Skocz do zawartości

[Hamulce szczękowe] Mała efektywność hamowania..

ziGu98

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

W swoim rowerze turystycznym posiadam zarówno z przodu jak i z tyłu hamulce szczękowe.

Są to Weinmann'y, i strasznie słabo hamują.. Próbowałem już regulować ale nic to nie daje. 

Co może być przyczyną i jak można to skutecznie zlikwidować?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli chodzi ci o klasyczne szczęki w kształcie litery U i montowane na 1 śrubę, to ona nigdy jakieś bardzo efektowne nie były.

Napisz co to za rower i pokaż przedni widelec. Da się może zamontować inny typ hamulca.

Napisano

Napisz co to za rower i pokaż przedni widelec. Da się może zamontować inny typ hamulca.

To już starsza, pochodzenia niemieckiego rama, ze stalowym widelcem.. V-brakeów nie da się zamontować, tylko takie jak teraz, montowane na jedną śrubę.. :/

Spróbuje wymienić jeszcze i klocki, chociaż były jakiś miesiąc temu wymieniane..

Napisano

Koła mają obręcze stalowe czy aluminowe?  Chromowana obręcz przy szczękowych to niestety slabe efekty hamowania.

Te Weinmany sa pewnie z osia obrotu na śrubie mocującej, wiec poprawę siły hamowania dałoby założenie dualpivotów. Ale skoro to turystyk, to pewnie odłegłość od osi (śruby mocującej hamulec) do klocka to pewnie 60-75mm. I jedyne dualpivoty z takim zakresem jakie kojarzę to Tektro R559. Tyle, że troche kosztują. Ale może ktos podpowie jakis tańszy model/producenta (sam chetnie skorzystam).

Napisano

Ja mogę polecić hamulce takiej konstrukcji (dualpivot jest):

http://allegro.pl/dia-compe-hamulce-przod-tyl-komplet-japan-i4486299564.html

http://allegro.pl/hamulce-raleigh-przod-tyl-komplet-weinmann-i4471475343.html

http://allegro.pl/motobecane-hamulce-przod-tyl-komplet-i4471582261.html

Ja mam takie zamontowane w rowerze, którym jeżdżę głównie po szosie i hamują bardzo dobrze z szosowymi klockami Alhonga. Bez problemu można zablokować tylne koło i modulacja też jest w porządku, bo czuć, że kiedy koło ma się zatrzymać. Klamki od hamulca szosowego pasują (od cantilever też).

Wymagają jednak dodatkowych oporów pancerza takich jak do hamulców cantilever. No i trzeba dobrze zmierzyć odległość obręczy od mocowania hamulca żeby nie było, że po zakupie nie sięgają...

Napisano

Przód rozebrałem, wymieniłem wszystkie podkładki i śrubki, nasmarowałem. Plastikową podkładkę która powinna być między jednym, a drugim ramieniem, wymieniłem na identyczną tylko, że metalową. I przód działa idealnie. Wymieniłem również klocki. 

(Taka ciekawostka.. Udałem się do sklepu rowerowego po dwa komplety klocków szosowych, ale przede mną gość wziął ostatnie. I sprzedawca położył mi na ladzie klocki po 2.50 zł za komplet. Myślę, 5 zł to nie majątek i wziąłem. Przód idealnie hamuje na tych klockach ;D )

A tył, hamuje ale bardzo słabo. Też zrobiłem to wszystko, co z przednim hamulcem, ale nie działa tak jak przód.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...