adamik Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Hej, to jeszcze jedno pytanie, bo na pewno ktoś miał podobny problem. Rok temu całkowicie rozwaliłem sobie kolano podczas grania w barbarzyńską grę zwaną piłką nożną. Do już usuniętej łękotki, naderwanych więzadeł bocznych (szytych) doszło pękniecie rzepki i zerwanie przednich więzadeł. Teraz, po naprawdę ciężkiej rehabilitacji, chcę wrócić do formy i lekarz polecił mi żeby porzucić marzenia o karierze piłkarskiej (mało który Ronaldo zaczynał jak miał 28 lat) i przesiąść się na rower. Teraz pytanie - od czego zacząć, bo nie lubię uprawiać sportu na pół gwizdka. Noga ma być w stabilnej pozycji, poruszać się tylko w pionie i z regulowanymi obciążeniami. Wziąć najpierw rowerek treningowy (któryś z tych pod linkiem)? Czy raczej od razu na rower? Jakie ćwiczenia na siłowni, co można zrobić w domu? Dzięki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Z takim pytaniami to radze zwrócić się do lekarza a nie na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik Napisano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Lekarz już się wypowiedział, zdrowy jestem, noga działa, ubytki załatane (różnica w obwodach w granicach 2 cm). Z tym że wiem już, że dotychczasowe sporty odpadają, to pytam się tylko jak zabrać się za nowy, bo jestem całkiem zielony. Przebieżki? Rowerek treningowy? Od razu na rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadwao Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Jak chcesz jeździć sportowo rowerem... to musisz jeździć rowerem ;-) Rowerki treningowe odradzam, ale na zimę np. trenażer jak najbardziej jest ok. Sam właśnie kupuję sobie trenażer, żeby zimą się nie zastać. Z takimi przejściami pewnie poczytał bym o właściwej pozycji na rowerze na początek, bo niby rower jest zdrowy i niekontuzyjny (do pierwszej wywrotki ;-)), ale jak źle się ustawisz i zaczniesz trzepać kilometry to kolana mogą nie być zadowolone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Dzięki, no właśnie, niby kontuzji nie ma, ale jak się przesadzi z obciążeniem to nawet na rowerze można się rozwalić. Będę dawał znać, póki co da radę pojeździć, jest pogoda, więc odkurzam bicykl i koniec z piłką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.