Skocz do zawartości

[Opona] Jaka opona dla bardzo ciężkiego czlowieka?

Puszka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Prosze o porade w doborze opony.Obecnie mój rower jest wyposażony w opony Smart Sam 2.1  Opony są prawie nowe bo mało jeździłem.Niestety podczas wchodzenia w zakręty przy pochyleniu opona strasznie pływa i jazda staje się mało komfortowa i tył jakby miał odjechać.

W opony nabite jest ok 3 psi boje się wiecej aby nie przebić.Mam wrażenie że ścianki opony sa strasznie miekkie i podatne własnie na bujanie,mimo że niby mało sie uginaja. Obreczę wygladaja na strasznie waskie do tych 2.1

Czy mam nabić wiecej wiatru czy szukać nowych twardszych opon?Może węższych?Szerszych? Na starym rowerze który miał Race Kingi chyba tego nie było.

Jeźdze głównie po ubitych scieżkach oraz mieście.Przebiegi dzienne na obecna chwile po 30-40 km i stale rosną Obrecze to Alex Ace 18 a moja waga to niestety 135kg przy 192cm wzrostu.Było 158kg  wiec nie gderać bo robie z tym co moge...

W opony nabite jest ok 3 psi boje się wiecej aby nie przebić

Albo jestem tępy albo nie napisałeś cyferki. 3 psi = 0,2 atmosfery. Boisz się przeładować? :icon_confused: Przy jednej atmosferze nie mogłem jeździć.

Przypuszczam, że ta opona chyba ma podobny zakres ciśnień jak Rocket Ron czyli 2 do 4 atmosfer.
Trzeba sobie wyczuć zakres optymalny. U mnie jest to 3 atmosfery z tyłu i 2,5 z przodu na WTB Velociraptor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...