Skocz do zawartości

[Rękawiczki] z całymi palcami czy bez ? I w ogóle jakie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W związku, że ścierają mi się moje stare rękawiczki, muszę sobie kupić nowe. W kwestii rękawiczek jestem kompletnym laikiem i nie wiem co wybrać :P.

Jeżdże wiosną/latem/jesieniom - zwykła jazda MTB/XC/Street, i chce jakieś dobre, uniwersalne rękawiczki.

I tu pojawia się moje pytanie - Z palcami czy bez ?

Jak się rozwinie dyskusja i wyłonimi lepszy rodzaj to dopiero wtedy podam cene, bo z palcami są o wiele droższe, a bez tańsze :P.

pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

ja właśńie zakupiłem na allegro takowe:

http://www.allegro.pl/item111528316_bolid_...i_rowerowe.html

rękawiczki świetnie wykonane , na ale czemu się dziwić to w końcu Bolid, moje wcześniejsze bolidy wytrzymały chyba 3 lub nawet 4 sezony!!!! i nadal nadają sie do jazdy pomimo kilku nowych otworów wentylacyjnych:)

dzisiaj miałem pierwszą jazdę w nowym nabytku i bardzo sobie chwalę , materiał wysokiej jakośc na palcach i kostkach oczywiscie przewieny, frotka wszyta na kciuku bardzo pomocna przy obcieraniu potu z czoła, a część chwytowa idealnie dopasowana do anatomii. Jedynym małym minusem jest zbyt krutki rzep, no ale w sumie mija łapa teżnie jest chuda.

Poprostu polecam Bolida, ja jestem wierny tej marce i będę wierny aż do smierci

ps. co ciekawe przesyłka z rękawiczkami przyszła do mnie z Francji prosto od producenta.

Mam oto takie rękawiczki Shimano Xtr Performance z długimi palcami Kupiłem je bo w krótkich ślizgały mi sie palce na gripach jak byly spocone. Jeżeli chodzi o wentylacje nie widze wiekszej różnicy miedzy długimi a krótkimi palcami. Pot dobrze się wchłania. Jeżeli krótkie rękawiczki masz dobrze przyległe do dłoni to z wentylacji są nici, bo i tak poci ci się większość dłoni.

Mam oto takie rękawiczki Shimano Xtr Performance z długimi palcami Kupiłem je bo w krótkich ślizgały mi sie palce na gripach jak byly spocone. Jeżeli chodzi o wentylacje nie widze wiekszej różnicy miedzy długimi a krótkimi palcami. Pot dobrze się wchłania. Jeżeli krótkie rękawiczki masz dobrze przyległe do dłoni to z wentylacji są nici, bo i tak poci ci się większość dłoni.

Wlasnie mam zamiar je kupic. Jak sie spisują? Daj foto :033::D

Ja mam rekawiczki i krotkie i dlugie

Najpierw mialem krotkie jakies no name, byly calkiem calkeim ale oczykiwalem czegos wiecej wiec kupilem z pelnymi paluchami authory

i jestem bardzo bardzo zadowolony, sa wygodne, maja dobra wentylacje i paluchy mi sie na niczym nie slizgaja - jedyny minus to to ze sa czarne i strasznie w nich cieplo jak jade szosa i caly czas slonce wali

oto one: http://www.velo.com.pl/author/authorstroje_13.htm

Prawa autorskie do tych zdjęć posiada marnon :)

http://img166.imageshack.us/my.php?image=rekawiczki18nb.jpg

http://img166.imageshack.us/my.php?image=r24wu.jpg

http://img183.imageshack.us/my.php?image=r33ry.jpg

http://img126.imageshack.us/my.php?image=r47ry.jpg

Rękawiczki przed pierwszą jazdą wydają się trochę "sztywne" jak wszystko dopóki się trochę nie dopasuje. Są dobrze wykonane solidne szwy, wewn strona posiada takie paski żelowa dla lepszego komfortu trzymania kiery, materiał dobrze trzyma nie ślizga się . Wierzchnia warstwa jak na zdjęciu , wszystko ok wzmocnienie pod Dual Control ale ja używam Rapid fire. Frotka do wycierania potu spełnia dobrze swoją powinność. Jak dla mnie rękawiczki sprawdzają się w 100%, a to że w temp. powyżej 25* ręka się poci to normalne w takich warunkach. Nawet w krótkich palcach sie poci (wiem bo używałem :D )

Jesli rekawiczki maja odpowiednia wentylacje to mozna ich uzywac spokojnie w lato (chodzi mi o takie z palcami)

Ja użysam naprzemiennie Scott San Diego i Specialized Team XC Long. Te drugie uważam po prostu za arcydzieło. Jeszcze nie spotkałem się, żeby rękawiczki były tak wygodne, dobrze leżały, nie niszczyły się, miały dobry chwyt.

A na pewno nie lepiej z krótkimi palcami ?

Sponsro /mama/ się wycofał, więc rękawiczki i tak muszą poczekać, ale niech dyskusja trwa dalej, które kupić :033:.

03.07.2006r. - Wymiana tylnego v-brake z TEKTRO 832AL na Shimano DEORE LX BR-M570

Co się stao ? co, co, co się stao ?

łazienka jest zamknięta

by maciuś z klanu :D

jakie sa kolory dostepne tych rekawiczek, bo na probikes.pl sa takie jasno brazowe, a ty mass jakby niebieskie :033:

Z tego co się orientuje to kolor jest tylko jeden, tak to już jest ze zdjęciami ze kolory są troche inne ale na żywo wygladają o wiele lepiej.

Jeśli przeglądałeś oferte Probikes to wiesz że maja jeszcze jedne rękawiczki z długimi palcami i maja także z pełnym kciukiem i przedłużonym palcem wskazującym, a pozostałe palce są odkryte tak jak w krótkich rękawiczkach jeśli ktoś uważa że będzędzie mu za ciepło w pełnych.

Mam juz rekawiczki. Leciutke, nie za grube, idealne. piekne są :unsure:

Kolory to jeszcze jest czarny i bialy, ale bialy to lipa bo sie brudzi, a czarny to cale by byly czarne wiec brzydkie a takto sa szare, czyli najlepsze z tych dostepnych kolorkow :P

Do GripShiftów polecam model o rzadkim ustawieniu, czyli pełny kciuk+krótkie palce: LEMON VIPER (niestety ciężko je dostać) za ok. 45-50PLN. Z długich fajne są Dartmoory (2 modele BlackHand i X-ray w podobnej cenie ok. 70PLN - palce pełne, ale nie za długie, więc w sam raz dla ludzi z małymi paluszkami :D ) i XTRy Shimano (można wyhaczyć za ok. 80-90 zeta).

Ja aktualnie jeżdżę bez rękawiczek, żebym nie miał rąk jak napudrowanych albo u trupa :) ale na jesień kupuję jednak pełne palce.

Do GripShiftów polecam model o rzadkim ustawieniu, czyli pełny kciuk+krótkie palce: LEMON VIPER (niestety ciężko je dostać) za ok. 45-50PLN. Z długich fajne są Dartmoory (2 modele BlackHand i X-ray w podobnej cenie ok. 70PLN - palce pełne, ale nie za długie, więc w sam raz dla ludzi z małymi paluszkami :P ) i XTRy Shimano (można wyhaczyć za ok. 80-90 zeta).

Ja aktualnie jeżdżę bez rękawiczek, żebym nie miał rąk jak napudrowanych albo u trupa ;) ale na jesień kupuję jednak pełne palce.

Ja kupilem XTR za 76 + koszty przesylki B) na probikes

Nie tylko na jesien, na lato z dlugimi palcami tez sie jezdzi i jest lepiej.

• 2 tygodnie później...

A co myślicie o rękawiczkach Kellysa?

http://allegro.pl/item115814576_rekawiczki...per_wygoda.html

Lub co innego polecacie w cenie +/- 35zł?

Mam zamiar je kupić, sklep w moim mieście więc nie zapłacę za przesyłkę, a i gwizadkę zarobię :)

Może jutro się przejdę do sklepu to je jeszcze sobie obejrzę czy w ogóle warto, ale na zdjęciach wyglądają zachęcająco :wink:

Gość goldie

ja kupiłem Originals MTB Shimano na Probikes.pl - pełny kciuk, krótkie palce od małego do środkowego, palec wskazujący przedłużony - wczoraj testowane - rewelacyjnie sie jezdzi - sa lekkie, dobra przewiewnosc, dobre czucie kiery i manetek - polecam - 61 zeta z przesyłką

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...