Skocz do zawartości

[spd kolana] Czy 1000km to dużo na ogarnięcie SPD?

gkc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu pierwszych pedałów i butów SPD.

Przejechałem w nich już troszkę ponad 1000 km i dalej nie mogę się pozbyć problemów z kolanami.

Bloku już ustawiałem wg ogólnych zaleceń jak przetestowałem z milion konfiguracji.

Przód / tył mam ustawiony pod poduszką dużego palucha. Jak miałem za blisko czubka buta to drętwiały mi palce jak bliżej pięty było po prostu niewygodnie.

Lewo / prawo mam lekko oddalone od korby. Na początku miałem na środku ale czułem wyraźny ból z zewnętrznej strony kolana. Odsunięciu stop na zew od razu poprawiło tę dolegliwość.

Skręt mam delikatnie piętami do wewnątrz.

Generalnie jak jeżdżę to czuje że coś jest nie tak ale nie jest do ostry ból.

Czuje delikatny ból, czasem trochę jakby kłocie, czasem jakby coś się źle w kolanie ustawiało - ciężko to określić.

Nie przeszkadza to w jeździe, mogę cisnąc tyle że komfot nie ten :(

Zrobiłem sobie 2 tygodnie luzu i dalej bez zmian.

Dodatkowo zaczęły mi postrzeliwać kolana.

Co ciekawe zanim przerzuciłem się na SPD nie miałem z kolanami absolutnie żadnych problemów.

W zeszłym roku wyjeździłem trochę ponad 7000km a w tym 5700km w czym ostanie 1000 w SPD, reszta na platfomach.

Startuje w maratonach MTB i pod nie trenuje, więc górek nie brakuje.

Wszystko zaczęło się od dnia zamontowania SPD.

Ile może trwać takie dostosowywanie nóg/kolan? Wydaje mi się że 1000km to trochę dużo.

Ktoś coś doradzi?

Czy normalne i przejdzie czy może nie dla mnie SPD? 

Nie ma czegoś takiego jak dopasowanie kolan i "przebolenie" niekompatybilności. Najprawdopodobniej nie dogadujesz się anatomicznie z spd jakie masz. Jeśli chcesz jeździć wpięty pozostaje opchnąć obecne pedalce i nabyć coś z luzem roboczym - Time, Looki, Cranki.

A próbowałeś maksymalnie poluzować siłę wypięcia w spd? Wtedy stopa ma całkiem spory zakres ruchu na boki i ustawienie pozycji nie musi być aż tak dokładne. Ja tak robię w rowerze szosowym (tak wiem, że spd to nie do szosówki, ale akurat nie mam pedałów i butów szosowych) - w mtb to może stanowić problem, bo stopa sama może wyskoczyć ze pedału na nierównościach, ale chociaż zobacz na próbę, czy problem tkwi w luzie roboczym.

Druga sprawa to pytanie czy masz dobrze dopasowane siodełko w sensie wysunięcia przód/tył, bo może problemem nie jest samo spd, tylko to, że ciśniesz na pedał pod złym kątem.

Jeszcze pytanie czy ból i inne problemy pojawia się zawsze w obu nogach? Ja np. długo walczyłem z ustawieniem spd, bo raz problem był w prawej nodze, a raz w lewej - potem doczytałem, że każdy blok ustawia się indywidualnie, bo rzadko kto ma nogi zupełnie symetryczne i faktycznie teraz bloki mam ustawione w obu butach bardzo różnie i jest super.

Sprężyny w SPD mam od początku poluzowane. Ustawiłem tak żebym łatwo mógł się wypiąć w razie "w".

Po zamontowaniu SPD skorygowałem siodełko, lekko w gorę i lekko w tył.

Pion rzepka kolana -> oś pedały, w najdłuższym miejscu noga lekko ugięta.

Generalnie wg tych samych reguł co przy używania platform.

Ból jest w obu, zaczęło się od lewego kolana, a trochę później w prawym.

Teraz oba mi lekko strzelają jak np. się zasiedzę na dłużej.

Z tym że to nie jest taki ból że muszę się zatrzymać, raczej to dyskomfort i tylko raz na jakiś czas poczuje coś mocniej.

Na początku myślałem że to może od przetrenowania i zrobiłem sobie 2 tygodnie luzu - jednak nie pomogło.

A ile u Was trwało przyzwyczajenie się do SPD?

pozycja na rowerze to nie tylko ustawienie bloków spd. kombinuj z ustawieniem wszystkiego po kolei - wysokość siodełka na sztycy, siodełko przód-tył, siodełko na płasko (z poziomicą!), kombinuj z ustawieniem mostka na + i -, kombinuj z ustawieniami podkładek pod mostkiem, wreszcze ustawienie kierownicy.

To czy jeździsz w SPD czy nie to nie powinno mieć żadnego znaczenia - SPD to po prostu przypięcie stóp do pedałów, jak jeździsz w platformach to masz identyczną pozycję na rowerze i powinno być tak samo.

Przez ten 1000 km kombinowałem niemalże z wszystkim, jedyne co nie ruszałem od wielu miesięcy to kierownica.

Cały czas jeżdżę z imbusami żeby sobie podregulować bloki czy siodło.

Jednak nie mogę się wstrzelić.

Do czasu jak jeździłem na platformach nie miałem tych problemów.

Dopiero jak założyłem SPD to się pojawiły. Teraz mam w SPD troszkę ponad 1000 km i dalej coś jest nie tak więc zastanawiam się czy aby nie wrócić do platform.

Nie chciałbym sobie kolan zniszczyć.

Też miewałem bóle w okolicy kolana (zewnętrzna strona) gdy stopie brakowało luzu z którejś strony. Po zmianie ustawienia bloku problem mijał. Dodam, że mam pedały Crank Brothers Candy C, czyli pedały z dużym luzem, więc bezpieczne dla kolan. Od jakiegoś czasu mam problemy z kolanami (z poza rowerowych przyczyn), a na tych pedałach mogę swobodnie i bez bólu jeździć. 

nie wiem w czym masz problem, skoro na platformach jest OK, a SPD przecież to takie same pedały, tylko że stopy masz przypięte.

poobserwuj jak jeździsz na platformach jak ustawiasz stopę, czy na śródstopiu? i tak samo ustaw SPD. 

A moze problem wynika z tego ze za bardzo podciągasz mając SPD? to jest trochę mit, pojeźdź bez podciagania.

Możesz jeszcze pomyśleć o profesjonalnym fittingu - nie wiem skąd jesteś, ale np. w Poznaniu można się ustawić na rowerze za ~250zł. Obejrzy Cię człowiek, który zna się na temacie, ustawi Ci odpowiednią pozycję i albo problemy ustąpią, albo będziesz przynajmniej wiedział, że to głębszy problem niż tylko ustawienie się na rowerze.

Tez mialem problemy z kolanami. W miare ogarniete.

Co na pewno nie zaszkodzi

- siodelko w gore na tyle na ile sie da komfortowo krecic

- kadencja 90+ generalnie bardzo miekkie krecenie

- rozciaganie czworoglowych pare razy dziennie

- pedaly z luzem roboczym - polecam time

Kombinuje sobie z ustawieniami ale mam jeszcze jedną sprawę.

Co polecacie jak place cierpną/drętwieją?

Górna cześć stopi najpierw jakby "parzyła" a potem czuje delikatne drętwienie.

To też od ustawienia bloków czy raczej kwestia butów?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...