Forest89 Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Witam. W moim mieście jest dużo ścieżek rowerowych wspólnie z chodnikiem, czyli mogą po ścieżce jeździć rowery jak i chodzić piesi i ścieżka nie jest podzielona, innym kolorem płytek itd. Moje pytanie brzmi: kto ma większe prawo poruszając się po takiej ścieżce rowerzysta czy pieszy? Często mam takie sytuacje z pieszymi jakbym był wrogiem na tej ścieżce, ostatnio gościu jeszcze udawał, że mnie nie widzi i chyba pajac czekał aż w niego wjadę. Od niedawna jeżdżę rowerem, powinienem przestudiować kodeks, ale na razie tylko to pytanie mam na szybko, kto do chole*y ma większe prawo na takiej drodze? Obowiązujący znak: Z góry dzięki za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Z PoRD: Art. 33. 1. Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest89 Napisano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Dzięki za szybką odpowiedź. Cóż pozostaje w ekstremalnych sytuacjach zjeżdżać do rowu i zaciskać język za zębami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balik150 Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Podepnę się pod temat. Powiedzcie mi z tego zdjęcia, którędy mam jechac: ZNak informuje ze niema podziału. Kosta czerwona niby dla rowerzysty, a rower namalowany na szarej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Kolor kostki nie jest obowiązującym znakiem poziomym, więc możesz jeździć po całej szerokości. Z drugiej strony dla świętego spokoju od ignorantów odpuściłbym sobie czerwoną stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seczuan Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 mam pytanko jak do ścieżek rowerowych mają się rolkarze?http://mojaolesnica.pl/article.php?id=11577Oleśnica miasto mało przyjazne rowerzystom, narobili ścieżek a jedna niebezpieczniejsza od drugiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gof Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 A jak jest z przymusem jazdy po DDRiP? Nie usmiecha mi sie jezdzic po de facto chodniku przy ktoryms ktos postawil znak DDRiP, ktory konczy sie po 100 metrach, jest ulozony z krzywej kostki lub plyt, co 5 metrow ma kraweznik i przylega do wyjazdow z posesji tak, ze kierowca nie ma szans zobaczyc roweru, a i rowerzysta widzi otwarta brame w ostatniej chwili. No i bezczelnie konczy sie i zaczyna na nowo na kazdym skrzyzowaniu, wiec teoretycznie trzeba sie zatrzymywac i przeprowac rower przez kazda ulice. Niby znak DDRiP jest znakiem nakazu, ale obila mi sie gdzies o oczy nowelizacja ustawy z ktorej ten nakaz zostal specjalnie wykreslony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pedalarz Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Wszystkie odpowiedzi znajdziecie tutaj - http://www.forumrowerowe.org/topic/41725-przepisy-ruchu-drogowego-dotyczace-rowerzystow/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 A jak jest z przymusem jazdy po DDRiP? Przepis zacytowany przez @@Fenthin, w drugim poście jest niejednoznaczny ... a za niejednoznacznością idzie dowolność interpretacji . Tak zwyczajowo po polsku Przepis mówi o obowiązku korzystania z DDR lub PRDR ... nie ma w tym zdaniu nic o obowiązku jazdy po DDRiP. Jedne co przepis określa to pierwszeństwo na DDRiP. Ale "władza" może oczywiście obowiązek jazdy na DDRiP interpretować na podstawie znaku nakazu zaprezentowanego przez @@Forest89, lub alternatywnie "podzielonego linią pionową". Pozostaje pytanie co jest mocniejsze, który argument wygra w sądzie w razie odmowy przyjęcia mandatu. Ja osobiście nie korzystam z DDRiP ... Jak mnie "władza" zatrzymuje grzecznie tłumaczę że ze względu na sposób wykorzystania roweru i na prędkości, które osiągam omijam DDRiP argumentując to bezpieczeństwem pieszych. Jak się zaczynają upierać bardziej zaczynam dyskutować o niejednoznaczności przepisu . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.