Skocz do zawartości

[zakup] Romet Huragan jako pierwsza "szosa".

FISHBIT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taką nadzieję że uda się uzbierać do tej 3. :D
A teraz pytanie trochę z innej beczki dotyczące różnicy między widelcem stalowym a aluminiowym a mianowicie w 1. widelec jest stalowy a w 2. aluminiowy. Jak w takim razie wygląda tłumienie wstrząsów? Jest wielka różnica między tym a tym widelcem (prócz wagi)?

Napisano

Te Romety są nie opłacalne. W tej cenie 3000 zł można mieć dużo lepszy rower na

osprzęcie Tiagra i o wadze 8 kg itp.

Poczytaj forum a znajdziesz.

Napisano

A teraz tak hipotetycznie - powiedzmy że nie ma tej 3. i mam wybrać między 1 a 2. Za pewne wybiorę 2. ponieważ ma lepszy osprzęt ale jaka jest różnica między stalowym a aluminiowym widelcem [pytam gdyż strasznie mnie to zastanawia], wiem że różnica jest w wadze i wytrzymałości materiału ale jak wygląda tłumienie wibracji? 

Napisano

http://pl.wikipedia.org/wiki/Modu%C5%82_Younga Tutaj jest tabela z wymienionymi kilkoma materiałami o różnym współczynniku sprężystości podłużnej, co z grubsza odpowiada tłumieniu drgań podłużnych. Można wywnioskować z niej, że plastikowy widelec to kiepski pomysł, ale wolfram albo węglik tytanu jak najbardziej :woot: W praktyce różnice między stalą a aluminium są niewielkie; jeżeli bardziej zależy Ci na komforcie, bierz stalowy. Jeżeli na ciężarze - amelinium! Wytrzymałościowo aluminium jest znacznie słabsze od stali, ale szczerze mówiąc ma to znaczenie głównie przy wypadku (chyba że skaczesz szosowym rowerem po skałach jak Ashton) :thumbsup:

Napisano

korzystając z opcji szukaj zacytuje:
"Niestety poza niską wagą aluminiowy widelec więcej pożytku Ci nie przyniesie. Aluminium nie ma takich właściwości tłumiących drgania wysokiej częstotliwości jak stal czy karbon."
"Teoretycznie stal amortyzuje bardziej, praktycznie w szosowce na kiepskim asfalcie nawet z carbonowym widelcem trzesie jak cholera."

polecam następnym razem poszukać, opcja szukaj nie gryzie

Co do roweru, zawsze możesz kupić lepszy co dokładając coraz to więcej, ale ile jest w tym sensu to już pytanie do ciebie (i twojego portfela).

Napisano

Zgadzam się co do opłacalności, 2500 zł i suport na kwadrat??

I szczerze wątpię w wagę tego roweru..

Ani osprzętem ani ramą nie grzeszy wiec może powinieneś coś tańszego wybrać a za resztę kasy kupić lepsze graty??

Ciekawostka, kolega ma 2 -kę, gdy chciał zamontować w tej ramie korbę Tiagrę okazało się że gdy wsadził suport dura ace to korba zahaczał o tyny widełki..gdy dał podkładki to znowu miał problem z przerzutką

też dura i manetki dura, w końcu udało się wyregulować przerzutkę ale z jednej strony ma suport Mtb drugiej szosowy...i przerwę miedzy ramieniem korby a widełkami ok 4 mm.

Kolo nie od dziś dłubie ale pierwszy raz się z czymś takim spotkał, zakładamy że mufa jest tylko pod suport na kwadrat, nie wiem czy słusznie?

Napisano
i suport na kwadrat??

a to źle :)?

gdzieś indziej wyjaśniałeś

Chodzi mi genrealnie o sam sposób mocowania na klin, ciężko coś takiego dostać a i potrafi się wyrobić wtedy trzeba wymienić oś, korb tez jak na lekarstwo a na kwadrat jest dość dużo dobrych i przyzwoicie lekkich korb, z suportem także nie ma problemów.

teraz na kwadrat odradzasz a wcześniej było inaczej? Jakaś nagle zmiana poglądów. Sam już się pogubiłem. 

Może ktoś w końcu wyjaśnić dokładnie, na przykładzie zdjęcia, po czym poznać, że  szosa ma "kwadrat" lub inne mocowanie. Dzięki za dokładnie wyjaśnienie.

Napisano

Wiesz no chodziło mi żeby szukać "przynajmniej"  mocowania na kwadrat a nie klin, który jest zdecydowanie bardziej problematyczny, pisałem w odniesieniu do starej, klasycznej szosy, do której podejdą takie 

korby jak Shimano 600 czy Campagnolo Record itd. 

Generalnie jest to system stary i tani i jeśli już się kupuje nowy rower z takim właśnie suportem i stalowa korbą za tyle pieniędzy to jest to moim zdaniem nie opłacalna inwestycja z racji chociażby samej wagi 

oraz zdecydowanie mniejszej sztywności w porównaniu do chociażby Holowtech II (korba ze zintegrowaną osia i łożyska zewnętrzne), który to w szosie tego typu za 2.5 tyś. powinien się znaleźć obowiązkowo,

nawet Sora ale powinien.

Rozumiem że ma to być pierwsza szosa ale pomyśl o tym że jak Ci nie podejdzie to ile na niej stracisz przy sprzedaży, w takiej sytuacji nawet b'twin z Dechatlonu za 1500 zł jest lepszym rozwiązaniem:)

Tu masz krótki opis ze zdjęciami skoro nie korzystasz z wyszukiwarki :)

http://szosa.org/topic/1010-mechanizmy-korbowe-oraz-%C5%9Brodki-suportu/

Napisano

Jeszcze dla porównania Huragana 3 jest B'Twin Triban 500, którego posiadam, z pełnym osprzętem Shimano Sora, oprócz kasety, karbonowym widelcem, suportem HT2 i dożywotnią gwarancją na ramę.

Koszt tego roweru to 1999 zł.

I jak wypada Huragan? - pytanie retoryczne :-P bo wypada słabo.

Jak ja bym miał 3000 zł na rower szosowy to brałbym: http://www.merlincycles.com/merlin-malt-r-road-bike-2013-60087.html

Napisano

No nie chcę psioczyć cały czas ale ma napęd 3x8 więc znowu CI dojdzie koszt klamko-manetki, claris to jeszcze słabsza grupa niż sora.

Znalazłem w sumie dwie Ciekawe używki, wiem że celujesz w nowy rower ale szosy są strasznie drogie z dobrym osprzętem jeszcze w sezonie:(

http://allegro.pl/kolarzowka-haibike-tour-pro-shimano-tiagra-4500-i4487966622.html

Wygląda bardzo dobrze, osprzęt, piasty tiagra także naprawdę spoko.

I ta wygląda też całkiem spoko, też na tiagrze, warte zastanowienia propozycje, jeśli nie bardzo ogarniasz to możesz podbić z gościem do serwisu i sprawdzić, ciężko kupić nówkę na podobny osprzęcie poniżej

3 koła.

Napisano

W sumie tak na dobrą sprawę zapomniałem Wam wszystkim podziękować za pomoc, a muszę przyznać że bardzo mi pomogliście i jednocześnie uratowaliście mój portfel przed wyrzuceniem pieniędzy w błoto ;-)
Miałbym już do Was ostatnie pytanie a w sumie prośbę, jakbyście mogli mi doradzić na co patrzeć przy wyborze szosy a czego unikać.
Z góry dzięki za odpowiedź ;-)
Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...