Skocz do zawartości

[wybór geo] Jake geo ramy, wady i zalety

Herodot

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

przyszedł na mnie czas, aby rozważyć zakup nowego bikosa. Przy czym założenie jest takie, że ma to być hardtail 29" na ramie węglowej. Przemyślałem sobie moje odczucia co do obecnej ramy i przejrzałem dostępne oferty w necie. Ponieważ nie mam dostatecznej jasności wrzuciłem dane w tabelkę i tutaj prośba o Wasze opinie.

W kolumnie A jest geo mojej obecnej ramy. Co do niej mam pewne zastrzeżenia, głównie sprowadzające się do tego, że jest za krótka i mimo maksymalnego opuszczenia kokpitu (jakieś 980 mm) moją pozycję i tak oceniam jako "półotwartą". Problem w tym, że wraz z rosnącą długością ramy rośnie też i przekrok, a tutaj niestety mój limit to 80 cm (85 cm do pachwiny), czyli długi tułów i krótsza proporcjonalnie noga. Stąd poszukiwania roweru o nisko prowadzonej górnej rurze.

W tabelce nie zaznaczałem marek, aby uniknąć sympatii/antypatii tego rodzaju. W kolumnie A moja obecna rama, w kolejnych inne.

Bardzo proszę o uwagi, która z nich wydaje się bardziej lub mniej optymalna przy powyższych założeniach i dlaczego. No i jeszcze jedno, zastosowanie to powiedziałbym 80% jazda na trasach a'la maratony MTB, 20% XC.

post-141624-0-72375100-1407326314_thumb.jpg

Opis tabeli:

- rura górna efektywnie (długość pociągnięta poziomo od łączenia z główką do środka sztycy),

- rura górna nominalnie (długość pociągnięta od środka główki do środka rury podsiodłowej, równolegle do rury górnej),

- rura podsiodłowa efektywnie (od środka suportu do krawędzi komina),

- rura podsiodłowa nominalnie (od środka suportu do środka łączenia z rurą górną),

Z góry dzięki za wszelkie uwagi :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...