Skocz do zawartości
  • 0

Kona One20 (2010)

Venomiz

Pytanie

Napisano

Nazwa: Kona One20 (2010)
Data dodania: 06 sierpień 2014 - 18:33

Fabrycznie przeciętnie wyposażony, budżetowy full, ale mocno doinwestowany :)

Zobacz rower

Moją Konę kupiłem w 2011 roku dość okazyjnie, na wyprzedaży. Nie było mnie wtedy stać na porządnego fulla, więc zdecydowałem się kupić coś budżetowego i ulepszać moją maszynę w przyszłości. Fabrycznie była wyposażona w napęd Deore, brandowany przez Konę damper i fatalny widelec Rock Shox Dart 2. Z czasem wymieniłem w nim zawieszenie, napęd i trochę innych gratów, dzięki czemu rower jeździ zdecydowanie lepiej. Jest to mój pierwszy full i jestem z niego bardzo zadowolony, nigdy mnie chyba nie zawiódł :)

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej!

Mam identyczną Konę, już też po kilku znaczących zmianach (m.in wymiana RS Dart, bo to była tragedia). Aktualnie zastanawiam się nad zmianą fabrycznego dampera. Jaki masz założony?

Napisano

Zgadzam się, Dart był tragiczny. Ma bardzo twardą sprężynę, a waży o ponad 1 kg więcej od Talasa, który mam teraz. Damper zmieniłem na Foxa Float CTD Remote (niestety wersja 2013 - z wielką manetką) i powiem tak; byłem zadowolony z pracy fabrycznego dampera przed zmianą, teraz za nic bym do niego nie wrócił. Fox jest mega czuły, nawet jadąc po kostce brukowej czuć różnicę między trybem C (Climb - najtwardszy), a T (Trail - pośredni). Co prawda miałem raz przygodę ze sprężyną od pokrętła i wydałem trochę na serwis, ale poza tym damper pracuje fenomenalnie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...