Skocz do zawartości

[rower] Canyon Strive CF 9.0 Team - Wasze opinie na temat roweru.

Pociskacz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co sądzicie o tym rowerze. Cena to około 21.5 koła. W zamian za to sprzęt z kosmosu.

WYPOSAŻENIE

Rama: Canyon Strive CF

Tylny amortyzator: Fox Float X CTD Factory Kashima

Widele: Fox 36 Factory FLOAT FIT RC2

Stery: Cane Creek 40

Tylna przerzutka: SRAM XX One

Derailleur Hanger: Schaltauge Nr. 26

Chain guide: e.thirteen XCX

Manetki: SRAM XX ONE

Hamulce: SRAM Guide RSC

Kaseta: SRAM XX1 11-speed 10-42

Koła: Mavic Crossmax Enduro

Opony: Mavic Mavic Crossmax Charge 2.4 Mavic Crossmax Roam XL 2.2

Korba: SRAM XX1 GXP

Koronki: 34

Łańcuch: SRAM XX1

Wkład suportu: SRAM XX1 GXP

Mostek: Renthal Apex

Kierownica: Renthal Fatbar Carbon

Chwyty: Ergon GE1

Siodło: Ergon SME3 Carbon Team Edition

Sztyca: RockShox RS Reverb Stealth

Rozmiary ram S Pro, M Pro, L Pro

Masa ~12,8 kg

Szukałem jakiejś wzmianki o nim na forum jednak nic nie znalazłem. 

Napisano

A spodziewasz się na polskiej ziemi jakichkolwiek opinii na jego temat, przy cenie niezłego samochodu? :)

Uderz na forum emtb.pl może tam ktoś używa roweru z tej linii.

Napisano

Z tego co można wyczytać w prasie, system zmiany skoku nie jest dopracowany, to trochę lipa jak na rower za taką cenę  :whistling:

Napisano

również zastanawiam się nad tym rowerem, ale w tańszych wersjach. Zastanawia brak wersji aluminiowej.

W której prasie wyczytałeś że system zmiany geometrii jest niedopracowany? Czytałem o nim trochę i nikt tego nie krytykuje. Z drugiej strony też nikt nie pisze dokładnie jaka jest zmiana charakterystyki, obawiam się że różnica tego 1,5st i mniejszy skok to za mało, żeby twierdzić, jak Canyon, że wspina się jak rower XC.

i osobiście wolałbym 29"..

Napisano

Z tego co można wyczytać w prasie, system zmiany skoku nie jest dopracowany, to trochę lipa jak na rower za taką cenę :whistling:

Skąd takie newsy? Jakieś linki do artykułów które marudziły na shapeshiftera? W taki sposób rodzi się szum informacyjny.

A sam rower jest moim głównym zakupem w przerwie między sezonami, ale oczywiście wersja AL :)

Napisano

Poczytaj prasę krajową, tam jest test, wystarczy go uważnie przeczytać.

Kolega widzę jest konkretnym człowiekiem ;), no cóż poszukam ;)
Napisano

konkretnie, co takiego zarzucają? mam zeskanować artykuł i wrzucić? to jest nowość i oczywiste że redaktorzy napisali "zobaczymy jak to się sprawdzi" itp. Na pewno nie ma napisane, że wzięli ten rower i pojechali w Polskie góry i im się mechanizm rozleciał albo nie działał!

• 2 tygodnie później...
Napisano

strive cf jest to nowa konstrukcja na 2015 rok. Jest dostępna od niedawna w "preorderze" a pierwsze egzemplarze mają trafić do nabywców dopiero we wrześniu lub koniec sierpnia czyli teraz. Wersje alu zaprezentują na targach eurobike...

W końcu Canyon zdecydował się na zmianę zawieszenia w modelu strive i teraz zamiast jednozawiasu mamy czterozawias z linkiem horsta.

Rower jak najbardziej wart swojej ceny, i jestem pewien że każdy kto zakupi czy to wersje carbon czy alų będzie bardzo zadowolony.

Napisano

"będziesz pan zadowolony" zawsze stoi niżej od opinii kogoś kto takim rowerem faktycznie przejedzie jakiś górski maraton i powie że rzeczywiście pod górę jedzie jak XC a zjeżdża jak enduro. Bo na razie to tylko opinie na podstawie zdjęć, prawda?

Napisano

i bez maratonu górskiego można stwierdzić czy podjeżdża jak xc i zjeżdża jak enduro...

Przede wszystkim należy pamiętać że ta konstrukcja to pełną gębą rasowe enduro !!!...

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...