Skocz do zawartości

[piasta] Shimano wh-r561 problem z kontrą

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przed rozkręceniem piasty koło kręciło się dobrze, nie było idealnie ani super lekko ale w miarę gładko i bez hałasów, no i bez luzów. Ale odkąd je kupiłem 3 lata temu, a kupiłem używki to nic nie robiłem, więc trzeba było je przejrzeć. Rozkręciłem, połowa kulek do bani, jeden konus z pięknym wżerem dookoła, drugi miał wżer na 2 mm. Ten zjechany cudem dostałem w sklepie, kupiłem nowe kulki no i zabrałem się do skręcania. No i za Chiny ludowe nie mogę tego dobrze skontrować. Jak kręci się płynnie to są luzy, jak skręcę tak żeby nie było luzów to kręci się jakby w środku był gruz. Nie wiem już co mam zrobić, siedziałem 4 godziny dzisiaj nad nim i zero postępu. Co może być przyczyną? Ten konus z małym wżerem? Kulki, które nie są od shimano? To, że pomieszałem kulki? A no i dodam jeszcze, że wiem jak to się wszystko powinno robić, od zawsze sam sobie rowery serwisuje i nie jest to moje pierwsze koło. 

Napisano

Po pierwszym serwisie też miałem problem z piastami , co prawda nie siedziałem nad tym aż tyle czasu co ty ale też nadszarpnęły mi nerwy.Ja robiłem to w ten sposób , złożyłem wszystko do kupy i ustawiłem konusami równe odległości , skręciłem jeden konus z nakrętką mocno i potem drugi ustawiałem  wstępnie , potem skręcałem drugi z nakrętką  dość mocno i finalnie kontrowałem za obie nakrętki , najlepiej sprawdzać co trochę obrotu luz piasty na widelcu.Dla mnie taki sposób zdaje egzamin a jeśli ma ktoś lepszy to też chętnie się dowiem  :thumbsup:

Napisano

No właśnie przyglądałem się bieżniom i są ładne, tak samo gwint, spokojnie każdą śrubką można palcami przelecieć po całości. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...