01/porady-jak-przygotowac-film-rowerowy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Ja mam SJ400. Ustawione anty HD jakość ale słąba ostrość bardzo. HDR wyłączone, quality na fine , sharpness na strong, iso auto, exposure na 0, anti-shaking na on.czestotliwosc 60Hz. Nakręciłem filmiki ale bardzo słaba ostrość na kierownicy. W hd mam 60 klatek na sekunde a FullHD tylko 30 Najlepsze ujęcia powinny być na szelkach i na kierownicy. Można przekładać kamerkę z kasku na szelki. Tylko jak się wywale na kask to po kamerce. Etui mam takie jak gopro, ale wiadomo lepiej nie ryzykować. Ja używam Sony Vegas Sorry, na szelkach i na kasku. Tylko boję się że na kasku przy upadku się uszkodzi się kamerka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekm Napisano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 W Polsce prąd ma częstotliwość 50Hz i tyle powinieneś ustawić. To opcja do kompensacji mrugania oświetlenia w zależności od częstotliwości w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Czyli może ustawić na FullHD na 30 klatek i dać na kask. Napisałem tak jak mam ustawione. Jesli ma ktoś taka kamerke czy podobną to bardzo prosze o podpowiedż co jak ustawić Częstotliwość, HDR, światło i inne parametry. U mnie raczej FulHD nie pójdzie bo za mało klatek ale HD powinno być dobre. Dodam że obraz mam bardzo zielony. Może dlatego że świało miałem dzienne, a chce by nagrywało tak jak W Go Pro, chodzi o normalne kolory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Cześć Szuakałem dużo na tym forum i nie mogę znależć konkrentje odpowiedzi na moje pytanie. Pewnie macie swoje kamerki GoPro i inne, dużo nagrywacie i możecie mi doradzić. Gdzie najlepiej umiejscowić kamerkę aby obraz był jak najostrzejszy, wyrażny, żeby jak najmniej trzęsło i było pokaz na trasę. Na kasku można ale będzie ciężar w jedną stronę przechylał, a po drugie przy upadku może być nieciekawie. Chyba żeby umieścić kamerkę na środkowej części kasu, bardziej do przodu. Na szelkach natomiast będzie widać kokpit i nasze ręce. Na kierownicy będzie fajnie, ale przy szybszych zjazdach czy hopkach kamerka troche straach o kamerkę. Myslę że chyba najlepiej na kasku, choć można troche na kasku i na kierownicy. Głównie jazda w lesie, na maratonach itp. Odgrzewam temat, bo niestety muszę złożyć samokrytykę. Widziałem filmiki nakręcone kamerą na kasku i moje twierdzenie, że na kierownicy nie trzęsie było bezpodstawne . Przy szybkim zjeździe w terenie trzęsie tak, ze obraz jest cały zamazany, a zamiast dźwięku jest tylko chrobot. Znalazłem w necie jeszcze takie stronki http://www.bikehacks.com/bikehacks/2014/08/21-diy-bike-camera-mounts.html http://www.bikeforums.net/electronics-lighting-gadgets/814475-camera-shake.html Wydaje się więc, że człowiek jest najlepszym "stabilizatorem" dla kamerki. Chyba, że da się wymyślić coś na kierownicę. Chrobot może jeszcze dałoby się wyeliminować montując uchwyt na kierownicy z podłożoną gąbką , ale co z drżeniem obrazu? Kamerka na kasku z boku może powodować lekkie odczuwalnie ściąganie, ale można z drugiej strony założyć Power Bank Chrobot może jeszcze dałoby się wyeliminować montując uchwyt na kierownicy z podłożoną gąbką , ale co z drżeniem obrazu? http://sheldonbrown.com/image-stabilization.html - tutaj znowu piszą, że im sztywniejsze zamocowanie kamerki do roweru tym mniejsze drgania I jeszcze takie stronki :002: http://www.bicycles.net.au/2014/03/dramatically-improve-your-on-bike-action-cam-footage/ A bike mounted camera is by far the most convenient mounting option, but is also the most susceptible to vibration and movement. The first step to reduce this problem is to toss out the plastic mount that came with the camera. Get some cable ties, some super glue, and some foam, and mock a mount up yourself, or use a K-Edge mount, which is CNC machined from aluminium, which is the best solution I have found so far. Tu nie bardzo rozumiem po co ten klej. Natomiast uchwyty K-Edge sa koszmarnie drogie http://www.bike-center.pl/p9619,k-edge-go-big-pro-handlebar-czarny-uchwyt-pod-kierownice-do-kamery-go-pro.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszm7 Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Ja mocuję kamerę Sony AS-15 na ramie. Za pomocą poska przypinam podstawkę sztywno do górnej rury i zapinam w tym kamerkę. Tak to wygląda: Pozdrawiam Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Ja mocuję kamerę Sony AS-15 na ramie. Za pomocą poska przypinam podstawkę sztywno do górnej rury i zapinam w tym kamerkę. A ja stwierdziłem, że oryginalne mocowanie kamerki RD32II jest zbyt luźne. Jest to typowe szybkie mocowanie "na szynę" z języczkiem blokującym,takie jak stosowane powszechnie w latarkach, Spasowanie tego typu uchwytu nie jest idealne więc występują luzy, zwiększone dodatkowo luzami obrotowej podstawki. Więc wymyśliłem aby dodatkowo opasywać kamerkę gumowym paskiem. Dociąłem kawałek gumy silikonowej ze starych okularów pływackich, ściągnąłem końcówki trytytką robiąc pętlę i opasałem kamerkę, na dole zaczepiając o uchwyt . Teraz kamerka jest zamocowana znacznie stabilniej, jak pogoda się poprawi to wypróbuje w praktyce. Jak stabilizacja niewiele sie poprawi to pokombinuję a dorobieniem uchwyty Al z kawałków profili podłogowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Teraz kamerka jest zamocowana znacznie stabilniej, jak pogoda się poprawi to wypróbuje w praktyce. IMO jest trochę lepiej, zwłaszcza jeśli chodzi o dźwięk. YT proponował poprawę drżenia filmu, ale nie skorzystałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.