Skocz do zawartości

[Rama] - Malowanie ramy. Jakim sposobem?

Mardrom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jako, że kupiłem szosę za 50 zł w stanie wymagającym uwagi (koła do wycentrowania, nyple pozdzierane praktycznie na okrąg, mostek, który tam wsadziłem nie obsłuży przerzutek zamontowanych fabrycznie- nie będzie się dało ich zamontować, a kupić klamkomanetek i dodatkowo tylnej przerzutki która jest wpakowana chyba z wózka widłowego a nie z roweru się nie opłaca) postanowiłem, że obejdę problem i zrobię z niej wymarzone ostre koło. Trochę się rozpisałem pod kątem OT, ale to tylko, żeby nie było tekstów w stylu "Kup używane 105, wydaj tyle a tyle na klucz do nypli i nyple, blah blah blah" - po prostu postanowiłem zrobić ostre koło i to już ostateczna decyzja :D. Rama jest niebieska- ja sam chciałbym inny kolor. Zastanawiam się więc, co powinienem zrobić po nałożeniu podkładu biorąc pod uwagę, że mam chęć pomalowania roweru na 2 kolory (uwaga, mistrz painta nadchodzi) 1c798744de15.jpg jak na zamieszczonym obrazku. Zastanawiam się nad 2 możliwościami: pomalować całą ramę na zielono i trochę zmatowić te miejsca, które mają być czarne, po czym je pomalować, czy po prostu pomalować wszystko poza nimi na zielono (uprzednio obklejajac je taśmą) a potem zająć się nimi? A może jest jakiś inny, lepszy sposób? Ps. Pamiętam o lakierze bezbarwnym na koniec :)

Napisano

Pomalować na czarno te miejsca gdzie maja być czarne wstawki, potem okleić je taśmą malarską tak jak maja być pasy i pomalować całość na zielono. Potem zerwać taśmę i gotowe. Matować nic nie trzeba świeża farba bardzo dobrze przyjmuje nową warstwę, nic nie będzie odpadało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...