Kubus18 Napisano 31 Lipca 2009 Napisano 31 Lipca 2009 Ja osobiście na wycieczki <70 km wszystko wrzucam do koszulki czyli: -dętka -pompka -komórka+słuchawki -pieniądze -spinka -łatki -klej -papier ścierny -gaz pieprzowy -lampka tylna -druga para okularów(np bezbarwnych-na wieczór) -zestaw kluczy(wszystkie podstawowe+otwieracz do butelek+nóż+2 łyżki+skuwacz do łańcucha-wszystko w jednym narzędziu) -jak zapowiada się zimniejszy wieczór to jeszcze wrzucam rękawki(lub spuszczam je na nadgarstki) -oczywiście bidon 0.7 ale to już na ramie Wg. mnie jest to niezbędne minimum. Jakoś sobie nie wyobrażam jechać 5 km od domu z samym nawet ipodem, kiedyś miałem podobne podjeście, szybko je skorygowałem(i dużo przemaszerowałem). Na dłuższe wyprawy i w góry biorę plecak z bukłakiem 3 litry, ale co tam biorę to już mi się nie chce pisać Pozdrawiam
luk8 Napisano 1 Sierpnia 2009 Napisano 1 Sierpnia 2009 Krótki wypad to dętka i kilka łatek + klej i pompkę. Na dalsze wyjazdy (czyli taka odległość, że wracanie z buta zajmie mi ponad 2h) dorzucam klucz do kasety, bo ma tendencję do rozkręcania się. Jak jedziemy w kilka rowerów do bierzemy jeszcze klucze podstawowe i inne graty, które można ładnie rozłożyć na wszystkich. Oczywiście coś do picia. Około 1.5l I jedzenia. Batony, czekolada etc. No i telefon.
Marc1n Napisano 1 Sierpnia 2009 Napisano 1 Sierpnia 2009 - Telefon - Klucze Multitool(małe, baardzo) - 5-20pln - Bidon 0,8l z wodą/izotonikiem ... a jak jadę sam to jeszcze: - Odtwarzacz mp3 i słuchawki Nie lubie ze sobą duzo targać :/
PadPanic Napisano 3 Sierpnia 2009 Napisano 3 Sierpnia 2009 To chyba przychodzi z doświadczeniem i może z rozsądkiem. Do tej pory dużo chodziłem, biegałem po górach, w zimie narty biegowe i ski-turowe, taternictwo jaskiniowe i wspinaczka. Wyrobiłem w sobie nawyk zabierania niezbędnych rzeczy. Pomijając defekt roweru, przy jakimkolwiek wypadku na trasie, ta folia NRC uratuje Ci skórę, zanim przyjedzie G.O.P.R, czy inne pogotowie. Bo zapewne trochę czasu zejdzie, aż Cię uratują. Oczywiście nikomu tego nie życzę, ale MTB jest kontuzjogennym sportem i głupotą było by myśleć, że to akurat mnie nic się nie stanie. Chyba, że trasy, które robicie są w obrębie 5 km. od domu, to wtedy sobie możecie pozwolić na taką nonszalancje.
IVANVII Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 Telefon Ipod Batonik Dętka Izotonik Gaz pieprzowy Papier ścierny Batonik Klucze Izotonik Okulary Pieniądze Batonik Klej Izotonik Klucze Woda Batonik Lampka Izotonik Pompka Łatki Batonik Plastry Izotonik Bidon Dresik Batonik Scyzoryk /szwajcarski !/ Izotonik Bluza Majtki Batonik Spinka Izotonik Folia MP 4 Batonik Kamizelka Izotonik Cienki drut Mocny Sznurek Batonik Pulsometr Izotonik Camelback Ręcznik Batonik Bandaż Izotonik Prezerwatywy Prawko Batonik Mapy Izotonik Papier toaletowy Klucz dziesiątka Batonik Kanapka Izotonik Na dalsze wyprawy: Łopatę do śniegu Dwa batoniki Testament Izotonki !!!
insideee Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 drobniaki łatki i klej zapasowe dętki telefon aparat lumix fz-20 bidon z napojem jakieś batony jakaś szmatka/ chusteczki licznik zapasowe baterie do oświetlenia okulary i zapasowe szkiełka.
IVANVII Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 Zebrałem w jednym poście /patrz powyżej !/ wszystkie przedmioty jakie Forumowicze zabierają w trasę ! Teraz nie potrzeba pisać że zabieram :łatki ,dętki,okulary,batoniki... Wystarczy napisać : Ja też to zabieram ! Mniej pisania ! Ilość postów nam wzrośnie i szybciej dostaniemy się do Elity !
insideee Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 Po to jest ten temat, żeby każdy napisał co zabiera.
wolf Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 W kierzniach koszulki kolarskiej, klej i łatki dętkę zapasową bo często łapie kapcie mini zestaw kluczy merida Telefon w woreczku foliowym zapinanym u góry jak by miał mię deszcz złapać portfel a w nim legitymacja szkolna i parę zł łyżkę do opon 2 bidony pompkę do dętek przy ramie
IVANVII Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 Chciałem tylko aby piszący w tym temacie nie przemęczali się intelektualnie a zaoszczędzony czas przeznaczali na jazdę rowerem !
wiktorsam Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 Na dłuższe trasy: - dętka, łatki i klej. - uniwersalny komplet narzędzi rowerowych PRO - czyli imbusy, torx do tarcz i śrubokręty w jednym - po ostatniej przygodzie zabieram kluczyk do szprych i dwie zapasowe szprychy - plecak - telefon - kasa - latarka służąca za przednie oświetlenie wraz z zapasowymi ogniwami - bidon z piciem - batoniki - jeżeli trasa odludna i brak na niej sklepów to dodatkowa butla z wodą w plecak
Fludi Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 Na ramie 2 bidony i pompka. Pod siodełkiem w torebce: zapasowa dętka, komplet łatek szybkoklejek, łyżki do opon, rozkuwacz łańcucha, imbusy 2,3,4,5,6, 2 zapasowe linki hamulcowa i od przerzutek, kilka końcówek linek. Do tego zawsze mam założone lampki z przodu i z tyłu, nie chce się mi ich nigdy zdejmować bo nigdy nie wiem, o której będę wracał, a aż tak wiele nie ważą, żebym musiał na nie narzekać. A na dłuższe trasy zabieram ze sobą plecak z bukłakiem.
wiktorsam Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 Chciałem tylko aby piszący w tym temacie nie przemęczali się intelektualnie a zaoszczędzony czas przeznaczali na jazdę rowerem ! Przeczytajcie co napisali inni... To może Ty wyjdź na rower zamiast czwarty raz bez sensu udzielać się w tym temacie... Jeżeli tak Cię boli ten temat to po prostu nie zabieraj w nim głosu. No ale jak widać dla niektórych każdy sposób jest dobry żeby sobie posta nabić ...
PrzemanOO Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 ja właśnie nie zabieram zbyt dużo rzeczy w trase , zwłaszcza , że to zbytnio obciąża.. - dętka -podst. klucze - napój izotoniczny do bidona -jakieś drobniaki
dervan Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 Ja póki co nie mam już żadnej torby, bo dwie rozwaliłem(może kupię w końcu jakąś solidną, droższą...), wiec biorę picie, troszkę jedzenia, komórkę, kasę, ew. iPoda, i na tym koniec dodatkowego wyposażenia Jak mam problem, to mam siatkę znajomych rozsianych po okolicy(jeśli to pętla w okolicach mojego powiatu), i w miarę ok. komunikację "miejską" - KZK GOP ma jednak sporo przystanków, trudno zabłądzić by w zasięgu kilku km nie było żadnego. No w ostateczności, lub kiedy mi się nie chce jeździć busami (bądź za nie płacić ) zadzwonię spytać się rodziców czy może mogą po mnie podskoczyć
Mod Team Lookas 46 Napisano 4 Sierpnia 2009 Mod Team Napisano 4 Sierpnia 2009 mp3, telefon, karta kredytowa, dowód osobisty, picie
argusiol Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 W torbie podsiodłowej: - dętka - klej i łatki - łyżki do opon - batony - rękawiczki plastikowe - pompka (trochę wystaje z torby) - kasa 15 zł w kieszonkach: - telefon - chusteczki + 2 bidony na rowerze
smeagul Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 Dla mnie zestaw podstawowy to dokumenty, trochę kasy i telefon. Jak nie jadę gdzieś dalej. Kiedy jednak mam w planach dalszy wypad zestaw podstawowy plecak: - picie (izo- lub hipotonik), czasem Camelbak, - dętka, - łatki + łyżki, - pompka, - Crank Bros m17, - taśma izolacyjna ("szkota") - apteczka (parę plastrów, kilka gazików i chustek nawilżanych) - lampka tylna, - GPS + uchwyt (jak zajadę za daleko i trzeba wrócić krótszą trasą ), - victorinox, - batonik energetyczny. Uff. Dużo tego wyszło.
blondyn26044 Napisano 5 Sierpnia 2009 Napisano 5 Sierpnia 2009 Ja zawszę biorę jakąś kase... dokumenty oraz telefon.. ale .. ale .. ale Ostatnio naczytałem się trochę na forum i teraz zabieram ze sobą: 1.Dętka 2.Klej i łatki 3.Plastikowe łyżki do opon "Takie małe" 4.Imbusy 5.Klucz "Nie wiem jak się nazywa.. ale jeden klucz a w nim kilka rozmiarów kluczy. taki uniwersalny" 6.Chusteczki 7.Małe kombinerki 8.mały śrubokręt A to wszystko zmieściło mi się w jakiejś zwykłej torbie pod siodełko Szczerze to teraz jak jadę gdzieś dalej to pewniej sie jakoś czuję
Exar Napisano 8 Sierpnia 2009 Napisano 8 Sierpnia 2009 Jedzenie i picie, cały plecak Nie ma nic gorszego niż głód doskwierający w połowie trasy
neo6 Napisano 8 Sierpnia 2009 Napisano 8 Sierpnia 2009 Ja biore spawarke podręczną i akumulator, bo moze sie rama złamać.
Rusek997 Napisano 8 Sierpnia 2009 Napisano 8 Sierpnia 2009 A co polecacie wziąć na trasę ok 200km? Chodzi mi głowinie o jedzienie... Czego i ile brać na taką trasę?
rockrider Napisano 8 Sierpnia 2009 Napisano 8 Sierpnia 2009 Ja na trening zawsze biorę: 1.Bidon(praktycznie jeden starcza,a jak nie to dokupuje) 2.Pompka przy ramie 3.Dętka przy sztycy 4.Jakieś batoniki w kieszeń z tyłu 5.Telefon też w kieszeń 6.Pieniądze(są niezbędne) A na długie wypady to już w plecak 1.Bidon + butelka z piciem do plecaka 2.Pompka 3.Dętka 4.Batoniki, ciastka, banan 5.Telefon 6.Pieniądze 7.Klucze imbusowe 8.Bluza 9.Chusteczki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.